Hlavní navigace

Recenze: Nokia Lumia 710

9. 1. 2012

Sdílet

 Autor: Nokia
Smartphone s operačním systémem Windows Phone, Nokia Lumia 710 sice nepatří do high-end řady chytrých telefonů finského výrobce, nicméně do model low-cost má velmi daleko.

Desgin

Nepleťte si model 710 s vlajkovou lodí Nokie, modelem Lumia 800. model 710 je takovým mladším bráškou tohoto telefonu. Přední plastový kryt je sice vyloženým magnetem na otisky prstů, zadní pogumovaná strana vám ovšem umožní telefon pevně držet, aniž by měl tendence při psaní zpráv či brouzdání internetu z ruky vyklouznout. 
Tlačítko pro zapnutí se špatně mačká, zapadá totiž dokonale do krytu telefonu. Velké nadšení v nás nevyvolaly ani navigační klávesy pod displejem, umístěné na jediném tlačítku. WVGA Displej telefonu má úhlopříčku 3.7 palců a využívá technologie Nokie Clear Black, která má zlepšovat viditelnost displeje na ostrém světle. V den kdy byl telefon testován byla mohužel mlha, a tak jsme tuto funkci nemohli správně otestovat.

 

Windows Phone 7 „Mango“

Se svými výraznými barvami, přehlednou startovní stránkou a jednoduchým menu je Windows Phone v podstatě ideálním systémem pro uživatele vlastnící první chytrý telefon. Systém Windows Phone vypadá jednoduše, ale schovává se v něm spousta funkcí. Můžete jej sesynchronizovat se svým účtem Xbox live, používat přehrávač multimédií Zune či získat plný přístup k sadě Microsoft Office.

Verze systému Mango podporuje multitasking aplikací třetích stran a díky prohlížeči Internet Explorer 9 můžete snadno přepínat nedávno použíte aplikace podržením tlačítka zpět. Na obrazovce se objeví seznam naposledy použitých aplikací, seřazených chronologicky podle data spuštění.

 

nokia lumia 710

Rozcestníky

Angl. Hubs – (Lidé, Obrázky, Hudba, Hry) byly obohaceny o nové funkce. Rozcestník Lidé je možné připojit k síti Facebook, Twitter, Outloku, LinkedIn a Windows Life Messanger, to vše z jedné aplikace, nemusíte tak již přeskakovat z aplikace do aplikace a komunikaci s přáteli tak nic nebrání. Velmi jednoduše můžete seskupovat kontakty podle toho, do jaké je řadíte kategorie – přátelé, spolupracovníci, nepřátelé či cokoli jiného vás napadne.

V rozcestníku Obrázků je možné přiřadit jméno osobám které znáte, což značně usnadňuje organizování fotek. Nahrajete li fotku na Facebook či SkyDrive, rozcestník automaticky detekuje fotografii obličeje a nabídne možnost označit danou osobu. Funkce nepodporuje automatické rozpoznávání obličejů a tak musíte pokaždé označit manuálně.

Prohlížeč Internet Explorer 9 pro systém Windows Phone přidává hardwarovou akceleraci grafiky a podporu HTML5. Vyhledávač Bing podporuje lokální vyhledávání (např. pro vyhledání restaurací  či jiných atraktivit v případě, že jste na cestě) a obsahuje software pro rozpoznávání hudby, tak trochu ve stylu aplikace Shazam.

Ve smartphonu Lumia 710 najdete několik předinstalovaných aplikací, včetně ESPN, Netfix, Počasí nebo Nokia Drive, velmi kvalitní navigaci.

 

Výkon smartphonu

Protože je Lumia 710 vybavená procesorem 1.4GHz a stejným grafickým čipem jako její dokonalejší bratříčk, Lumia 800, startovaly všechny aplikace velmi rychle a pohyb v menu byl velmi plynulý. Výkon baterie jsme prozatím nijak speciálně netestovali, ale telefon vydržel celý den velmi intenzivního používání, než bylo zapotřebí jej znovu nabít.

 

Průměrný foťák

Nokia Lumia 710 je vybavena 5megapixelovým fotoaparátem, s nímž je možno pořizovat videa v kvalitě 720p. Dražší model, Lumia 800 je však vybaven lepší optikou Carl Zeiss s 8Mp. Fotografie pořízené Lumií 710 jsou bohužel spíše průměrné.Obrázky zevnitř místnosti působí mlhavě, venkovní fotky na tom byly o něco lépe. 
Tento model není vybaven přední kamerou pro videohovory či autoportréty, budete si tedy muset vystačit se zadním fotoaparátem.

 

soutez_casestudy

Shrnutí

Nokia Lumia je velmi podařený smartphone. Jak hardwarově, tak po stránce software není Windows Phone téměř co vytknout. Pro uživatele, přecházející z mobilních telefonů na smartphone je Nokia Lumia 710 velmi dobrou volbou za přijatelnou cenu.

Byl pro vás článek přínosný?