Hlavní navigace

Recenze: SSD disk Kingston SSDNow V+ 128 GB

22. 1. 2011

Sdílet

Dalším SSD diskem, na který jsme v našich testech podívali, je Kingston SNVP325-S2/128GB, který patří do řady Kingston SSDNow V+.

Dalším SSD diskem, na který jsme v našich testech podívali, je Kingston SNVP325-S2/128GB, který patří do řady Kingston SSDNow V+. Ta se na trh dostala již v Q1/2010 a má představovat SSD, které nepatří mezi výkonnostní špičku, ale jejich cílem je poskytnout za přijatelnou cenu dostatečný výkon na to, abyste začali uvažovat o náhradě vašeho standardního disku.

Této filozofii odpovídá i prodejní model. Disky SSD Now V+ lze koupit ve velikostech 64, 218, 256 a 512 GB buď samostatně nebo jako bundle obsahující SSD, externí USB box, USB kabel, napájecí molex kabel, SATA kabel, redukci (kolejnice) z 2,5“ na 3,5“ pozici a software. To vše v jednom balení označuje Kingston jako Performance Upgrade Kit.

Nápad přibalit 2,5“ USB box je celkem elegantní řešení, jak si zajistit mírnou konkurenční výhodu. V současné době po SSD discích sahají totiž především uživatelé notebooků. Důvodem je samozřejmě cena, kdy se sumy za 128GB SSD se dají ještě „rozdýchat“  díky jejich přínosu z hlediska výkonu a spotřeby. Větší kapacity (256, 512GB) jsou stále pro běžného uživatele stěží obhajitelným nákupem. V okamžiku, kdy se tak rozhodnete vyměnit stávající klasický 2,5“ HDD v notebooku, dostáváte diky kitu možnost ho přeměnit v externí úložiště. Software Acronis, který najdete na přiloženém CD, vám pak umožní zkopírovat systém ze starého disku na nově instalovaný SSD.

První generace SSDNow V+ (SNVP225) trpěla především absencí funkce TRIM , což druhá generace (proto se někdy u disku setkáte s označení G2 nebo Gen2)  již naštěstí podporuje.Dvadvapětka i díky tomu podávala nevyrovnané výkony a pokud by se vám přece jenom dostalo možnosti starší modely zakoupit (125 nebo 225), prostě na to raději zapomeňte.

SNVP325-S2/128GB totiž přesně splňuje to, co o něm výrobce prohlašuje a vlastně i částečně překonává. Kingston obecně specifikuje výkon tohoto SSD 230 MB/s při sekvenčním čtení a 180 MB/s při sekvenčním zápisu. Při testech jsme se však dokázali dostat u čtení na hodnotu 235 MB/s a na 181 MB/s u zápisu. V reálném provozu však počítejte s hodnotami i o třetinu nižšími, hodně se na výkonu totiž může podepsat řadič na základní desce. Také nezapomeňte na častou chybu, kdy disk není nainstalován v režimu AHCI a uživatelé pak často počkají s přeinstalací až na pozdější dobu, kdy si to vynutí sám systém.  Navíc maximální hodnoty jsou většinou dosaženy na discích bez partition, jde tedy o technologická maxima, kde je vliv operační systému a dalších prvků potlačen.

Nižší rychlost zápisu pak mírně sráží disk i u testu IOPS (Iometer), kdy hodnoty, které disk poskytuje u práce se 4k soubory, dostačují pro běžného uživatele, nicméně nejsou ideální pro nasazení v případě aplikací vyžadujících vysoký výkon. Hodnoty ovšem odpovídají tomu, jak je disk pozicován samotným výrobcem a určitě splnil naše očekávání.

Verdikt:

Pokud uvažujete o SSD disku, můžeme vám SNVP325 s klidem doporučit. Oproti standardním diskům dojde k navýšení rychlosti práce s operačním systém, v případě použití v notebooku získáte jako příjemný bonus i nějaké ty minuty inavíc z hlediska výdrže na baterii. Jako systémový disk pro výkonný desktop testovaný model nelze zavrhnout, nicméně z našeho hlediska nejde o ideální volbu – pro tyto účely prostě preferujeme výkonnější modely, zvláště ve srovnání s cenou ostatních komponent.

Hodnocení: 80%

CS24

Cena: cca 4800 Kč

SNVP325-S2/128GB – samotný disk
SNVP325-S2B/128GB – bundle (kit)

Byl pro vás článek přínosný?