Hlavní navigace

Recenze: Samsung 900X3C

29. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Samsung
Novou řadu notebooků Samsung Series 9 jsme si již představili. Nyní se podíváme na Series 9 podrob­něji.

Vybrali jsme si proto záměrně třináctipalcový 900X3 (X4 má úhlopříčku 15“), který má na trhu silné soupeře v podobě notebooků Macbook Air, Lenovo IdeaPad U300s a Asus Zenbook UX31. Co myslíte, ztratí se mezi nimi Samsung? Ani náhodou. Díky tloušťce pod 13 mm a váze 1,16 kg boduje Samsung 900X3 hned na začátku – tyto hodnoty ho řadí na první příčku jako nejlehčí a nejtenčí.

Samsung Series 9

I díky tomu je vzhled to první, co vás na Samsungu 900X3 upoutá. Všechny komponenty notebooku se ukrývají pod jednodílnou hliníkovou skořepinou tmavé barvy Mineral Ash Black, která není, na rozdíl od předchozích notebooků ze stejné řady, náchylná k zanechávání otisků. Boky notebooku jsou stříbrné a ještě více podtrhují jeho nízkou tloušťku.

Samsung Series 9

I když je malý, nechybí notebooku žádné důležité konektory. Na levém boku se nachází USB 3.0, microHDMI a micro Ethernet. Microporty jsou atypické a Samsung v balení dodává pouze ethernetovou redukci. Na druhé straně se nachází také jeden USB konektor, tentokrát pouze 2.0, slot pro paměťové karty, microVGA s adaptérem a také jack pro sluchátka, kombinovaný s mikrofonem. Pokud se k internetu budete chtít připojit bezdrátově, můžete. Uvnitř notebooku se nachází jak WiFi adaptér, tak Bluetooth 4.0. Na přední či zadní straně byste nenašli konektor žádný. Nic tak neruší čisté linie počítače.

Jediná vada na kráse Samsungu je absence integrovaného 3G/4G modemu. Je to snad jediná věc, která notebooku chybí k dokonalosti. Lze totiž předpokládat, že po něm sáhnou kromě uživatelů toužících po unikátním zařízení ve větším množství lidé trávící řadu hodin nebo dní na cestách. A zde je mobilní připojení více než potřebné. Devítková řada tak trpí stejným neduhem, který je vyčítán Macbooku Air. Proto se již teď těšíme na modifikovanou řadu, která by se měla objevit v polovině příštího roku – i s modemem.

Samsung Series 9

Co musíme hodně pochválit, je displej. Lepší displej jsme dlouho v notebooku neviděli – srovnání snese snad jen Retina displej Macbooků a S-IPS panel, který používalo před lety IBM u jednoho workstationu ThinkPad. Třináctipalcový antireflexní displej s jasem 400 cd/m2 a rozlišením 1600 × 900 pixelů nabízí hodně široké pozorovací úhly díky použité PSL technologii. Displej ohraničuje velmi tenký rámeček, v němž se schovává jen kamera. Během testování a kalibrace jsme nemuseli téměř nic nastavovat. Černá je temná, barvy syté, ale ne jásavé, písmo ostré a dobře čitelné. Displej poté, co jsme nechali notebook tradičně 24 hodin zahořet, poskytl na více než 90 % plochy konzistentní podsvícení – překvapivě pouze u okrajů nebyla úroveň podsvícení tak silná, ale to nijak nenarušilo výsledný obraz a především nezasahovalo nějak výrazně do pracovní plochy. V průběhu práce tento rozdíl v podstatě nepostřehnete nebo nevnímáte. Jedním slovem paráda. Kéž by každý notebook měl takový displej!

Tradičním neduhem tenkých notebooků bývá zvuk. Nevíme, jak se to konstruktérům povedlo, ale z reproduktorů Samsungu 900X3 se line vcelku čistý zvuk s nádechem basů. Samsung tak eliminuje jednu z předností Airu, jehož majitelé to nikdy neopomenuli před „peckaři“ zmínit. Další věc, se kterou jsme byli nadmíru spokojeni, je pohodlná podsvícená klávesnice s regulací intenzity podsvícení. Na ní se bude dobře psát i lidem s velkýma rukama. Má dobrou odezvu a i přes nízkou tloušťku notebooku příjemný zdvih. Jak velí trend, je chickletová (ostrůvková), což nemusí všem vyhovovat, ale staromilci prostě mají smůlu. Výhodou pro Samsung v tomto případě je, že i konkurenční Lenovo přešlo u svých ThinkPadů rovněž na tento typ klávesnice (i když ta původní byla snad nejlepší notebookovou klávesnicí vůbec), takže z toho pohledu je jedno, zda zvolíte Mac, Lenovo nebo Samsung. 900X3 tak rozhodně není dobrou zprávou ani pro Lenovo X1 Carbon, které má horší výdrž na baterii.

Samsung Series 9

Precizní zpracování 900X3 jde ruku v ruce s použitými materiály. Notebook se jinak nekroutí, nevrže, naopak jsme z něj měli pocit solidnosti a pevnosti. Je to snad vůbec poprvé, co některý z velkých výrobců počítačů přišel na trh s produktem, který se, co se týče zpracování, nejen vyrovná Applu, ale konečně jej dokáže i překonat. Ale trvalo to. Samostatnou kapitolou je skleněný touchpad bez fyzických tlačítek. Je velký, příjemný na dotek a co víc, podporuje multidotyková gesta.

