Hlavní navigace

RSS čtečky přináší vše důležité na jednom místě. Tipy na ty nejlepší

25. 3. 2022

Sdílet

RSS Autor: Pixabay.com
Chcete mít neustálý přehled o aktuálních informacích, které se objevují na vašich oblíbených internetových zdrojích? Nemusíte pravidelně procházet každý web zvlášť, RSS čtečky vám vše podstatné nabídnou okamžitě a navíc na jednom místě.

Hledáte způsob, jak mít přístup k aktuálním informacím a nemuset přitom pravidelně procházet jednotlivé internetové stránky? Pak právě vám jsou určené RSS čtečky, jejichž prostřednictvím můžete odebírat informace z vybraných informačních kanálů. Získáte tak informace o aktualitách či nově vydaných článcích.

Rychlému sdílení informací s širokým publikem v současnosti vládnou bezesporu sociální sítě. Platformy jako Twitter, Facebook či Instagram umožňují jednoduchou interakci s publikem. Nicméně i v jejich kontextu najdou dnes své uplatnění RSS čtečky. Ty ze zvolených zdrojů pravidelně stahují aktuální informace o nově přidaném obsahu a na jednom místě jej zprostředkují uživateli. 

soutez_casestudy

Podmínkou je podpora RSS ze strany tvůrců internetového obsahu, kteří uživatelům poskytují vlastní RSS kanály. Tyto kanály mohou pojmout jak obsah celého webu, tak i jeho dílčí části. Záleží pak na uživateli, které informace si nechá do své čtečky doručovat. Například v případě RSS exportů serveru Lupa.cz si můžete vybrat z několika RSS zdrojů, kombinujících články a aktuality. RSS lze běžně využít jak ke sledování nových článků, tak například i nových inzerátů či položek v internetových dražbách.

Jaké jsou možnosti

RSS čtečky existují v mnoha různých formách. Může se jednat jak o samostatný počítačový program, tak o součást či doplněk webového prohlížeče (například Opera, Firefox, Chrome) a poštovního klienta (například Mozilla Thunderbird). Poslední možností jsou webové RSS čtečky.
Pokud preferujete RSS čtečku ve formě klasického programu, pak můžete zvolit například Feedreader, Feed Notifier či Feeder. S RSS kanály si dobře rozumí také webové čtečky Feedly.comTheOldRe­ader.comFlowreader.comNew­sblur.com či Inoreader.com.

Feedly.com

Jedná se o jednu z oblíbených RSS čteček. Feedly.com nabízí jak webovou variantu, tak je i dostupná ve formě aplikace pro Android a iOS. Pro bezplatné využití čtečky Feedly.com je nutná registrace, která vám umožní sledování až 100 RSS kanálů a jejich uspořádání do nejvýše 3 složek. Pokud požaduje vyšší parametry služby, pak je možné využít placený plán.
Feedly.com

Feeder

Další zajímavou čtečkou je Feeder. Ten je dostupný jako doplněk pro webové prohlížeče Google Chrome, Mozilla Firefox a Microsoft Edge. Dále je k dispozici ve formě aplikace pro mobiní zařízení s Androidem a iOS. Bezplatná varianta RSS čtečky poskytuje po registraci aktualizaci informací ze zvolených RSS zdrojů s časovým odstupem dvou hodin.
Mezi výhody Feederu patří možnost uložení oblíbených příspěvků pro jejich pozdější čtení, tvorba pravidel pro filtrování, označování nebo automatické přidávání příspěvků, možnost uspořádat kanály v libovolném pořadí či je umístit do složek. Feeder poskytuje také možnost rychlého sdílení článků na Facebooku, Twitteru, LinkedIn a dalších sociálních sítích.
Feeder

Prinstreeny v textu vytvořila redakce PCWorld

Byl pro vás článek přínosný?