Hlavní navigace

Recenze: Magix Video Pro X7

21. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Magix
Německá firma Magix zase plánuje rozvířit dřímající vody trhu s videoeditačními programy, a tak posílá do boje svoji vlajkovou loď v podobě programu Video Pro X7.

Již od chvíle, kdy jsme museli sáhnout do peněženky pro necelých 400 eur, je jasné, že do ruky nedostaneme nějaké šimrátko pro amatéry snažící se zdokumentovat a sestříhat rodinnou oslavu narozenin strýčka Leopolda, ale o nástroj určený profesionálům nebo přinejmenším pokročilým uživatelům.

Základní plocha se dočkala razantního přepravování a pokud firmě můžeme věřit, tak především podle přání uživatelů. Samozřejmě téměř všechno si můžeme pozměnit podle osobní chuti.

Tradičně silný je audioeditor, což nepřekvapí, neboť na podobných softwarech si Magix kdysi udělal jméno. Nabízené efekty jsou skutečně profesionální – třeba DeClipping nebo DeHisser, tady bude amatér jen koukat. Hát si můžeme hned s osmi audiostopami zároveň. Zajímavé je i několikabodové editování nebo možnost roztáhnout či naopak zkrátit objekty ve videu při plném zachování audiostopy. To ale existovalo již u minulé verze.

Mezi nejzajímavější možnosti patři otevřená časová linka, kam můžeme importovat a následně editovat videoklipy v nejrůznějším rozlišení, aniž bychom museli nejdříve konvertovat. Progam je kompatibilní prakticky s každým standardním formátem, včetně formátů jako je AVC-Intra, XDCAM, XAVC, XAVC S (tyto dva formáty jsou pro tento program novinkou) nebo DVCPRO25/50/HD. Výrazně byla také posílena podpora formátu UHD, včetně nejnovějších videokamer. V této třídě asi nemá Video Pro konkurenci. Samozřejmostí je primární a sekundární barevná korekce, editace několika kamer (až po 9 kamer, samozřejmě jen v případě, že snímaly totéž), podpora Stereo3D a authoring pro DVD, AAVCHD a Blu-ray. Když jsme u toho 3D, importované video je automaticky srovnáno a synchronizováno, při exportu se nezapomnělo ani na Blu-ray, ani na YouTube. Zapomenout nelze ani na Proxy editaci, která automaticky (nebo manuálně) převede soubor z HD na DV, což uvítají majitelé starších počítačů.

Další novinkou je podpora hardwarově urychleného dekódování H.264, což výrazně zlepšuje playback i u majitelů počítačového děla, o nějakých počítačových dědečcích ani nemluvě.

Zachována zůstala i tradičně robustní podpora plug-ins od dalších firem jako jsou třeba proDAD, Red Giant nebo NewBlueFX. Vedle toho je zde hardwarová podpora Blackmagic Intensity/DeckLink. K programu dostaneme navíc plnout verzi ProDAD Mercalli V4, což je v současnosti asi nejlepší software pro stabilizaci videa.

Verdikt

Video Pro X7 je vysoce sofistikovaným a výrazně vylepšeným programem (změn je více než 50), s jehož pomocí budeme připravovat videa jako od profíka. Cena pochopitelně udělá pořádnou díru do rodinné kasy, ale podobně profesionální programy levnější prostě nebudou.

 

Pro: Videoeditor, pro pokročilejší a profesionály

Proti: Nic

Celkem: 95 procent

soutez_casestudy

Výrobce: Magix

Cena: 399,99 eur (asi 11 tisíc korun)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.