Prozatím jsme na Samsung pěli v podstatě jen chválu. Je na něm vůbec něco, co by zasloužilo kritiku? Co se výkonu a specifikací týká, nachází se uvnitř zhruba totéž, co u ostatních ultrabooků v této kategorii. V patici sedí procesor Intel Core i5 3317U s taktem 1,7 GHz, škálovatelným na 2,6 GHz . V nabídce je i verze s i7 3517U (1,9 GHz). Operační paměti jsou k dispozici 4GB, což je pro běh Windows 7 i 8 sice dostačující, ale přece jenom bychom pro klid duše uvítali alespoň 6 GB. Na dnešní dobu je to průměr, ale pro kancelářské balíky, internet a některé základní grafické programy tato kapacita postačí. Dodávaný pevný disk je SSD s kapacitou 128 GB. Jde o model s MLC čipy a výkonově se řadí mezi průměrné SSD na trhu. Náběh operačního systému zvládá do 9, v případě hibernace do 2 sekund.

Grafika v podobě integrovaného Intelu HD 4000 představuje současný standard této třídy a umožňuje bezproblémovou práci s kancelářskými aplikacemi i přehrávání videa a dokáže se poprat i s nějakou tou hrou. V případě potřeby zvládnete i zásahy do grafických návrhů v podobě poznámek a lehkých modifikací hotových prací – tedy v rozsahu nutné editace na cestách. Rozeběhnete i současné akční pecky, ale na plnohodnotné hraní prostě zapomeňte – notebook na to ostatně není ani určen.

Z výdrže baterie jsme sice rovněž neomdleli, na druhou stranu se výrobci do nejtenčího notebooku na světě podařilo schovat baterii dostatečně velkou na to, aby nabídla až 10 hodin při lehké zátěži, staženém jasu a bez WiFi. Při běžném používaní – Office, internet, e-mail, střídavě zapnutá a vypnutá WiFi, připojení externích periferií a podobně – počítejte s výdrží přibližně 5–6 hodin v kuse. Při praktickém testu, kdy jsme s sebou notebook nosili jako hlavní pracovní počítač na jednání, přesunovali se autem i veřejnou dopravou, několikrát letěli do zahraničí atd., jsme nemuseli během pracovního dne nabíjet. Roli v tom samozřejmě hraje i čas, kdy byl hybernovaný nebo se na něm nepracovalo.

Pomineme-li design a přivřeme oči nad konektivitou, nabízí Samsung Series 9 900X3 vlastně skoro totéž, co ostatní výrobci u svých ultrabooků. Apple má komerční úspěch zaručen, jeho Air byl první, je krásný, tenký, stal se hitem. O místo na druhé příčce se musí poprat zbytek výrobců. Vzhledem k tomu, že Samsung je ve své kategorii notebookem nejen nejlehčím a nejtenčím, ale také vlastně nejdražším, musí pro jeho majitele znamenat tyto parametry spolu s krásným designem opravdu hodně. Jeden tahák má ale Samsung přece jen v rukávu: téměř dokonalý displej s HD+ rozlišením. V našich podmínkách a při ceně Applu ale je 900X skutečným zabijákem Airu – ať z hlediska naprosto srovnatelného výkonu nebo už jenom proto, že většina uživatelů je zvyklá na prostředí Windows a jablíčka nerada.

Ještě musíme samozřejmě upozornit na další z notebooků Samsung řady Series 9. Kromě třináctipalcového bude v nabídce také větší, s úhlopříčkou patnáct palců. Díky velmi tenkému rámu je takto velký displej osazen do šasi, které je standardně určeno notebookům o palec menším. Specifikacemi se menšímu kolegovi dost podobá, ovšem díky větším rozměrům nabízí větší baterii a také o jeden USB 3.0 port navíc.

Samsung v podobě 900X vyrobil nejlehčí a jeden z nejhezčích třináctipalcových notebooků na světě. Jeho PLS obrazovka s vysokým rozlišením nabízí extrémní horizontální i vertikální pozorovací úhly a s tovární kalibrací není potřeba dělat vůbec nic. I když se jedná o nejtenčí notebook na světě, rozhodně to není notebook špatně vybavený. Nechybí žádný z nejčastěji používaných portů. Cena je sice vysoká, ale nelze ji vzhledem k vlastnostem a parametrům notebooků označit za přemrštěnou. Není-li pro vás notebook pouze pracovním nástrojem a záleží-li vám na kvalitě a dílenském zpracování (a co si budeme povídat, i na vzhledu a originalitě), potom je investice do Samsungu 900X3C rozhodně dobrou volbou. My osobně doporučujeme prasátko rozbít.

www.samsung.cz

Procesor: Intel Core i5-3317U (1,70/2,60 GHz, 3 MB L3)

Operační paměť: 4 GB DDR3 1600

HDD: 128 GB SSD (MLC, SATA3)

Displej: 13,3“ LPS HD+ (1600 × 900)

Grafická karta: Intel GMA HD4000 (IGP/ULV)

Rozhraní: 1× USB 3.0, 1× USB 2.0, micro-VGA, micro-HDMI, 10/100/1000 Ethernet, WiFi (a/b/g/n), 1× audio In/Out, SDXC

CS24

Rozměry: 314 × 218 × 13,5 mm

Hmotnost: 1,16 kg

Byl pro vás článek přínosný?