Hlavní navigace

Recenze: OCZ Vertex 3 – nestárnoucí SDD král

27. 11. 2012

Sdílet

 Autor: OCZ
OCZ Vertex 3 neměl od začátku na růžích ustláno, přesto se stal etalonem SSD disků vyráběných 25nm technologií a vybavených konektivitou SATA III. Stojí stále za zvážení, nebo už jej konkurence převálcovala?

Vertex 3 není na trhu žádnou horkou novinkou. Poprvé byl představen světu v Las Vegas na CESu v roce 2011. Protože se jednalo o první SSD disk s řadičem SandForce řady 2000, provázely jej řadu měsíců trpké porodní bolesti, které uživatelé neradi snášeli. Nedokonalý firmware byl příčinou častých BSoD (modrých obrazovek smrti) a na denním pořádku bylo také zamrzání systému. Těm časům již je naštěstí konec, proto jsme si tento disk vzali do redakčního testu. Jak je na tom se spolehlivostí dnes?

Vertex 3 nebo jiný disk?

Pokud uvažujete nad pořízením SSD disku z důdovodu zvýšení výkonu celého systému, je dnes situace poměrně jednoduchá. Zaměříme-li se čistě na disky disponující rozhraním SATA 6G (6 Gbit/s), vybírat můžete čistě jen dle ceny a preference značky. Drtivou většinu všech disků pohání řadič SandForce 2281 a všechny nabídnou výkon přibližně na úrovni 550 MB/s pro čtení a 500 MB/s pro zápis. Nejinak je tomu v případě testovaného modelu OCZ Vertex 3, který jsme prověřili na naší testovací sestavě.

 

  • Základní deska: ASUS M5A99FX PRO R2.0
  • Procesor: AMD FX-8120@3,9Ghz
  • Operační paměť: 2 x 4GB Kingston HyperX 1888Mhz
  • Grafická karta: Sapphire HD 7770 Vapor-X OC
  • Pevný disk: 2 x Seagate Barracuda 7200.12 (RAID 0)
  • Operační systém: Windows 7 SP1 64bit

OCZ Vertex 3 má po roce úprav již vyladěný firmware a je stabilní

Kitické chyby ve firmwaru a pády systému jsou pryč

Při zakoupení tohoto disku již bude s nejvyšší pravděpodobností disponovat nejnovějším firmwarem. Nicméně přesto doporučujeme, ještě než se vrhnete na instalaci systému, ověřit stav a případnou dostupnost nové verze. Protože pokud byste se k tomu dostali až posléze, firmware není možné aktualizovat, když z daného disku již běží operační systém.

Nám byl dodán již s nejnovějším firmwarem 2.25, v jehož případě můžete s klidným srdcem prohlásit, že se již není čeho obávat. Za celou dobu testování jsme nezaznamenali jediný pád systému nebo jiné nenadálé události, které by měly negativní dopad. Zdlouhavé ladění firmwaru tedy nakonec přeji jen přineslo sladké plody.

Co se týče výkonu, podává očekávatelné výsledky jako většina konkurence. Tedy při sekvenčním čtení je udávaných 500MB/s skutečně reálných a při čtení bloků o velikosti 4K, což je nejčastější, dosahuje 30MB/s. V případě zápisu hovoříme o 200MB/s pro sekvenční a 70MB/s pro 4K.

Závěrečné hodnocení

SDD Disk OCZ Vertex 3 si právem odnáší ocenění TOP PRODUKTOCZ Vertex 3 je mnohými zatracovaný SSD disk, za což si z velké části může společnost OCZ sama, a to vinou přístupu podpory a dlouhou řadou měsíců, kterou zabralo odstranění všech chyb ve firmwaru. Nicméně s více než ročním odstupem a nejnovějším firmwarem jde o úplně jiný produkt.

Pokud o něm uvažujete, s vysokou pravděpodobností obdržíte model s nejaktuálnějším firmwarem, proto se nemusíte obávat nenadálých zkratů vašeho počítače. Při dnešních cenách, které v případě 120GB verze sahají pod hranici 2 500 Kč, se jedná o jeden z nejdostupnějších SSD disků s konektivitou SATA III a skvělými parametry, proto si od nás právem odnáší ocenění TOP PRODUKT 2012.

 

Hodnocení: 90 %
Cena: od 2 399 Kč (zdroj: Heureka, 27. 11. 2012)

Technické specifikace

Formát disku: 2,5‘‘

Typ disku: SSD (MLC)

Životnost buněk: 2 000 000 hodin

Konektivita: SATA III/6G

Teoretické rychlosti: 550/500 MB/s (čtení/zápis)

Řadič: SandForce 2281

Přístupová doba: 0,1ms

Spotřeba: 3 W

Rozměry: 99,8 x 69,6 x 9,3 mm

Kapacita: 60GB/90GB/120GB/128GB/240GB/480GB

Hmotnost: 77 g

Příslušenství: montážní kit pro 3,5‘‘ pozici, sada šroubků

soutez_casestudy

Záruka: 3 roky


Autor se již od útlého dětství věnuje IT a je autorem mnoha lokalizací softwaru do češtiny. Ve volných chvílích píše Buchtič blog převážně o IT a herním průmyslu.

Byl pro vás článek přínosný?