Hlavní navigace

Recenze: Tablet Lenovo ThinkPad K1

23. 7. 2012

Sdílet

 Autor:
Apple se svým iPadem stále určuje trend tabletů. Výrobci počítačů nechtějí zůstat pozadu, proto také nabízejí vlastní tablety. Lenovo zvolilo trochu jinou cestu a nabízí tablet, který lze používat jako pracovní nástroj. Jak užitečným pracovníkem je?

Modelová řada ThinkPad vždy patřila k prémiovým produktům a mezi to nejlepší, co se dalo v segmentu mobilních počítačů pořídit a zároveň tomu odpovídala také cena. S uvedením prvního tabletu Lenova nastal v pojmenování zmatek. Lenovo totiž nejvýkonnější tablet určený pro pracovní použití pojmenovalo v rámci dodržení korporátní identity stejně a jen přidalo přídomek K1. Sice jsou tablety Lenova na trhu již od září loňského roku, ale pokud dnes někomu řeknete, že jste si pořídili ThinkPad, zřejmě nikoho v první chvíli nenapadne, že hovoříte o tabletu. Nezdržujme se malichernostmi a pojďme se podívat, jak si K1 vedl v redakčním testu.

Balení

Poté, co si jej vyzvednete v obchodě nebo vám jej doručí kurýr, budete celkem překvapení celkovými rozměry balení. To se nám celkově hodně líbí a Lenovo za něj zaslouží pochvalu. Je jednoduché a přitom dostatečné, aby se tabletu při převozu nic nestalo. Po rozbalení na vás navíc nevybafne tuna všemožných papírů a plastů, které po vybalení způsobí akorát tak nepořádek všude kolem.

Lenovo ThinkPad K1

Co se týče příslušenství, v podstatě se o žádném hovořit nedá. Kromě dotykového pera (AAA baterie je součástí) dostanete jen výměnné hroty a nabíječku. Nabíječka zaslouží také plusový bod, jelikož se jedná o adaptér do zásuvky, ke kterému následně zapojíte USB kabel. Kéž by se z toho stal konečně standard. Nechybí ani obligátní informace o podpoře a stručný návod, který je lokalizován do češtiny.

Kdyby výrobce přidal sluchátka a klidně obyčejné textilní pouzdro, určitě by to mnohé potěšilo. Pokud chcete tablet při přenášení ochránit, musíte si zakoupit originální obal za poměrně nekřesťanské peníze.

Design a zpracování

Po vybalení na vás ThinkPad K1 zapůsobí dojmem, že se nebude jednat o žádné ořezávátko a nehraje si na nic, co není.  Ve srovnání s ostatními tablety působí ThinkPad K1 robustním pracovním dojmem. Žádné lesklé plasty, ale pořádný kus měkčeného polykarbonátu ve stejné barvě jako je tomu u notebooků řady ThinkPad.

Měkké tělo dodává při držení grip a patřičnou jistotu, ovšem také na něm rádi ulpí otisky prstů a všudypřítomný prach. Zadní části dominuje v levém horním rohu výrazné logo, které dokresluje barevná dioda v písmeně "i". Jako první krok doporučujeme majitelům strhnout ze zadní strany nálepky týkající se ROHS, se kterými tablet vypadá zkrátka hrozně.

Lenovo ThinkPad K1 - detail na logo a dotykové pero

K1 je vybaven oproti konkurenci velkým množstvím hardwarových tlačítek, čtyři jsou umístěna na dolní straně tabletu. Jedno slouží pro zablokování změny orientace obrazovky, další pro spuštění prohlížeče, zbývajícími se dostanete buď o krok zpět a posledním na úvodní obrazovku. Poslední dvě jsou spíš jen tak do počtu, jelikož je máte na tabletovém Androidu 3.0.1 neustále k dispozici na liště.

Pokud jej váhově srovnáte s konkurencí, zjistíte, že se nejedná o nejlehčí model. Se svoji váhou 760 gramů patří námi testovaný model v nejvyšší konfiguraci mezi nejtěžší tablety. Tabulkově je to sice hodně, ale pokud rádi cítíte, že máte něco v ruce, není to překážkou, ba naopak.

Hardware

ThinkPad K1 je vybaven podobně jako většina jeho konkurentů procesorem Tegra 2 tikajícím na frekvenci 1 GHz a doplněno 1 GB RAM. Tento čip již dnes sice nestačí na současnou špičku, přeci jen již existuje přes dva roky, na druhou stranu nabízí nejen při schopnosti akcelerace HD videa solidní výdrž. Ostatně na pracovním tabletu nepotřebujete hrát nejnáročnější a graficky nejlepší hry, ale zajímají vás jiné parametry.

