Hlavní navigace

Recenze: Roxio Creator 2012 Pro překvapí množstvím aplikací

26. 8. 2012

Sdílet

 Autor: Roxio
Roxio Creator 2012 je balík aplikací pro zpracování, úpravu, zálohování a sdílení multimediálních souborů. Co umí a jak se povedla letošní verze?

Základní změnou, která se od minulé verze udála, je změna dresu - Roxio dnes kope v týmu kanadského Corelu. Jelikož ale v době, kdy k prodeji firmy došlo, byl už program hotov, o Corelu v něm nenajdeme ani stopu. Jestli tomu tak zůstane i v budoucnosti, to je jiná otázka, protože tento program býval nepříliš kvalitním slepováním aplikací různých firem pověstný.

Jak je již u tohoto balíku zvykem, masivní instalace dvou DVD nějakou tu chvilku trvá, takže nemusíme se svačinou pospíchat, pouze si uprostřed budeme muset odskočit vyměnit DVD. Po pravdě ale nutno přiznat, že se jedná o velice komplexní balík, takže značné množství programů samozřejmě zabere nějaké to místo. Na druhou stranu ale platí, že množství aplikací je zhruba stejné jako u konkurenčního Nera a Roxio je přitom až třikrát větší.

Roxio Creator 2012 Pro

Stejně jako tomu bylo u všech předchozích verzích, dostaneme do ruky masivní množství nástrojů pro multimediální práci. Samozřejmě se přitom nezapomnělo ani na finální krok, tj. vypalování, od ISO až přes CD či DVD. Program zvládne i Blu-ray, ale pouze pokud si koupíme verzi Pro, u levnější verze budeme pravidelně upozorňováni na možnost dokoupení. Solidně můžeme pracovat i se zvukem či fotografiemi.

Když už jsme u zvuku – rippování je považováno za jedno z nejlepších na trhu, občas ale narážíme na místa, která nabízejí několik alternativ jak udělat totéž. Příkladem může být třeba tvorba etiket, kde máme možnosti dvě a naskýtá se tak otázka proč tomu tak vlastně je.

Posílena byla práce s 3D, zajímavá je třeba možnost převodu 2D na anaglyphové 3D, ReaID a Real 3D. Výsledek je velice realistický a na prohlížení stačí polarizované brýle. Samotná příprava je přitom přijemně jednoduchá.Roxio Creator 2012 Pro

Řada programů byla lehce upravena, mezi základní změny patří především přidání profesinálních videoefektů, což výrazně posílilo dosud nedůrazný videoeditor. Dnes si můžeme pohrát třeba s přírodními efekty a dodat déšť či sníh. Další příjemnou novinkou je možnost zachycení streamovaného videa, díky čemuž lze stáhnout třeba klip z YouTube a uložit jej na počítač nebo převést na mobil.

Když jsme u toho videoeditování, zlepšila se příprava menu pro domácí dévédéčka, včetně vysokého rozlišení, 3D nebo animace. Američané ocení i možnost stahování a vypalování obsahu nahraného na disk v přehrávači TiVo.

Fotoeditor je již tradičně PhotoSuite, který nikdy žádnou díru do světa neudělal a platí to i ve verzi 2012. Editovat s ním ale jde, i když zpočátku otravuje s obvyklou, ale nekonečně nesmyslnou snahou hledat fotografie v adresáři, kde by si je Windows přály mít.

Vedle klasických aplikací je zde také zálohovací program Backontrack 4, nástroj pro odstraňování audiošumu Izotope Music & Speach Cleaner nebo poněkud nepochopitelně HDR Express od Unified Color, který navíc funguje jen jako plug-in pro Lightroom, takže pokud jej nemáme, dostali jsme zbytečný bonus. Navíc všechny podobné bonusy vyžadují vlastní aktivační číslo, což často zjistíme až ve chvíli, kdy jsme dávno krabici s instalačními disky někam založili.

 

Verdikt

Balík Roxio Creator, původně založený na nabídce služeb pro přehrávání, editování a pálení videa, v poslední době poněkud konvertoval k organizaci a sdílení našeho digitálního života. Vydařené, kvalitní a spolehlivé vypalování je samozřejmostí, koneckonců si na tom Roxio vystavělo pověst. Původní funkce tu stále jsou a popošly zase o kousek dál, ale nějakou revoluci očekávat nemůžeme. Když si ale uvědomíme, že za 110 dolarů (verze Pro) nebo dokonce 79 dolarů (verze 2012), dostaneme skutečně mimořádně robustní balík aplikací, dnes již navíc plně integrovaných, nemusíme nad koupí nové verze váhat příliš dlouho. Ani nad udělením ocenění PC World TOP PRODUKT 2012 zejména za poměr robustnost/cena.

 

Hodnocení: 90 %
Pro: Solidní vylepšení řady funkcí
Proti: Aplikace nabízené na prodej by měly být součástí balíku

soutez_casestudy

 

Cena: od 1600 Kč
Výrobce:
Roxio

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.