Hlavní navigace

Recenze: Portrait Professional 10

20. 6. 2011

Sdílet

Nad profesionálními fotografiemi modelek můžeme jásat nebo slintat (to podle nátury), skutečnost ale bude mít do reality značně daleko. Od toho je ostatně portrétní fotografie. A co nedokáže šikovný profík, to zvládne ještě šikovnější software.

YouTube je plný klipů dokazujících, že hodiny s Photoshopem dokážou udělat divy a z průměrně vyhlížející dívky udělat supermodelku. Ne každý je ale ochotný trávit celé odpoledne u počítače jen proto, aby jeho dívka na jediné fotografii vypadala jako hvězda. Naštěstí existuje alternativa – počítačový program, který má úpravy portrétů v zadání – Portrait Professional britské firmy Anthropics, který se dočkal již desáté verze.

Udělat z nesympatické tváře krasavici, to není jen tak. Portrétní fotografie sice dokáže realitu pozměnit více než dost, zázraky ale nedokáže, tady musí pomoci software. Portrait Professional je založen na komplexní analýze obrázku a následné aplikaci filtrů a změn, které mění rysy tváře tak, aby nejlépe odpovídaly naším představám o kráse. To je pochopitelně subjektivní, byť se při přípravě algoritmů využívalo desítek lidských tváří. Úpravy jsou nicméně solidní, ale nemůžeme očekávat, že z ošklivého káčátka uděláme Claudii Schiffer.

Samotná práce s programem je jednoduchá. Stačí si vybrat portrét a začít pracovat, což v praxi znamená posouvat úsečky na menu. Program nás provede základním záznamem kontur očí, nosu, rtů a celého obličeje. Následuje velké pracovní okno, které nabídne obvyklý systém „před a po“. Až po tuhle část se program od minulé verze nijak neliší.

Teprve od tohoto okamžiku následuje tvůrčí práce – jednotlivé kroky můžeme provádět buď hromadně (i když po jednotlivých oblastech jako jsou oči či pleť), nebo si každou oblast můžeme v menu na levé straně monitoru otevřít a upravovat detailně (včetně třeba jediného z obou očí). Možných změn je dost a dost, některé (jako třeba vyhlazování vrásek nebo zeštíhlení obličeje) jsou celkem očekávané, jiné (například změna barvy očí) již méně.

Nelze však očekávat ryzí zázraky, proto některé aplikace, jako již zmíněná barva očí nebo třeba vybělování zubů, působí přirozeně. S některými z úprav (třeba vlasů) díru do světa neuděláme.

Co tedy přináší nová verze? Základní algoritmus byl posílen, takže lépe odlišuje jednotlivé typy tváří. Objevila se technologie ClearSkin2, která šikovněji odstraňuje nedostatky pokožky, takže vzniklá fotografie vypadá jako po aplikování techniky  airbrush. Zásahy štětce dnes fungují lépe především proto, že štětec rozeznává obrysy tváře. Navíc tato aplikace aktivně vyhledává nedostatky v blízkosti oblasti, na kterou jsme klikli, takže bezhlavě nemění všechno okolo. Objevila se také možnost měnit pouze pokožku, údajně na přání většiny zákazníků. Uživatelské rozhraní je sice nové, na výrazné změny však zapomeňte. Program je také v porovnání se svým předchůdcem rychlejší.

Verdikt:

V každém případě se jedná o příjemného pomocníka, ať už chceme s jeho pomocí občas vylepšit fotografii známého (software funguje stejně spolehlivě u fotografie ženy jako muže) nebo je naší profesí portrétní fotografie. Manželky a přítelkyně se nám za investici do programu Portrait Professional jistě odvděčí.

Hodnocení: 90 %

Klady: Pohodlný a hlavně fungující nástroj pro úpravu obličeje

Zápory: Nic podstatného

 

Výrobce: Anthropics

Cena: 39,95 dolarů

CS24

 

Úvodní foto: © Subbotina Anna - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.