Hlavní navigace

Red Hat přichází s hybridním cloudem

28. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © Red Hat
Společnost také oznámila dostupnost Red Hat Storage Serveru 2.0 pro nasazení na firemních serverech nebo v privátních a veřejných cloudech.

„Pro Red Hat tím začíná nová éra,“ prohlásil Brian Stevens, technický ředitel Red Hatu, během tiskové konference. Ještě před několika lety se totiž veškeré podnikání této společnosti točilo kolem operačního systému Linux, zatímco nyní mají uživatelé k dispozici široké spektrum produktů. „Oznámení hybridního cloudu pak představuje snahu Red Hatu o integraci různých skupin produktů do jednotlivých nabídek s vlastním vývojovým plánem,“ řekl Stevens.

Jednou z těchto nabídek je PaaS OpenShift Enterprise, která dává dohromy framework CloudForms s distribucí Red Hat Enterprise Linux, virtualizačním řešením Red Hat Enterprise Virtualization a platformou JBoss middleware.

Samotný OpenShift byl poprvé spuštěn v loňském roce jako veřejná nabídka PaaS (platform-as-a-service) hostovaná Red Hatem. „Uživatelé si OpenShift zamilovali, ale chtěli by tento program aplikovat jak ve svým datovým centrech, tak i ve formě hybridu, čímž by se jim otevřeli nové možnosti,“ řekl Stevens.

V první fázi bude balík určen především pracovníkům IT pro vytváření kontejnerů s výpočetní a úložnou kapacitou a šablon cloudového prostředí. Red Hat však plánuje přijít také s verzí DevOps, která bude brát větší ohled na pracovní postup vývojářů. Myšlenka je taková, že vývojářům bude k zabalení, testování, nasazení a automatickému škálování stačit stisknout jediné tlačítko. Tím by prý vývojáři dostali pod kontrolu celý životní cyklus. Obě verze balíku mají být kompatibilní s veřejnou verzí OpenShift.

Kromě toho Red Hat připravuje také balík produktů IaaS (infrastructure-as-a-service), který dá uživatelům možnost využít předplacených výpočetních hodin od velkých veřejných cloudů, mezi které budou pravděpodobně patřit také Amazon Web Services. Součástí této nabídky bude i Red Hat Enterprise Virtualization a jiné nástroje.

Třetí sada produktů spojí Red Hat virtualization s CloudForms. Tato nabídka bude účtována částkou 500 dolarů za jednoho hostitele, což je méně, než kolik stojí licence vSphere od VMware.

I přes tyto plány slíbil Red Hat i nadále přispívat k vývoji projektu IaaS OpenStack, který prý bude vhodně doplňovat nově oznámené produkty.

Na své středeční konferenci stihl Red Hat ještě představit druhou verzi produktu Red Hat Storage, který společnost získala při loňské akvizici Glusteru. Je prý připraven na nasazení ve vlastních datových centrech, stejně jako v privátních a veřejných cloudech. Jeho cena se pohybuje v rozmezí 0,29 až 0,30 dolarů (kolem 6 korun) za gigabajt, což je prý zhruba o dvě třetiny méně než u konkurenčních produktů.

Byl pro vás článek přínosný?