Hlavní navigace

Recenze: mobilní projektor 3M MP220

7. 11. 2012

Sdílet

 Autor: 3M
Mobilní projektor 3M MP220 přichází s obrazem o vysokém rozlišení při vysokém jasu. Přitom je poháněn baterií.

Při hmotnosti 412 gramů je zařízení ve tvaru cihly na „piko“ projektor trochu objemný – ve skutečnosti je asi dvakrát těžší než mnoho jeho konkurentů. A při ceně od 11 717,- Kč online (Zdroj: heureka.cz, 6.11.2012) je taky trochu finančně náročnější.

Ale mobilní projektor 3M MP220 také disponuje vysokým nativním rozlišením – 1 024 x 600 pixelů – a akceptuje i video zdroje s rozlišením až 1 440 x 900 pixelů. To mimo jiné znamená, že nejspíše nebudete muset snižovat rozlišení displeje vašeho notebooku při použití v práci.

Ve skutečnosti nebudete muset vaše zařízení 3M MP220 k notebooku připojovat vůbec. Projektor má totiž integrované software Android a 1 GB uživatelské paměti (rozšiřitelné slotem na microSD kartu), což mu umožňuje skladovat a zobrazovat dokumenty a soubory médií bez jakéhokoliv externího zdroje. Jde o všezahrnující prezentační systém.

Nabíjení lithio-polymerové baterie mobilního projektoru 3M MP220 trvá několik hodin. Podle informací společnosti 3M zvládá přístroj běžet dvě hodiny na jedno nabití. Jakmile jej zapnete (pomoí tlačítka na pravé hraně), na Androidu založené rozhraní se nastartuje za pár chvil. Poté jej můžete ovládar pomocí miniaturního touchpadu lemovaného standardními hardwarovými tlačítky Androidu (domů, menu a návrat pět) a tlačítkem vyhledávání na horní straně projektoru.

3M MP220

Výrobce uvádí jas jednotky na bateriový provoz na hodnotě 65 lumenů, což je víceméně nový (a vylepšený) průměr pro piko projektory (v kombinaci s bateriemi). Na rozdíl od konkurence však 3M neuvádí pro svůj mobilní projektor MP220 žádné informace o hodnotě jasu při připojení za pomoci (v balení obsaženého) adaptéru do elektrické sítě.

Mobilní projektor 3M MP220: testování

V našich testech v dobře osvětlené místnosti předváděl projektor MP220 ostré, jasné, úhlopříčně až 36palcové obrazy na zeď ze vzdálenosti 1,5 až 1,8 metru. 3M tvrdí, že jeho zařízení dokáže vytvořit obraz o úhlopříčce až 75 palců, ale neměli jsme možnost si to ověřit. Zvuk ze dvou 0,75wattových stereo reproduktorů nás nechával chladnými, ale to je pro tuto třídu projektorů typické. Zařízení disponuje audio výstupem, takže můžete připojit i výkonnější reproduktory (nebo sluchátka).

Mobilní projektor 3M MP220 zvládá jako zdroje videa VGA, RCA a zařízení Apple skrze A/V vstup na svém pravém boku. Naneštěstí si pro to, abyste toho mohli využít, musíte připlatit za kabely. Ve skutečnosti je jediným kabelem dodávaným k MP220 v základním balení USB kabel, který se připojuje k jeho miniUSB portu, a který lze využít pouze ke kopírování souborů z počítače, ne k jejich zobrazování. Navíc si 3M nechává zaplatit navíc i za další příslušenství, které někteří jeho konkurenti připojují přímo ke svým produktům, jako je dálkové ovládání nebo stojánek.

Mobilní projektor 3M MP220 podporuje video soubory MPEG-4, H.264 a MOV, obrázkové soubory GIF, PNG, BMP a JPG, zvukové soubory AAC a MP3 a skrze integrovanou aplikaci Documents to Go i soubory formátu DOC, PPT, XLS, TXT a PDF. Přímo na projektoru jsou nahrány i další aplikace, jako jsou hry, ovšem kvůli malému touchpadu se projektor jako herní zařízení moc používat nedá. A malá poznámka na závěr – vzhledem k podporovanému vysokému rozlišení jsme byli překvapeni, že tento projektor nepodporuje HDMI.

Hodnocení: 80 procent

CS24

Verdikt

Mobilní projektor 3M MP220 vypadá solidně a taky se tak ovládá. Jasně míří na business uživatele, kteří si mohou dovolit nejen vyšší cenu samotného zařízení, ale i náklady na pořízení příslušenství, díky kterému je model MP220 o něco použitelnější. Jeho neobyčejně vysoké rozlišení mu přidává na přitažlivosti pro firemní využití. Nicméně pokud toto vysoké rozlišení nevyužijete, možná byste se mohli podívat po levnějším řešení.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?