Mezi ně patří bezesporu displej, což je největší deviza testovaného ThinkPadu K1. Desetipalcový IPS panel o rozlišení 1280 x 800 disponuje skvělými pozorovacími úhly a je radost na něm pracovat, prohlížet si fotografie nebo videa, protože díky LED podsvícení je černá skutečně černá. Jak se sluší a patří, nechybí ani čidlo okolního osvětlení, které automaticky reguluje úroveň podsvícení. V náročných podmínkách oceníte rovněž odolné krycí sklo Gorilla Glass, které chrání displej proti poškrábání.

Lenovo ThinkPad K1 - IPS displej má skvělé pozorovací úhly

Další předností, kterou tablet od Lenova vybočuje z řady, je přítomnost plnohodnotného konektoru USB 2.0. Kdekoli tak můžete k tabletu připojit flash disk a zkopírovat si data, ovšem externí disk náročnější na napájení bohužel nezvládne. Kromě toho je vybaven také čtečkou microSD karet, čímž můžete rozšířit vestavenou paměť až o dalších 32 GB. Nejen pro prezentace přijde vhod miniHDMI.

S přítomností USB souvisí také další pozitivum. Pokud byste chtěli například v kanceláři nebo domácnosti ovládat tablet pohodlněji, není nutné si pořizovat originální příslušenství. Stačí vám libovolná klávesnice nebo myš, v ideálním případě bezdrátový set a můžete tablet ovládat stejně jako počítač.

Ve výbavě dále nechybí ani dvě kamerky, ovšem nečekejte od nich žádný zázrak. Přední 2Mpx na konferenční hovor v rámci možností postačí a zadní 5Mpx berte jako nouzové řešení pro dokumentaci nějaké události. Kvalita fotografií je hodně mizerná a výsledné fotografie jsou zašumělé. Podobně mizerně je na tom reproduktor. Hry vesměs zvládne stejně jako hovor, ale na hudbu nebo video v žádném případě nestačí (natož v rušném prostředí), takže budete rádi za sluchátkový výstup nebo Bluetooth pro bezdrátová sluchátka.

Samozřejmostí je dále přítomnost gyroskopu, digitálního kompasu, GPS modulu, bezdrátové karty 802.11b/g/n. Námi testovaný model byl vybaven také 3G modulem.

Pamatujete si na dobu, kdy PDA a první smartphony byly vybaveny rezistivními displeji a ovládali se stylusy? Možná vás to překvapí, ale ThinkPad K1 je také vybaven dotykovým perem. Ovšem nelekejte se, displej je kapacitní, takže jej lze ovládat bez problému prsty. Pero je určeno výhradně pro ručně psané poznámky a malování obrázků, protože samotný systém se s ním ovládá špatně.

Software pokulhává za hardwarem

Lenovo ThinkPad K1 - v aplikaci Notes Mobile lze využít dotykové peroThinkPad K1 patří do rodiny tabletů, které pohání operační systém Android (v době testování ve verzi 3.1, dnes už 4). Tabletová verze operačního systému od Googlu se na velké úhlopříčce ovládá dobře, ovšem kámen úrazu je kompatibilita spíše nekompatibilita aplikací. Vývojáři v drtivé většině tablety ignorují, takže aplikaci zpravidla nespustíte vůbec, nebo vypadají hrozně kvůli nízkému rozlišení textur a rozpadlému layoutu.

Lenovo si je tohoto nešvaru vědomo, proto připravilo svůj vlastní obchod s aplikacemi Lenovo Store, kde naleznete pouze prověřené aplikace, které skutečně na tabletu Lenova fungují. Myšlenka je to dobrá, ovšem někdo se testování aplikací věnoval jen chvíli a jejich počet je omezený, takže vám stejně nezbyde nic jiného, než osobně zkoušet aplikace z Google Play.

Lenovo Honeycomb trochu přizpůsobilo. Na úvodní obrazovce naleznete velký widget, který poskytuje přístup k nejpoužívanějším funkcím, jako je email, internet, hudba, knihy. Samozřejmostí je možnost jeho konfigurace. Odlišností je také cyklické menu pro přístup k vybraným aplikacím, ke kterému se dostanete pomocí tlačítka ze systémové lišty. Tyto úpravy souvisí s rychlostí, která není příliš velká a kupříkladu při spuštění tabletu nebo pádu aplikace je odezva dlouhou dobu mizerná. Naštěstí lze tento problém vyřešit instalací jiného launcheru.

V základu je na tabletu předinstalováno velké množství aplikací, některé z nich jsou dokonce placené v celkové hodnotě 50 dolarů. Pro připojení ke vzdálenému stroji poslouží software od Citrixu, k podnikové síti se připojíte skrz VPN Cisco klienta a nechybí ani nástroj pro zablokování tabletu v případě ztráty. Nejvíce zřejmě oceníte možnost vytvářet, prohlížet a editovat dokumenty Microsoft Office, k čemuž poslouží Documents to Go. Na velké a složité excelovské tabulky to není, ale se zbytkem si poradí bez sebemenšího zaváhání. Dále zvládne také PDF dokumenty a přímý přístup k dokumentům na Google Docs.

