Hlavní navigace

Recenze Lenovo Miix 3 10: Levné řešení pro produktivní práci

30. 11. 2015

Sdílet

 Autor: archiv redakce
V redakci se nám objevilo konvertibilní zařízení Lenovo Miix 3 10 s odnímatelným displejem a pevnou klávesnicí, jež je dodávána jako volitelné příslušenství. Pojďme se na něj podívat.

Poměrně malé balení toho příliš neskrývá. Kromě samotného tabletu a klávesnice se uvnitř nachází jen nabíječka (klasicky adaptér a kabel zvlášť) a stručný manuál. To je vše. Zde je třeba zmínit první menší kritiku, a sice ohledně délky přiloženého kabelu. Ten má asi jen metr a činí mu tak problémy každá vzdálenější zásuvka.

Lenovo Miix 3 10

Naštěstí zásuvku zase tak často nepotřebujete, tablet totiž na jedno nabití vydrží minimálně celou pracovní dobu, což máme vyzkoušeno. Přes noc jej tedy nabijete a ráno jedete nanovo. A s krátkým kabelem nemáte problém. Pokud přece jen máte, můžete jej levně jednoduše nahradit jakýmkoliv jiným kabelem, který má z jedné strany microUSB a z druhé klasický USB konektor.

Vraťme se ale zpátky na začátek. Tablet jsme vytáhli z krabice, zapojili do klávesnice a zapnuli. Mimochodem, způsob propojení tabletu a klávesnice je velmi praktický – využívá se k tomu magnet, který v kombinaci s dokovací kolébkou vytváří naprosto přesnou a pevnou západku, a to jak v otevřeném, tak v zavřeném stavu. Na dálku zařízení vypadá spíše jako zmenšenina notebooku.

Lenovo Miix 3 10

Na zapínání jsme si museli zvyknout, neboť příslušné tlačítko zareaguje na stisk až poté, co se na displeji objeví logo výrobce.

Pokud jde o klávesnici, ta se vcelku dobře používá, jen je třeba si zvyknout na specifické rozložení kláves, zejména jejich horní řady, kde má člověk často tendenci mačkat jednu klávesu více vlevo oproti té, kterou zmáčknout chce (například „š“ místo „č“).

O zvyku je také nutnost mačkat klávesy poměrně silně, při letmém dotyku můžete na konci poslepu napsaného odstavce zjistit, že vám klidně třetina písmen chybí. Při aktivovaném touchpadu se také vcelku často stává, že vám blikající kurzor v textovém editoru v polovině psaní odskočí ke kurzoru myši, který si nepozorností omylem aktivujete.

Lenovo Miix 3 10

Přes to všechno je Lenovo Miix 3 10 produktivním zařízením, které sice můžete používat k přehrávání filmů a multimédií, ale hlavně jde o pracovní nástroj na cesty, tedy lépe řečeno „terénní“ alternativu k těžšímu business notebooku nebo nepřenosnému desktopu. Nebo jej taky můžete brát jako levnější alternativu k ultrabookům.

Autor tohoto článku k tabletům jakožto pracovním nástrojům nikdy neinklinoval, nicméně u modelu Lenovo Miix 3 10 je nutné uznat, že i s tabletem to jde. Výhodou (oproti cenově srovnatelným notebookům) je kromě vyšší výdrže baterie navíc desetibodový multidotykový displej, který například usnadňuje operaci rolování v delší webové stránce či dokumentu nebo umožňuje intuitivnější proklikávání obsahu na internetu.

Samozřejmě lze tablet využívat i jako nástroj pro volný čas: hraní (jednodušších) her, poslouchání hudby nebo sledování filmů. To však konkrétně u tohoto modelu považujeme spíše za doplňkový účel, byť displej poměrně kvalitně a ostře zobrazuje obraz. Zvuk je ovšem (jak už to tak u tabletů bývá) spíše lacinější a kovově znějící (ostatně využívá pouze mono reproduktor) a je tak nutné jej doplnit kvalitnějším výstupem v podobě externích reproduktorů či sluchátek.

Jelikož se jedná o konvertibilní zařízení, můžete Lenovo Miix 3 10 používat ve třech různých režimech: jako laptop, tablet nebo stojánek. Přechod mezi jednotlivými režimy je velice jednoduchý a intuitivní. Autor článku nejvíce využíval režimu laptopu, ostatně tak činí i ve chvíli psaní této recenze.

Výrobce na webu jako využitý operační systém uvádí Windows 8.1, nám však zařízení dorazilo již aktualizované na Windows 10 Home. Posouzení platformy je mimo rozsah recenze, ve spojení s konkrétním modelem však musíme pochválit extra rychlé nabíhání systému. OS se při prvním použití propojí s vaším účtem v Live (respektive Outlooku), s jehož pomocí můžete následně synchronizovat svá data prostřednictvím cloudového úložiště OneDrive mezi všemi svými zařízeními.

Ještě je nutné se trochu zmínit o displeji s 10,1palcovou úhlopříčkou, který nabízí na svou velikost nadprůměrné rozlišení 1 920 x 1 200 pixelů a technologii IPS pro vyšší pozorovací úhly (178 stupnů ze všech směrů).

To vše pohání procesor Intel Atom Z3735F, což sice není žádné dělo, ale pro běžnou produktivní práci postačuje a navíc je úžasně úsporný. Doplněn je 2 GB paměti DDR3L RAM a až 128 GB eMMC flashové paměti (v našem případě u konkrétního testovaného kousku polovinou), jež je rozšiřitelná prostřednictvím microSD karet o dalších maximálně 64 GB.

soutez_casestudy

Zaměříme-li se na konektivitu, pak v dokovací klávesnici nalezneme dva plnohodnotné USB 2.0 konektory, jež jsou přímo na tabletu doplněné o microUSB (jehož prostřednictvím se to celé nabíjí), microHDMI výstup a sdružený 3,5mm audio jack.

Verdikt

Jak již bylo zmíněno, je Lenovo Miix 3 10 skvělým pracovním nástrojem na cesty, který může díky konvertibilnímu provedení sloužit také jako multimediální zařízení. Výhodou je ohromná výdrž baterie i dostatečný výkon pro běžné činnosti (kterými nemyslíme stříhání videa nebo hraní 3D her), na druhou stranu nás trochu mrzí, že v klávesnici není integrovaný extra SSD disk nebo alespoň flashová paměť, jež by rozšířila poměrně malou kapacitu úložiště. Zvyknout si je nutné i na samotnou klávesnici, která má v některých ohledech trochu nestandardní layout (viz výše).

Byl pro vás článek přínosný?