Hlavní navigace

Samsung možná brzy porazí na polovodičovém trhu Intel

21. 4. 2011

Sdílet

 Autor:
Intel čelí rostoucí konkurenci na trhu s polovodiči a to ne od svého tradičního konkurenta, firmy AMD, ale ze strany Samsungu.

Samsung se již v loňském roce přiblížil vedoucí pozici Intelu na globálním trhu s polovodiči, jak informovala společnost IHS iSuppli, která se zabývá výzkumem trhu.

Podle reportu IHS iSuppli korejský Samsung obsadil druhou příčku s podílem 9,2 % na celkovém obratu na trhu s čipy, což je nezanedbatelný nárůst oproti 7,6 % v roce 2009. Nyní je tedy Samsung již jen 4,1 procentního bodu za Intelem, který si stále drží vedení. Nicméně rozdíly se dramaticky snižují, což je dáno i změnou poptávky zákazníků a zájmem o jiné typy přístrojů než dříve. Před 10 lety měl např. Intel téměř čtyřnásobný podíl na celosvětovém obratu s polovodiči než Samsung (14,9 % k 3,9 % v roce 2001).

Dále Ford, analytik iSuppli, tvrdí, že vzestup Samsungu za poslední dekádu je významnou změnou na polovodičovém trhu. Dříve experti v diskuzích o Intelu označovali jako jeho hlavního konkurenta AMD, které působí v oblasti mikroprocesorů, ale objemem obratu jeho význam klesá. Naopak Samsung během uplynulých let rychle rostl. Samsung dokázal podle analytiků využít rostoucího zájmu o paměťové obvody a výrazným motorem se stal nárůst prodejů pamětí DRAM, který se v loňském roce zvýšil o 75 %. Také prodeje NAND flash čipů loni vzrostly o 38,6 %.

Rob Enderle, analytik společnosti Enderle Group, říká, že trh s paměťovými čipy je velmi „žhavý“ díky jejich využití ve stále populárnějších smartphonech a tabletech, jako je iPad. Zájem o tablety byl jedním z největších překvapení loňského roku. Naopak Intel stále těží z tradičních PC, což je ale segment trhu, který nevykazuje takovou dynamiku, jako je oblast smartphonů a tabletů. V té se mu se svými mobilními čipy naopak příliš nedaří. Analytici IDC v minulém týdnu informovali, že globální prodej PC v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 3,2 %, Gartner mluví o poklesu o 1,1 %. Důvodem je právě neochota uživatelů investovat do větších zařízení a volí raději malé přenosnější přístroje. Tato změna na trhu tedy nahrává právě Samsungu, který má i pro letošek velmi dobré vyhlídky růstu.

Byl pro vás článek přínosný?