Hlavní navigace

RIM, výrobce BlackBerry, zažil extrémně špatný rok

18. 12. 2011

Sdílet

Rok 2011 byl pro kanadského výrobce mobilních zařízení jeden z těch, na kterých nebude vzpomínat v dobrém.

RIM (Research In Motion) během něj zažil problémy s dodržováním termínů a zpoždění dodávek, masivní výpadky sítě, propouštění i propady zisku. Také počáteční úspěch tabletu BlackBerry Playbook se rychle vytrácí. Podívejme se na některé důležité milníky, které RIM letos potkaly.

V lednu měl například v USA RIM druhý nejpoužívanější OS na smartphonech a zdálo se, že jeho pozice, zejména v podnikové sféře je neotřesitelná. Konkrétně měl podíl 26,1 %, zatímco Apple s iOS se držel na 28,6 % a Android měl 25,8 %. Nicméně bylo to naposledy, co RIM s BlackBerry OS ukazoval Androidu záda a nezdá se, že by se situace mohla obrátit.

V dubnu RIM uvedl svůj první tablet PlayBook, stalo se tak pár týdnů po představení iPadu 2 od Applu. Přístroj byl ale tvrdě kritizován za „nedotaženost“, protože mu chyběly takové aplikace jako samostatný e-mail, kalendář, nebo seznam kontaktů a byl závislý na smartphonech BlackBerry. RIM také varoval investory před propadem zisku za první kvartál.

V červnu RIM ohlásil oddálení uvedená smartphonu BlackBerry Bold kvůli údajné aktualizaci hardwaru. IDC v té době označuje BlackBerry OS za čtvrtý nejrozšířenější OS na trhu a prý se na této pozici bude držet do roku 2015.

V červenci RIM ohlásil, že propustí 2 000 zaměstnanců, což je zhruba 11 % jeho celkové pracovní síly.

V srpnu RIM uvedl první smartphony založené na BlackBerry OS 7. Jedná se o modely Torch 9810 a Torch 9850. Nový OS se vyznačuje funkcí BlackBerry Balance, která umožňuje dobře oddělit soukromá a firemní data na přístroji, ale jinak se žádná další velká revoluce jako třeba při představení Androidu 4.0 nekonala.

Září 2011 podle agentury Nielsen přineslo tržní podíl Androidu v USA na úrovni 43 %, zatímco RIM spadl na 18 %. Apple si udržel svých 28 %.

Říjen byl ve znamení masivního výpadku datové sítě RIMu, který trval čtyři dny. Původní chyba jednoho switche způsobila vytvoření obrovských front dat a selhání služeb, které se rozšířilo díky kaskádovému efektu do globálních rozměrů. V této souvislosti se objevil průzkum agentury EMA, který potvrdil, že 30 % podnikových uživatelů BlackBerry plánuje v příštím roce přechod na jinou platformu. RIM také ohlašuje sloučení smartphonových a tabletových OS pod jediný systém s označením BBX. Pozdě ale přece.

V prosinci pak RIM ohlásil další negativní zprávy. Smartphony založené na novém OS nebudou uvedeny dříve, než „v pozdější části“ roku 2012. Také zisky firmy za třetí kvartál propadly na 265 milionů dolarů, což je meziroční pokles o 244 %. RIM také prohrál spor o značku BBX na svůj nový mobilní OS a musel jej přejmenovat na BlackBerry 10.

Celou tragédii ilustruje i pohyb akcií na burze – zatímco na začátku roku 2011 se obchodovaly za 59 dolarů, byla uzavírací cena v minulém týdnu necelých 14 dolarů. Jestli se RIMu povede negativní směr vývoje ještě zvrátit je ve hvězdách, komentátoři tipují, že spíše nikoliv.

Byl pro vás článek přínosný?