Hlavní navigace

AMD má rekordní příjmy - co chystá dál?

30. 1. 2020

Sdílet

 Autor: AMD
Přední výrobce procesorů se pochlubil rekordními tržbami i zisky. S optimismem hledí i do příštích měsíců. Co tedy aktuálně chystá?

AMD zapsala v závěru roku 2019 rekordní tržby a s nadějemi hledí i do budoucna. V prvním kvartále letošního roku očekává meziroční nárůst tržeb až o 42 %.

Zajímavé přitom je, že hlavní otázky týkající se budoucnosti AMD se netýkají jejich stěžejních procesorů Ryzen CPU a Radeon GPU, které zaznamenaly kvartálně nejvyšší prodeje za více než šest let. Analytiky víc zajímá to, jak si povedou SoC (systémy na čipu), které má AMD dodat pro příští generaci herních konzolí Xbox a PlayStation.

V prvním letošním kvartále mají být dle vyjádření firmy dodávky AMD čipů pro existující verze konzolí zanedbatelné. Výrazně zvýšit se mají až v druhé polovině roku, kdy mají meziročně růst o řádově desítky procent a zajistit zhruba 80 % ročních tržeb právě za herní semi-custom procesory.

Celkově AMD v roce 2019 vykázala zisk 170 milionů dolarů, což je prudký nárůst ve srovnání s 38 miliony z loňského roku. Tržby jí vzrostly o zhruba polovinu na rekordních 2,13 miliardy dolarů. Analytici ale také poukazují na to, že společnost výrazně navýšila svou finanční rezervu, a to na 1,5 miliardy. „Do roku 2020 vstupujeme v dobré pozici a s předpokladem dalšího růstu napříč herními a serverovými trhy,“ tvrdí Lisa Su, šéfka AMD.

Silnou zbraní AMD jsou procesory řady Ryzen. Výpočetní a grafické divize firmy zaznamenaly souhrnný nárůst tržeb na 1,66 miliardy, 465 milionů připadá na tzv. Enterprise, Embedded a Semi-Custom divizi zaměřenou na novější a rychleji rostoucí trhy, přičemž poukázat se sluší na nárůst prodejnosti serverových procesorů Epyc.

Naopak semi-custom procesory zaznamenaly pokles, který je dán čekáním hráčů na nové konzole, s jejichž vydáním se počítá v závěru roku.

soutez_casestudy

V nejbližším období firma očekává zvýšenou prodejnost procesorů Ryzen 4000 Mobile, 7nm čipů, prvních s architekturou Zen 2. S jejich distribucí začala na konci loňského roku a v průběhu toho loňského by měly být součástí zhruba stovky typů zařízení, včetně notebooků od předních výrobců jako jsou Lenovo, HP a Dell.

Su tak do budoucnosti hledí s optimismem i navzdory vyhlídkám na oslabení počítačového trhu, které se očekává ve druhé polovině roku, poté, co přejde vlna přechodu z Windows 7 na Windows 10. „Očekáváme nárůst ve všech oblastech našeho podnikání a také počítáme s rozšířením naší působnosti, jak ve firemním prostředí, tak mezi běžnými uživateli. Předpokládám, že naše tržby letos porostou o 28 až 30 procent,“ uvedla Su.

Byl pro vás článek přínosný?