Hlavní navigace

Jakým způsobem bude probíhat ochrana hesel ve Windows 8?

18. 12. 2011

Sdílet

 Autor:
Uživatelská hesla bude v operačním systému Windows 8 možné chránit a skladovat několika různými způsoby.

Více než kdy dříve jsou hesla důležitou součástí našich životů, klíčem k naší digitální identitě. Každý z nás v průměru vlastní 25 online účtů a využívá řadu interních systémů, u nichž je rovněž vyžadována autentizace. Pro každý z těchto účtů či systémů byste podle obecně platných pravidel měli používat unikátní heslo, ale kdo si to má všechno pamatovat? Operační systém Windows 8 bude naštěstí obsahovat několik nástrojů, které správu digitální identity usnadní a vaše data tak budou i nadále v bezpečí.

Existují čtyři hlavní metody, díky kterým mohou útočníci získat nebo prolomit vaše heslo: phishing, keylogging, guessing a cracking. Windows 8 se budou proti každé z nich chránit následujícími způsoby.

Ochrana proti phishingu a keyloggingu
Tyto nástroje ochrání váš počítač proti malwaru, po jehož instalaci by se útočník dostal nejen k datům uloženým na vašem disku, ale i na vzdálených zdrojích, k nimž máte přístup.

Secure Boot: Díky rozhraní UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) budete při startu vašeho zařízení chráněni jak proti bootkitům, tak i rootkitům.

SmartScreen: Shromažďováním informací o infikovaných webových stránkách a softwaru dokáže SmartScreen posoudit, zda je opravdu bezpečné daný web či aplikaci otevřít, čímž vás ochrání před případným útokem.

Windows Defender: Tento nástroj nyní chrání proti všem známým typům malwaru. Poradí si s viry, červy, boty a rootkity.

Ochrana proti guessingu a crackingu
Síla vašeho hesla je při těchto dvou hrozbách rozhodující. Následující nástroje pro Windows 8 vám usnadní vytvářet, používat a spravovat unikátní a komplexní hesla.

Store Accounts: Windows 8 vám umožní ukládat přístupové údaje k webovým účtům v případě, že s tím souhlasí samotný provozovatel dané služby. Store Accounts navíc budou moci používat uživatelé všech známých webových prohlížečů, nejen Internet Exploreru.

Sync Passwords: Jestliže při práci používáte více počítačů, pak vám ukládání hesel na jediný z nich příliš nepomůže. Windows 8 dokáží synchronizovat přístupové údaje prostřednictvím služby Windows Live.

Ochrana proti vlastní zapomnětlivosti
Hlavním důvodem, proč lidé nepoužívají silná hesla, je obava z toho, že by je mohli snadno zapomenout. Obnovení přístupu při ztrátě hesla bude díky Windows 8 opět o něco snazší.

Obnova z USB: Vytvoření USB zálohy předtím, než zapomenete heslo, vám umožní jeho okamžitou obnovu ať jste kdekoliv.

Obnova z jiného PC: Pokud k přihlášení používáte Windows Live ID, můžete své přístupové údaje změnit z jiného počítače.

Dvouúrovňová autentizace: Propojením vašeho účtu se sekundární emailovou adresou či mobilním telefonem lze snadno ověřit, zda jste právoplatným uživatelem účtu či nikoliv.

Byl pro vás článek přínosný?