Vrátíme se ještě k dotykovému peru. Pro něj je předinstalována aplikace Notes Mobile, která umožňuje, jak již název napovídá, zaznamenávat ručně psané poznámky. Zaznamenává sílu, jakou na displej tlačíte, a dle toho se mění automaticky tloušťka pera. Kromě malůvek můžete využít funkci pro rozpoznání psaného textu, který aplikace převede na strojový text, jenž lze následně zkopírovat. Rozpoznávání je na slušné úrovni, ale samozřejmě nelze počítat s podporou diakritiky. Ostatně ani na systémové klávesnici se nepíše špatně. V landscape režimu je veliká a po několika hodinách lze na ní psát docela rychle.

Výkon

Výkon ThinkPadu K1 jsme otestovali v nejrozšířenějších benchmarcích na Androidu, takže si můžete udělat představu o výkonu sami a případně jej porovnat se svým zařízením.

Benchmark

Výsledek

SuperPI

517ms

CPU Benchmark

452ms

Antutu Bechmark

5089 bodů

CF-Bench

5429 bodů

Quadrant

1862

 

Při běžném domácím používání, kdy si čas od času zkontrolujete email a strávíte chvíli konzumací obsahu, vydrží několik dní a až teprve pak je nutné jej nabít. Při soustavné činnosti zvládne běžet podobně jako konkurence zhruba 10 hodin, což na 8hodinovou pracovní dobu postačí včetně následné cesty domů.

Chybičky

Ani Lenovu se nepodařilo vychytat úplně vše. Pravděpodobně budete bojovat s odemykacím tlačítkem, které se dost často chová tak, že tablet odemkne a následně zase zamkne nebo jej neodemkne vůbec. Zpočátku si budete připadat jako blbec, ovšem jen do chvíle kdy zjistíte, že se jedná o známý hardwarový problém. Někoho by rovněž mohly iritovat také pískající cívky při zapínání tabletu.

Nešťastně řešená je krytka USB konektoru stejně jako systém uchycení pera, kdy k vysunutí je zapotřebí nehtů, což není vůbec nic příjemného, nepůsobí to profesionálně a obzvláště ženy s tím budou mít problém. K samotnému rozmístění jednotlivých ovládacích tlačítek a konektorů výhrady nemáme, a to vyjma pozice reproduktoru. Ten se nachází na levé straně, takže v landscape režimu si jej geniálně zakrýváte oblečením a neuslyšíte už vůbec nic.

Verdikt

Přemýšlíte-li o pořízení tabletu a očekáváte od něj něco víc, než jen zařízení pro konzumaci obsahu, nezapomeňte do svého hledáčku zahrnout Lenovo ThinkPad K1. Do jisté míry zvládne nahradit klasický počítač a cestování s ním bude pohodlnější než s velkým notebookem. ThinkPad K1 je po hardwarové stránce velmi zajímavé zařízení, které podtrhuje až na pár výjimek kvalitní zpracování vysoké úrovni. Gorilla Glass ochrání displej před poškrábáním, jen škoda, že to samé se se nedá říci o těle, které nedopatřením škrábnout není zase tak složité.

Největším mínusem je volba operačního systému Android, kde velká nekompatibilita aplikací sráží jeho možnosti v nasazení jako pracovního nástroje. Záleží tedy čistě na vás, zda tento systém a služby Googlu preferujete nebo raději dáte přednost jiné platformě. Pozitivní informací je skutečnost, že na rozdíl od konkurence se Lenovo o své produkty zajímá a před létem aktualizovalo Android na dle našeho názoru šikovnější verzi 4.

 

Hodnocení: 90 %
Cena: od 7 892 Kč (zdroj: Heureka, 22. 7. 2012)

 

CS24

Technické specifikace

Procesor: NVIDIA Tegra 2 dvoujádrový 1GHz
Operační paměť: 1 GB RAM
Vestavěná paměť: 16 GB/32 GB/64 GB, rozšiřitelná pomocí microSD karet a USB zařízení
Displej: 10,1‘‘ IPS s rozlišením 1280 x 800
Konektivita: 802.11b/g/n, 3G, Bluetooth, miniHDMI, USB, GPS
Příslušenství: dotykové pero
Snímače: snímač okolního osvětlení, gyroskop, akcelerometr, digitální kompas
Baterie: dvoučlánková Li-Pol
Výdrž: až 10 hodin
Operační systém: Android 4
Rozměry:
Váha: 760 g
Kamery: 2Mpx přední, 5Mpx zadní


Autor se již od útlého dětství věnuje IT a je autorem mnoha lokalizací softwaru do češtiny. Ve volných chvílích píše Buchtič blog převážně o IT a herním průmyslu.

Byl pro vás článek přínosný?