Hlavní navigace

Firmy podceňují rizika sociálních sítí

28. 7. 2011

Sdílet

Symantec zveřejnil výsledky své studie zaměřené na sociální média, která zkoumala, jak se organizace chrání před negativními důsledky používání sociálních sítí, jako jsou Facebook, Twitter a další on-line fóra.

Průzkum ukázal, že sociální média jsou součástí každodenního pracovního života, takže IT oddělení mají důvod k obavám. Průměrně firmy zažily v uplynulém roce 9 incidentů spojených se sociálními médii. Jednalo se například o zveřejňování důvěrných informací zaměstnanci. 94 % firem čelí negativním následkům, včetně poškození dobré pověsti, ztráty důvěry zákazníků, ztráty dat a ušlého zisku.

 

Firmy stále častěji komunikují se svými zákazníky, partnery a zaměstnanci prostřednictvím sociálních sítí a sdílí na nich firemní informace, takže se zvyšuje riziko úniku citlivých údajů. Proto je důležitější než kdy dříve, aby firmy měly implementované řešení, které zachytí důvěrné informace i na sociálních sítích a společnost tak neporušovala oborové předpisy nebo právní nařízení a vyhověla regulačním požadavkům.

 

„Firmy ví, jak je důležité chránit a uchovávat e-maily, IM, tabulky a další nestrukturované informace. Nyní si také musí uvědomit, že stejně důležité jsou i informace na sociálních sítích," říká Greg Muscarella, senior director of product management, Symantec Information Management Group. „Symantec umožňuje firmám i nadále sdílet informace prostřednictvím sociálních sítí, ale současně pomáhá hlídat citlivé informace a splnit právní předpisy a nařízení."

 

Podle průzkumu společnosti Symantec 82 % podniků vedlo alespoň diskuzi o možnostech archivace citlivých obchodních informací na sociálních sítích, začlenění sociálních sítí do bezpečnostních politik a programech vzdělávání zaměstnanců. Nicméně méně než 25 % organizací skutečně realizovalo některé z těchto technologií a politik.

 

Průzkum odhalil 3 nejčastější incidenty velkých firem na sociálních sítích v uplynulém roce:

•           zaměstnanci sdílí příliš mnoho informací na veřejných fórech (46 %)

soutez_casestudy

•           ztráta nebo odhalení důvěrných informací (41 %),

•           zvýšený počet soudních sporů (37 %)

Byl pro vás článek přínosný?