Hlavní navigace

Recenze: Hard Disk Sentinel Pro

30. 1. 2018

Sdílet

 Autor: H.D.S. Hungary
Přiznejme si, bez pevného disku to s počítačem nebude žádná sláva, a kdo si věci pravidelně zálohuje, bude král, protože takových zase mezi námi tolik nebude. Ti ostatní prostě jedou dál a tiše doufají, že pevný disk vydrží.

Ve chvíli, kdy nevydrží, už je pozdě. Pro podobně líné či naivní je k dispozici program, který za ně sice pravidelné zálohování dělat nebude, ale alespoň bude hlídat pevný disk a pokud to začne zavánět nějakou katastrofou, spustí včas poplach.

Program Hard Disk Sentinel relativně málo známé maďarské firmy H.D.S. Hungary jsme testovali ve verzi Pro 5. Jedná se o užitečný program analyzující a monitorujích vlastnosti a chování pevného disku. Zvládne jak disky SDD tak i HDD bez ohledu na způsob připojení. Jediné, na čem si vyláme zuby, je virtuální disk využívaný programem Parallels.

Instalace je běžná a svižná, pracovní okno je pro dnešní dobu graficky poněkud zastaralé, nicméně kupujeme pracanta a ne modelínu. Program si najde pevné disky sám, včetně připojených periférií. Hned v prvním okně se dozvíme všechny relevantní informace, včetně sériového čísla, použití, volného prostoru a celkového výkonu. Velká pozornost je věnována teplotě disku, kde si můžeme dokonce nastavit teplotu, při které by program spustil poplach. Výhodou je detailní zpráva, kterou o svém pevním disku získáme. Program využívá monitorování S.M.A.R.T., které vyvinula firma IBM, a získané údaje interpretuje jako výkon, celkový stav a předpokládanou dobu, kterou by disk měl vydržet.

Verdikt

V každém případě se jedná o výkonný program, který testuje jak hardwarovou, tak i softwarovou část pevného disku a podává relevantní informace. U některých kroků si musíme dát pozor, protože mohou být destruktivní, nicméně program nás na to opakovaně upozorní. 28 eur je cena po všech stránkách kulantní.

 

Pro: Detailní analýza a monitorování pevného disku

Proti: Nerozumí si s Parallels

Celkem: 80 procent

Výrobce:  H.D.S. Hungary

CS24

Cena: 28 eur (700 Kč)

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.