Hlavní navigace

Recenze: HP Envy 17 3D - princ třetího rozměru

23. 9. 2011

Sdílet

V dnešní době, kdy se na design klade téměř stejný důraz jako na výkon, není jednoduché ve světě notebooků uspět. V HP jsou si toho vědomi, proto vsázejí především na luxus a nadstandard.

HP Envy 17 3DModel HP Envy 17 neuvěřitelným způsobem vystihuje svůj samotný název, anglické slovo „envy“ totiž v překladu znamená závist. A věřte nám, pokud si tento notebook pořídíte, závidět vám budou všichni. Jedná se o luxusní mašinku, a to jak zvenku, tak zevnitř. Celou plochu notebooku pokrývají různě poskládané gravírované čtverečky, které doplňují působivý vzhled broušeného hliníku. Povrch nikterak neruší žádné blikající diody, vše je příjemně sladěno, a to bez úpadku funkčnosti.

Díky hliníku je navíc kryt displeje dostatečně pevný na to, aby uchránil obrazovku před mnohými hrozbami. S tím nicméně přímo souvisí i rozměry a váha testovaného modelu, jež v uvedeném pořadí dosahují hodnot 275 x 416 x 38,7 mm a 3,4 kg, což nejsou zrovna ideální údaje pro přístroj na cesty. Bohužel, nastává zde rovněž problém s otevíráním víka (což je u těžších notebooků standardem), je totiž nutné přidržet základnu, aby šlo víko vůbec otevřít. Hliník nicméně výborně vede teplo, nemusíte se tedy bát přebytečného přehřívání.

Klávesnice na Envy 17 hraje roli spíše vizuální nežli praktickou - kvůli estetice jsou klávesy téměř jednolité a jediná výraznější mezera je mezi numerickou a alfabetickou částí klávesnice. Vše je ale o zvyku. Horní část klávesnice opět zabraly ovládací prvky jako kontrola hlasitosti, ovládání jasu, zapínání Wi-Fi či přepínání monitorů. Tyto tlačítka, jak už je u HP standardem, fungují bez nutnosti stlačení klávesy Fn. Tento režim jde nicméně bez problému změnit v BIOSu. Oproti svým předchůdcům má však Envy 17 jednu důležitou novinku, a to podsvícení klávesnice, které lze libovolně vypínat a zapínat.

HP Envy 17 3D

Vrtá-li vám stále hlavou, proč to číslo 17 za názvem notebooku, odpověď je naprosto jednoduchá. Nejedná se o nic jiného než úhlopříčku displeje, která dosahuje 17,3“. K tomu samozřejmě náleží i patřičné Full HD rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Musíme pochválit zejména širokou paletu pozorovacích úhlů (barvy z různých úhlů ztrácí jen velmi málo), ale hlavně 3D, na kterém celý notebook staví. O plynulost grafického zobrazení se stará karta ATI Mobility Radeon HD5850 s 1 GB GDDR5 paměti. Samozřejmostí je podpora technologií Shader Model 5.0, DirectX 11 a Eyefinity, tedy technologie umožňující připojení až šesti externích monitorů.

Co se týče ostatních hardwarových komponent, tahounem Envy 17 je bez debaty čtyřjádrový procesor Intel Core-i7 720QM s pracovní frekvencí 1,6 GHz. To ocení zejména uživatelé audio-vizuálních editorů, jelikož notebook díky Multi-Threadingu nabízí až 8 výpočetních vláken. Jedna z nevýhod pramenících z takto vysokého výkonu je nicméně zvýšená spotřeba. Přijde-li řeč na RAM paměť, vlastník Envy 17 se vůbec nebude muset stydět, jeho mašinka totiž nabídne celkem 6 GB ve dvou DDR3 1333MHz modulech. Harddisk Hitachi Travelstar 7K500 o velikosti 500 GB s 7200 otáčkami za minutu taky není vůbec špatný.

Už jsme zmiňovali výdrž, která není nikterak slavná – je to každopádně s takovou výbavou naprosto pochopitelné. Dočkali jsme se baterie o kapacitě 5225 mAh, jež při středním zatížení udrží notebook v provozu pouhou hodinu a půl. Další naměřené hodnoty jsou pak součástí níže uvedeného verdiktu.

 

HP Envy 17 3D

Abychom nezanedbali konektivitu, za zmínění stojí štěrbina pro Blu-Ray disky, dva USB 2.0 porty, čtečka paměťových karet a napájecí konektor na pravé straně. Na levé straně notebooku pak najdeme VGA, HDMI, LAN, audio jacky, USB 3.0 konektor a DisplayPort.

Pro sledování filmu či hraní hry ve 3D je nutné mít nasazené brýle, které HP standardně k Envy 17 přibaluje. Nabízí i výměnné nosní opěrky, což je jistě významné plus, co se komfortu týče. Na druhou stranu je potřeba dokupovat baterie, které se však příliš nevybíjejí (jedny vydrží až 180 hodin provozu).

 

Verdikt

Envy 17 3D je jednoduše luxusem dnešní doby, který si má cenu dopřát, ať už kvůli Blu-Ray mechanice, hardwaru či perfektnímu designu. Je sice škoda, že notebook kvůli své spotřebě energie nevydrží moc času bez nabíjení a jeho provoz je celkem hlučný, ale to všechno vám v porovnání s jeho kladnými stránkami přijde jako maličkost.

 

Hodnocení: 87 %

Cena: cca 39 000 Kč

Zapůjčil: Hewlett-Packard

 

Výdrž & výkon:

soutez_casestudy

Výdrž při sledování filmu
1,5 hodiny
Výdrž při hraní her
1,3 hodiny
Výdrž při kancelářské práci       
2,1 hodiny
Windows 7 Rating (Aero)
7,1
Windows 7 Rating (3D hry)
7,1
PC MarkVantage 6 153 pts

 

Technická specifikace:

Počet jader:
čtyřjádrový procesor
Typ procesoru:
Intel Core-i7 720QM, 1,6 GHz
Úhlopříčka displeje (palce):
17,3" o 1920 x 1080 bodech, Full HD, 3D
Velikost paměti RAM:
6 GB, rozšiřitelná na 8 GB
Kapacita pevného disku:
500 GB, 7200 ot/min
Typ optické mechaniky:
Blu-Ray
Grafická karta:
ATI Mobility Radeon HD5850 s 1 GB GDDR5
Bluetooth:
Ano
Wi-Fi:
Ano
Čtečka paměťových karet:
Ano
WEB kamera:
Ano, HP TrueVision HD Webcam
Integrovaný mikrofon:
Ano
Operační systém:
Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit
Numerická klávesnice:
Ano
HDMI výstup:
Ano
DisplayPort:
Ano
VGA výstup:
Ano
USB porty:
4
FireWire (IEEE):
Ne
eSATA:
Ano
Sluchátkový výstup:
Ano
Mikrofonní vstup:
Ano
Konektor dockovací stanice:
Ne

Byl pro vás článek přínosný?