Hlavní navigace

Rozbil se vám zvukový konektor u počítače? Udělátko za pár stovek vám pomůže

4. 11. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Jak rychle řešit rozbitý konektor 3,5 mm u počítače nebo notebooku? Popisujeme jednoduchou a levnou pomoci. Navíc si, pokud si mírně připlatíte, můžete tímto způsobem také významně vylepšit kvalitu zvuku.

Tak, a je to tady! Zvukový konektor 3,5 mm, do něhož připojujete sluchátka či reproduktory a který na svém notebooku používáte k všeobecné spokojenosti už léta, najednou dosloužil. A jeho oprava je velmi komplikovaná, k čemuž jste dost neradi dospěli po všemožných pokusech o vyřešení problémů se zvukem na počítači. Naštěstí není nic ztraceno, protože takový problém se zvukem se dá vyřešit pořízením jednoduchého příslušenství.

Mám tím na mysli externí zvukovou kartu, která dokáže pracovat s analogovým signálem, takže k ní můžete připojit sluchátka, mikrofon nebo kombinované náhlavní soupravy. Tato externí zvuková karta rovněž provádí převod mezi analogovým a digitálním signálem a připojuje se prostřednictvím portu USB. Ty nejjednodušší externí zvukové karty pořídíte už v ceně okolo 100 korun, nicméně pokud si nějakou tu korunu připlatíte, získáte s takovou kartou ještě spoustu dalších užitečných funkcí.

Například externí zvuková karta, která je vidět na obrázku níže, obsahuje navíc docela velký ovladač hlasitosti a rovněž samostatná tlačítka pro ztlumení zvuku na výstupu z počítače a na vstupu mikrofonu ze sluchátek nebo samostatného mikrofonu. Takové ovládací prvky například vůbec nejsou samozřejmou součástí ani kabelových sluchátek, ani náhlavních souprav, přitom jejich existence výrazně zjednodušuje ovládání zvuku.

A pokud byste chtěli ještě něco více, pak se podívejte třeba na externí zvukovou kartu Creative Play 4, která vám nabídne ještě další funkce, jako je třeba možnost potlačení šumu, zesílení basů či ekvalizér.

CS24

K této externí zvukové kartě budete moci připojit jak náhlavní soupravy, které mají samostatný kabel pro výstup zvuku a pro vstup mikrofonu, tak náhlavní soupravy, které používají pro vedení těchto zvukových signálů pouze jeden kabel.

K této externí zvukové kartě budete moci připojit jak náhlavní soupravy, které mají samostatný kabel pro výstup zvuku a pro vstup mikrofonu, tak náhlavní soupravy, které používají pro vedení těchto zvukových signálů pouze jeden kabel.

Autor: PCWorld.com

Zkusil jsme tyto externí zvukové karty koupit pro ty přátele a rodinu, kteří chtějí svůj oblíbený notebook tak trochu oživit, popřípadě vylepšit výkon levných sluchátek. Tyto externí karty fungují, možná trochu překvapivě, velmi dobře a přitom nejsou ani tak drahé. Já sám jsem si takovou externí zvukovou kartu pořídil pro připojení hezkých, nicméně už starších herních sluchátek, která postrádají speciální tlačítko pro ztlumení zvuku.

Pokud si takovou externí zvukovou kartu pořídíte i vy, možná si ji oblíbíte natolik, že ji začnete doporučovat i dalším lidem ze svého okolí. Přece jen není tolik uživatelů, kteří by si mohli dovolit vzdát se jinak naprosto vyhovujícího notebooku nebo počítače, stejně tak si každý nemůže dovolit jen tak koupit hezčí náhlavní soupravu – a hlavně je to zbytečné, když existuje takové elegantní a nepříliš nákladné řešení.

Byl pro vás článek přínosný?