Hlavní navigace

Recenze: Well WRC7100N potěší množstvím funkcí i cenou

1. 1. 2013

Sdílet

 Autor: Joyce.cz
Well je značkou mezi českými domácnostmi ne příliš známou a vyrábí především zařízení pro VoIP. My jsme se podívali na zoubek bezdrátovému směrovači Well WRC7100N.

Well WRC7100N se řadí k nižší cenové kategorii, kde je poměrně silná konkurence. Nabízí ale několik vlastností, které u většiny ostatních zařízení v této cenové hladině nanajdete. Podpora standardu 802.11n zajistí přenos po bezdrátové síti rychlostí až 300 Mbit/s. Konkurenční zařízení v podobné cenové kategorii většinou končí na 150 Mbit/s.

Funkce MBSSID umožní provozovat více oddělených sítí najednou, například pro hosty v domácnosti či firmě. Podpora VLAN (virtuální LAN) zase zajistí lepší zabezpečení vnitřní sítě. Už z těchto vlastností je zřejmé, že Well WRC7100N  není jen tak obyčejným směrovačem, ale uspokojí především náročnější zákazníky v domácnostech či menších firmách.

Obsah balení

V malé krabičce najdete černý a vzhledově slušný směrovač, adaptér, návod, CD a síťový kabel. Balení je příjemně malé, stejně jako router, který je například v porovnání s modelem TL-WR1043ND od TP-Linku  zhruba o třetinu menší. 

Na routeru se nachází hned několik tlačítek – pro vypnutí zařízení, deaktivaci bezdrátové sítě  a WPS. Na zařízení se nachází také dvě fixní antény, které nelze odejmout a nahradit lepšími a většími. Výrobci toto řešení občas používají, bohužel nevíme proč a nevidíme v něm žádnou výhodu.

Webové rozhraní nás překvapilo svou jednoduchostí a přehledností. Well nevymýšlí žádné složitosti, které sice vypadají efektně, ale fungují „náhodně“ v různých prohlížečích.  Jedinou výtkou je lokalizace do českého jazyka, která bohužel chybí.  Webové rozhraní směrovače si navíc můžete sami vyzkoušet na stránkách Joyce.cz.

Nadprůměrná funkční výbava

Nejprve se podíváme na bezdrátové funkce. Well WRC7100 umožní provozovat až 4 oddělené bezdrátové sítě najednou. Typické použití může spočívat například v provozu oddělené síťe pro VoIP a návštěvníky firmy či domácnosti.

Well WRC7100NPro VoIP má Well dokonce připravenou v nastavení speciální položku WLAN – Voice, která je ale jinak rovnocenná s ostatními sítěmi a není zde aplikována žádná optimalizace pro VoIP. 

U všech sítí navíc můžete omezit počet připojených klientů. Jednou z užitečných funkcí, která v klasických domácích směrovačích není zcela obvyklá, je bezdrátová izolace, díky které lze jednoduše znemožnit vzájemnou komunikaci bezdrátových klientu mezi s sebou.

Pro lepší zabezpečení můžete nastavit rovněž jednotlivé bezdrátové sítě do vybraných VLAN, stejně jako do VLAN zařadit hardwarové LAN porty. Opět se ale jedná o funkci, která najde využití především ve firmách.

Bezpečnost sítě můžete zajistit také ACL listy, díky kterým je umožněno blokovat jednotlivé IP adresy, porty a podobně. Snadno tak omezíte vybrané služby na síti. Bohužel omezení jde aplikovat pouze na vybrané IP adresy, nemůžete jej přiřadit vybraným Wi-Fi SSID či LAN portům.

Kvalitní je také řízení provozu na síti. Vyhradit pásmo můžete jak staticky, tak dynamicky. U statického vyhrazení jednoduše přidělíte šířku dané IP adrese. U dynamického máte možnost rozdělit šířku pásma celkem do 4 skupin, do nichž následně zařadíte IP adresy.

Funkčně je tedy router Well WRC7100 (vzhledem ke své ceně) vybaven skutečně solidně. Je ale škoda, že mu chybí USB port např. pro připojení tiskárny či síťového disku, který by našel užití jak doma, tak v kanceláři. To bychom chtěli ale za cenu pod tisíc korun ale relativně moc.

Výkon na bezdrátové síti

Výrobce slibuje přenos až 300 Mbit/s po bezdrátové síti. Reálná rychlost bude samozřejmě díky režii přenosu nižší.  Propustnost jsme jako obvykle testovali nástrojem Iperf. Jako testovací adaptér jsme posloužili Well WCU300N, který taktéž slibuje propustnost až 300 Mbit/s.

Výrobce udává u adaptéru i směrovače rychlost 300 Mbit/s, což ale není tak úplně pravda. Adaptér má totiž uspořádání 1T2R, což u použití více antén pro přenos dat po bezdrátové síti (tzv. MIMO) jednoduše znamená, že 1 anténu využívá zařízení pro přenos a 2 antény pro příjem. Jinými slovy můžete data odesílat rychlostí 150 Mbit/s a přijímat 300 Mbit/s.

V našem testu se nám tak podařilo dosáhnout reálné propustnosti v průměru 67 Mbit/s, což odpovídá teoretickým 150 Mbit/s. Přestože bychom se měli u downloadu pohybovat takřka na dvojnásobné hranici, nestalo se tak. Tento neúspěch přisuzujeme spíše adaptéru, který i s jinými dvěma testovacími 300 Mbit/s směrovači pracoval maximálně rychlostí 90 Mbit/s. 

Slušná výbava za rozumné peníze

Well WRC7100 je velmi slušně vybavený směrovač. Možnost nastavení přístupových listů, podpora VLAN, provoz až 4 SSID, řízení provozu na síti a mnoho dalšího je za doporučenou cenu 899 Kč skutečně dobrá koupě. Uplatnění najde především v malé firmě, ale doporučit jej můžeme i do náročnějších domácností, které si nevystačí se základními vlastnostmi běžných bezdrátových směrovačů a požadují lepší přehled o síti a propracovanější možnosti správy.  

 

CS24

Hodnocení: 80 %
Pro:
množství funkcí, cena, kompaktnost
Mínusy:
nelze odejmout anténu, chybí USB port, uspořádání 1T2R (příjem 300 Mbit/s, odesílání jen 150 Mbit/s)

Výrobce: Well
Cena: 899 Kč

Byl pro vás článek přínosný?