Hlavní navigace

Samsung ukázal nové skládací telefony Galaxy Z Flip4 a Galaxy Z Fold4

10. 8. 2022

Sdílet

 Autor: Samsung
Čtvrtá generace skládacích telefonů korejské značky s ohebným displejem už je tady. Výrobce zásadně inovoval softwarové vybavení, aby více využil možností, které mu forma skládacího mobilu nabízí.

Galaxy Z Flip4 sází spíše na design, ale ani s funkčností na tom není špatně. Kompaktní skládací provedení z něho dělá ideální telefon do kapsy a přitom zachovává velký displej a velký výkon. Přitom pro využívání řady funkcí není třeba telefon vůbec otevírat a dají se vyřídit pomocí malého displeje na zavřené hraně.

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Fotoaparát je oproti předchozí verzi skládacího mobilu výrazně vylepšený – senzor využívá všech předností procesoru Snapdragon 8+ Gen 1 Mobile Platform a dokáže zachytit o 65 % světla víc.

Kromě toho Galaxy Z Flip4 vydrží déle než předchozí modely, protože v sobě díky inovovanému otočnému kloubu skrývá baterii s větší kapacitou 3700 mAh. Navíc podporuje rychlejší dobíjení Super Fast Charging (25 W), které se z nuly na 50 procent dostanete za zhruba 30 minut. V porovnání s telefony jiných značek to není žádná sláva, ale lepší než dřív.

Zajímavější je větší bratr – Galaxy Z Fold4 – ten nabízí jeden velký displej v zavřeném stavu a druhý ještě větší, prakticky ve velikosti tabletu se zajímavými možnostmi multitaskingu.

Pište pro Computerworld

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři Computerworldu?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu.

Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

Samsung ve spolupráci s Googlem hodně zapracovali na softwaru a Z Fold4 je vůbec první zařízení s operačním systémem Android 12L – speciální verzí Androidu pro velké displeje, tedy i pro skládací telefony.

To se projevuje například prací s vícero aplikacemi otevřenými současně nebo spodním taskbarem pro rychlé přepínání aplikací jak znají uživatelé ze stolních počítačů. Ovládání je intuitivnější, přibyla nová gesta a jednotlivé aplikace lze otevírat na celé ploše i v menším prostoru.

Aplikace Googlu (Chrome, Gmail) podporují přetahování souborů a dalších objektů, což znamená mimo jiné snazší kopírování či přesouvání odkazů, fotografií a dalšího obsahu mezi jednotlivými aplikacemi.

Galaxy Z Fold4 má stejnou fotografickou výbavu jako Galaxy S22, takže tady slabina nebude (hlavní fotoaparát má 50 Mpix).

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Hlavní displej má úhlopříčku 7,6 palce s obnovovací frekvencí až 120 Hz a schovanou selfie kameru pod displejem tak dobře, že skoro není vidět.
Procesor je opět Snapdragon 8+ Gen 1 Mobile Platform s 5G.

Oba mobily mají rámečky z hliníku třídy Armor Aluminum, přední displej i zadní stranu kryje sklo Corning Gorilla Glass Victus+, i hlavní displej je odolnější díky vylepšené vrstvené struktuře, která tlumí nárazy.

Oba přístroje splňují voděodolný standard IPX8 a v České republice se začnou prodávat 26. srpna 2022.

příloha_ovladnete_sva_data

Galaxy Z Fold4 bude k dostání v černé, šedozelené a béžové barvě. Doporučená maloobchodní cena je 44 999 Kč za verzi s 12 GB RAM/256 GB interní paměti a 47 999 Kč za verzi 12 GB RAM/512 GB interní paměti. Na stránkách samsung.cz bude exkluzivně k dostání verze s 12 GB RAM a 1 TB vnitřní paměti v černé a šedozelené barvě, jejíž doporučená maloobchodní cena je 54 999 Kč.

Galaxy Z Flip4 se bude prodávat v šedé, fialové, zlaté a modré barvě. Doporučená maloobchodní cena je 27 499 Kč za variantu s 8 GB RAM/128 GB interní paměti, 28 999 Kč za verzi s 8 GB RAM/256 GB paměti a 31 999 Kč za verzi s 8 GB RAM a 512 GB interní paměti.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?