Hlavní navigace

Recenze: On1 Photo 10

22. 2. 2017

Sdílet

 Autor: ON1 Software
Pokud hledáme alternativu pro Photoshop nebo Lightroom, možná jsme na správné cestě – On1 firmy ON1 Software by mohl být správným řešením.

Prakticky celých 10 let tento program existoval zejména jako plug.in pro celou záplavu programů, od Photoshopu až po Aperture. Každý z nástrojů byl nezávislý a jejich funkci jsme odhadovali podle názvů, což nebývalo jednoduché. Později je firma začala sdružovat do balíčků, které jme ovládali z okna, otevíraného nezávisle. A teď je tu další krok, se změnou názvu přišel i samostatný program.

ON1 Photo 10

Chvilku si budeme zvykat, protože program se otevírá jako browser, kde si můžeme pohrát jak s archivací, tak i s označováním fotografií. To není nic neobvyklého, takový ACDSee to dělá také, nicméně další moduly se otevírají pohodlně z horní lišty. Na to si tady nehrají, další moduly si musíme nečekaně otevírat z lišty, kde očekáváme spíše ukládání. A pokud chceme začít pracovat na další fotografii, musíme zase zpátky do modulu browser. Teprve po delším bádání přijdeme na to, že na pravé straně monitoru jsou ještě další ikonky, které nám další moduly spustí také. Jejich umístění uprostřed ale zrovna nápadité není.

ON1 Photo 10

Některé z dříve známých nástrojů získal nové jméno, např. osvědčený Perfect Black & White je dnes samostatný modul Enhance. Změnilo se i ovládání, u kterého nová verze nepředstavuje nějaký evoluční krůček vpřed, ale pořádnou revoluci.  Samotná editace nabízí hned tři moduly – Enhance, Effects a Portrait. Lze říci, že existuje i modul čtvrtý, který není čistou editací, ale stará se o vrstvy.

Zatímco nabídka ovládání na pravé straně moditoru se zdá být na podobně pokročilý program poněkud nedostatečná, pravá síla programu je v nabídce předem připravených modifikací, které naskakují na levé straně monitoru. Tato nastavení odpovídají jak typu fotografie (třeba architektura, příroda nebo sport), tak  možnému způsobu, od HDR až po glamour. Všechny možnosti ale můžeme podle libosti upravovat. Portrait odpovídá možnostem maximálních úprav tváře, k tomu si algoritmus tváře najde sám. Úpravy jsou jednoduché, žádné boje s vrstvením, spíše to připomíná použití makeupu.

ON1 Photo 10

Samozřejmě každé přání program nesplní. Není zde sofistikovaná korekce optiky neb perspektivy, v nabídce nenajdeme ani skládání fotografií pro panoramatické snímky. To jsou ale spíše maličkosti.

Verdikt

S dostatečně bohatou nabídkou a současně s velkou konkurencí bude program On1 zajímavý pro celou řadu zákazníků. I experti na Photoshop se mohou zajímat o kreativitu v modulu Effects. A hlavně – pokud si program koupíme, je náš, žádné šílené měsíční poplatky. A jelikož firma nabízí hned dvouměsíční zkušební dobu, nic neriskujeme.

 

Pro: Zajímavá alternativa známějším softwarům

Proti: Občas nečekané ovládání

Celkem: 85 procent

soutez_casestudy

Výrobce: ON1 Software

Cena: 119,99 USD (asi 3 100 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.