Hlavní navigace

Recenze: Photoshop Elements 11 ve znamení šikovně přepracového rozhraní

2. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Adobe
Nové verze řady Elements se objevují s až nečekanou pravidelností, přičemž ani letošní rok není výjimkou, a tak se můžete setkat již s jedenáctou verzí Photoshop Elements z dílny Adobe.

U tak letitého čísla jistě nepřekvapí, že Elements představuje komplexní řešení editace, organizace a sdílení fotografií. Již řada předchozích verzí byla velmi vydařená, v důsledku čehož program postupně ztrácí přezdívku „menší bratr“ známého Photoshopu. Nový uživatel s tímto kouskem chybu rozhodně neudělá, otázkou tak zůstává spíše fakt, jestli je změn natolik, abychom měli důvod otevřít peněženku.

Jako tomu bylo dříve, program je vlastně kombinací dvou aplikací – jedné pro archivaci snímků, druhé pro editaci. Můžeme mezi nimi volně přecházet, nicméně pohodlné to není. Lepší je využít možnost při startu, kdy si lze vybrat, co vlastně chceme. Elements do určité míry obtěžuje stejně jako Lightroom – vynucuje si vytvoření vlastní databáze. Pokud je to pouhou možností, nic proti tomu, ale v případě nutnosti pryč s tím.

Adobe Photoshop Elements 11

Rozhraní se dočkalo vítaných změn a k naší spokojenosti zmizela dřívější snaha naznačit nudnou šedočernou kombinací skutečnost, že to software myslí vážně. Celkově je jasné, že společnost Adobe vykročila správným směrem k přehlednosti a jednoznačnosti – ikonky jsou větší, řada z nich je přehledně popsána a zmizely rovněž popisky, kterým rozuměl jen profík. Zatímco v řadě předchozích verzí se vývoj ubíral spíše směrem přidávání nových funkcí a budování celkové robustnosti, jedenáctka se na oko tváří jako neviňátko.

Archivační část spíše vylepšuje než přidává nové způsoby, jak vyhledávat v záplavě fotografií. Dnes již navíc můžeme volit i barvy nebo tvary. Nutno přiznat, že přijít s další možností vyhledávání je dnes prakticky nemožné a komu nevyhovuje žádná z možností, asi by si stejně nevybral. Stejně tak ale platí, že novinky jsou často poněkud nedokvašené, loni moc nefungoval výběr podle tvarů, letos se zase moc nepředvedla funkce pro rozpoznávání tváří.

Adobe Photoshop Elements 11

Samotný editor nabízí tři úrovně – Quick, Guided a Expert. Z názvů je celkem zřejmé, o co se jedná. První je určena naprostým začátečníkům a úpravy hraničí s dětinskostí, i když je jasné, že někomu radost udělají. Guided se zase může pochlubit tím, že každý krok je solidně vysvětlen. Je to podáno skutečně blbuvzdorně, takže k solidnímu a překvapujícímu výsledku se dostaneme nejen bez ztráty květinky, ale navíc se u toho nezapotíme. Ve fázi Expert jsme hozeni do vody, ovšem nabídka jednotlivých nástrojů a filtrů se blíží Photoshopu. K dispozici je zkrátka pro každého něco.

Mezi novinky patří nástroj Průvodce úpravami, který usnadňuje práci s řadou efektů (například low-key). Objevily se i některé nové filtry, ale již podle názvů jako Comic nebo Graphic Novel je jasné, že se bez nich většina z nás obejde. Daleko zajímavější je aplikace Refine Edge, která umožňuje nejen uhlazování okrajů, ale i definování záludných oblastí, jako jsou třeba vlasy létající ve větru. Nový je také Vignette Effect, který (jak ostatně název sám naznačuje) přidává vinětaci.

Adobe Photoshop Elements 11

 

Verdikt:

Malý bratr v podobě Elements 11 už vyrostl a představuje sofistikovanou soupravu nástrojů pro fotoeditaci. Množství jednotlivých nástrojů se v porovnání s Photoshopem blíží 90 procentům, ale Elements si stále zachovává cenu, která představuje pouhý zlomek ceny Photoshopu. Samozřejmě, že stále nejde o profesionální editor, program například nedokáže pracovat v barevném prostoru CMYK, ale díky přívětivé ceně nemůžeme chtít všechno. Změny rozhodně nepředstavují revoluci, ale přepracované rozhraní a přinejmenším mód držící nás v každém kroku za ruku je dostatečným důvodem, proč si jedenáctku pořídit. Ocenění PC World TOP PRODUKT 2012 budiž tím dalším.

 

Hodnocení: 90 %

Pro: Vyzrálý a instruktivní program, solidní cena

Proti: Snaha vytvářet vlastní knihovnu obrázků

soutez_casestudy

 

Cena: 99,60 Eur (cca 2500 Kč)
Výrobce: Adobe

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.