Hlavní navigace

Recenze: Xara Web Designer 365 Premium

19. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Xara
Německá softwarová Xara, která funguje pod společností Magix, opět přichází s další verzí svého programu Web Designer. Tentokrát se novinka jmenuje Xara Web Designer 365 a do ruky jsme opět dostali verzi Premium.

Xara s názvem nijak nelaškuje, takže na první pohled je jasné, o co jde, tedy o solidní sadu nástrojů pro přípravu webových stránek. Nicméně to „365“ je poněkud nejisté. Jedná se o slib, že po celý rok, tedy 365 dnů, bude firma uvolňovat nejrůznější updaty, čili nebudeme muset čekat (a kupovat) novou verzi, protože všechno, co pro tento program vývojáři upečou, Xara okamžitě nabídne zdarma.

 

Web Designer je již řadu let proslavený tím, že se mu podařilo spojit dvě těžko spojitelné věci - nabídnout lidem plnohodnotný program, který potěší profíka, ale současně neodradí amatéra, alespoň na první pohled. Základem je samozřejmě vektorová grafika, ovšem zaměřená na web.

Díky tomu, že se jedná minimálně o dvanáctou verzi, tak nepřekvapí, že do ruky dostaneme praxí vyzkoušený a po všech stránkách vyzrálý grafický program, který bez problémů zvládne práci s textem i obrazem. Koneckonců od Googlu dostaneme nabídku více než 600 fontů. Základem jsou samozřejmě šablony, přece jenom na profíky Xara nemíří. Proto zde máme opět rozšířenou galerii Content Catalog (což je onlinová a expandovaná verze původní Design Gallery) a všech možných grafických funkcí, které pro přípravu webových stránek můžeme potřebovat. Autoři nezapomněli ani na solidní nabídku widgets, které vznikající stránce dodají dynamičnost. Tohle všechno tady ale bylo i v minulé verzi. Mezi novinky můžeme zmínit animaci, která se automaticky spouští ve chvíli, kdy se objekt posune na obrazovku. Minulá verze s tím začala a 365 dostala 40 dalších animací. Objevily se i nové rolovací animace. Scrolling se dočkal parallaxových efektů, což je v podstatě pozadí, které se pohybuje pomaleji, když se blíží začátku stránky. Vylepšila se i práce s textem a symboly, neboť i ty fungují jako plně editovatelné vektorové grafiky.

Web Designer 365 zůstává plnohodnotným WYSIWYG webovým editorem, takže co je na monitoru, to uvidíme i na webu. Když k tomu přidáme schopnost vkládat obsah přímo do webových stránek pomocí drag-and-drop, podporu dynamických stránek, začneme uvažovat o tom, že se bylo dobré tento software vlastnit. Verze Premium obsahuje i roční přístup k hostingu Website M zdarma.

Jediným problémem zůstává fakt, že stránka je na finále uložena ve firemním formátu, takže s jiným programem budeme mít u případné editace smůlu. Pokud otevřeme stránku vyrobenou konkurenčním programem, budeme mít peška také, protože problémů bude víc, než je nám milé.

Verdikt

Web Designer 365 Premium představuje vydařenou kombinaci robustních aplikací s  jednoduchým ovládáním. Jistota, že nám rok budou přibývat všechny novinky, může být jen marketingový trik, protože updaty nejsou zase tak něčím mimořádným. Ale i bez nich je program, který stojí pouhých 80 dolarů, dobrou investicí.

Pro: Robustní program, nízká cena

Proti: Vlastní formát

Celkem: 85 procent

CS24

Výrobce: Xara

Cena: 99,99 eur (2 700 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.