Hlavní navigace

Samsung S7 nabídne dva mobilní čipy i virtuální realitu

22. 2. 2016

Sdílet

 Autor: IDG NS
Svou vlajkovou loď S7 a S7 Edge představil Samsung. Kromě očekávaných funkcí ale překvapil tím, že bude podle regionu dodávat dva různé typy mobilních procesorů. Zároveň se dohodl s firmou Oculus ohledně masivní podpory virtuální reality v těchto smartphonech.

Samsung Galaxy S7 s úhlopříčkou 5,1 palce a Galaxy S7 edge s úhlopříčkou 5,5 palce jsou vyrobené z tzv. 3D skla a kovu. Podle výrobce nabídne delší životnost i lepší ergonomii. Nová funkce displeje Always-On umožňuje uživatelům bezdotykové ovládání.

Telefony také mají vyšší odolnost proti vodě a prachu (IP68) a v případě druhého modelu poskytne i uživatelské rozhraní Edge UX, které prý nabízí  efektivnější ovládání prostřednictvím jednoduchých zkratek k nejoblíbenějším funkcím jako jsou e-mail, režim selfie, režim panorama, ale i aplikace třetích stran.

Zajímavostí je, že jako procesor se budou využívat dvě varianty, a to podle regionálního klíče. Zatímco v severní Americe půjde o čipy Qualcomm Snapdragon (číslo modelu Samsung neupřesnil, ale předpokládá se 820), v Evropě a Asii půjde o čip Exynos, pravděpodobně model 8 Octa 8890, který Samsung představil koncem loňského roku.

Důvodem by mohla podle pozorovatelů být podpora komunikačních sítí – prvně jmenovaný dokáže dobře pracovat i se staršími sítěmi CDMA běžnými v USA, zatímco Exynos je optimalizovaný pro GSM a LTE široce rozšířené právě v Evropě a Asii.

A navíc, Snapdragon podle všeho přijde Samsung na vyšší částku než jeho vlastní Exynos, takže logicky sáhne spíše po té variantě, které je při zhruba srovnatelném výkonu ekonomičtější.

Grafický čip má být oproti modelům S6 skoro dvojnásobně výkonnější, což uživatelům dovolí hrát 3D hry při 60 snímcích za sekundu (samozřejmě na přídavném monitoru). GPUs dokáže take zpracovávat 4K video, 4K hry ale nikoliv. Nový interní chladicí systém také zabrání přehřívání přístroje. Nový doplněk pro hráče Game Launcher umožňuje upravovat spotřebu baterie a minimalizovat notifikace.

Kromě toho mohou uživatelé své herní zážitky nahrávat a své obrazovky sdílet s ostatními hráči. Díky spárování s Vulkan API si uživatelé Galaxy S7 a Galaxy S7 edge užijí i graficky náročné hry, aniž by příliš vytěžovali baterii.

Telefony také zahrnují fotoaparát Dual Pixel, který podle výrobce poskytne jasnější a ostřejší obraz i za zhoršených světelných podmínek. Důvodem je vyšší rychlost závěrky a přesnější automatické ostření. Nový režim Motion Panorama přinese do tradičních panoramatických fotografií i pohyb, takže uživatelé získají dokonalejší vizuální zážitek.

Smartphony podporují funkci rychlého nabíjení přes kabel i bezdrátově. Obě novinky mají také hybridní slot, do kterého může uživatel vložit zároveň SIM kartu i microSD kartu, a tak získat úložiště o velikosti až 200 GB.

Na trhu se novinka objeví příští měsíc.

soutez_casestudy

 

Technická specifikace Samsung Galaxy S7 a S7 edge podle výrobce

 

Galaxy S7

Galaxy S7 edge

OS

Android 6.0 (Marshmallow)

Síť

LTE Cat.9 (450/50 Mbps) *Může se lišit dle trhů a mobilních operátorů

Rozměry

142,4 x 69,6 x 7,9 mm, 152 g

150,9 x 72,6 x 7,7mm, 157 g

AP

Osmijádrový (čtyři 2,3GHz + čtyři 1,6GHz), 64 bit, 14nm proces

Čtyřjádrový (dvě 2,15GHz + dvě 1,6GHz), 64 bit, 14nm proces

*Může se lišit dle trhů a mobilních operátorů

Paměť

4 GB RAM (LPDDR4), 32/64 GB (UFS 2.0) + microSD (až do 200 GB)

Displej

5,1” Quad HD Super AMOLED

2560 X 1440 (577 ppi)

5,5” Quad HD Super AMOLED

2560 X 1440 (534 ppi)

Obrazovka Edge

Fotoaparát

Zadní: Dual Pixel 12 MP (F1.7), Smart OIS

Přední: 5 MP (F1.7)

Baterie

3000 mAh

3600 mAh

Rychlé nabíjení přes kabel i bezdrátově

Bezdrátové nabíjení kompatibilní s WPC a PMA

Platba

NFC, MST

Konektivita

WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5 GHz), MIMO, Bluetooth® v 4.2 LE, ANT+, USB 2.0, NFC, lokace

Senzory

Akcelerometr, senzor přiblížení, světlo RGB, kompas, gyro senzor,

barometr, snímač otisků prstů, Hallův senzor, HRM

Kód IP

IP68

Audio

MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB, FLAC, MID, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA

Video

MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV, WEBM

Byl pro vás článek přínosný?