Hlavní navigace

Recenze: Microsoft Expression Studio 4 Ultimate

28. 7. 2011

Sdílet

Čtvrtá verze programu z dílny Microsoftu je ve skutečnosti uceleným balíkem, který spojuje programy Expression Blend, Expression Web, Expression Encoder Pro a Expression Design.

V některých případech (Blend) se pak nejedná o jeden, ale hned několik programů, takže se nemusíme bát, že bychom toho za nemalý peníz (650 eur) dostali do rukou málo. Celkem asi nikoho nepřekvapí, že každá součást má na starosti něco jiného, a to od prvních snah (SketchFlow) přes veškeré nástroje (Web) až po práci s videem (Encoder Pro) a grafiku (Design).

Pro většinu uživatelů bude asi nejdůležitější součástí Web 4. I když se jedná o následovníka starého známého programu FrontPage, s nabídkou HTML-XHTML, CSS, PHP nebo ASP NET Ajax se již pohybuje v jiné lize. Opravdových novinek ale zase není tolik, snad jen kontrola SEO a zobrazení toho, jak Safari renderuje stránky. Na Dreamweaver se tak Web 4 stále kouká z úctyhodné vzdálenosti.

Příliš narvané novinkami nejsou ani další součásti balíku. Design se může chlubit podporou importu WMF/EMF. O něco lepší je to u práce s videem, kde lze pořádně využít Silverlight a solidní podporu důležitých formátů.

I když je Studio 4 desktopovým programem, jeho síla je skryta někde jinde. V podstatě slouží jako jakýsi most k dalším aplikacím, k čemuž využívá hlavně Silverlight, který představuje ořezanou část WPF (Windows Presentation Foundation) a frameworku .NET. Samozřejmá je práce „napříč“ platformami, což v praxi znamená, že do projektu můžeme zapojit jak Windows, tak Mac.

Velice zajímavá novinka se objevila až po čase, zřejmě ji do doby zahájení prodeje nestihli dotáhnout až do konce. Tou je možnost přípravy aplikací pro Windows Phone 7. Mobily s tímto operačním systémem zatím sice díru do světa nedělají, ale jedna z možných cest ke zvýšení popularity vede také přes solidně zásobovaný prodej aplikací (v čemž je mistrem Apple). A k tomu by rozšíření Studia 4 mohlo pomoci.

Co se samotné práce týká, rozhodně to nejsou aplikace pro amatéry. Pracovní plochu je ale nutno pochválit, přes robustní nabídku jednotlivých funkcí se podařilo nenacpat všechno na jednu plochu, takže v žádném okamžiku netrpíme pocitem přeplácanosti.

 

Verdikt:

Celkově lze konstatovat, že se jedná o velice solidní balík programů, jehož cena sice kapsu nepotěší, ale v porovnání s balíkem od Adobe je ještě nízká. Konkurence toho sice ve většině kroků nabídne více, ale většinou v nepříliš přívětivé podobě.

 

Hodnocení: 80 %

Klady: Značný krok kupředu

Zápory: Novinek by mohlo být více

 

soutez_casestudy

Výrobce: Microsoft

Cena: 650 eur (380 eur za upgrade)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.