Hlavní navigace

Sedm tipů, které prodlouží životnost vašeho počítače - 3.díl

12. 6. 2014

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
Jste se se svým počítačem spokojeni a chcete, aby to tak ještě pár let zůstalo? Věřte – není to nic složitého. Stačí, když se o něj budete řádně starat a čas od času provedete menší upgrade. Přesvědčte se sami!

Počítače sice dnes již nejsou tak drahé, jako bývávaly, to však určitě neznamená, že byste měli mít každý měsíc jiný. Platí to zejména nyní, když vývoj v oblasti procesorů dospěl do stádia, kdy jejich výkon postačuje pro naprostou většinu uživatelů. Při troše snahy můžete na starším počítači pracovat stejně efektivně jako na počítači novém. Nevěříte? Ukážeme vám, jak na to.

 

Předchozí díl

Úplná kontrola disku

Úplnou kontrolu disku spustíte tak, že poklepete v Průzkumníku Windows na ikonku Počítač, klepnete pravým tlačítkem myši na příslušný pevný disk a z místní nabídky vyberete příkaz Vlastnosti. Následně se přesuňte na záložku Nástroje a v sekci Kontrola chyb klepnete na tlačítko Zkontrolovat.

Chcete-li provést úplnou kontrolu v operačním systému Windows 7 či starším, pak povolte obě možnosti a stiskněte tlačítko Spustit. Objeví se upozornění, že se kontrola provede při příštím spuštění Windows. Pokud tedy chcete provést kontrolu hned, restartujte počítač a záhy uvidíte, že se kontrola spustí ještě před načtením grafického rozhraní Windows.

Chcete-li ve Windows 7 provést rychlou kontrolu disku, pak nechte obě volby zakázány a klepněte na tlačítko Spustit. Výsledky kontroly se objeví po dokončení činnosti programu.

 Program Kontrola chyb ve Windows 7 a starších operačních systémech Windows vám umožní zvolit si možnosti kontroly disku

Ve Windows 8 se po spuštění programu Kontrola chyb zobrazí hned informace o tom, zda jsou s diskem nějaké problémy či nikoliv. Pokud jsou nějaké chyby nalezeny, pak se doporučí provedení úplné kontroly a opravy nalezených chyb. Pokud se žádné chyby nenaleznou, budete mít stále možnost provést rychlou kontrolu disku. Po jejím dokončení se nezávisle na tom, zda byly nějaké chyby nalezeny či nikoliv, vám dá možnost provést úplnou kontrolu.

Nástroj Kontrola chyb ve Windows 8 a novějších verzích Windows nejprve zobrazí informaci o tom, zda byly objeveny nějaké chyby. Poté vám nabídne možnost provedení rychlé kontroly a následně úplné kontroly disku

Výsledky úplné kontroly se nechvíli zobrazí ještě předtím, než se zobrazí grafické rozhraní Windows, nicméně v případě potřeby se k nim dostanete později i v grafickém rozhraní Windows: Stiskněte klávesovou zkratku Windows + R, kterou zobrazíte dialogové okno Spustit, zadejte příkaz eventvwr.msc a stiskněte klávesu Enter. Spustí se program Prohlížeč událostí, v němž poklepejte na položku Protokoly systému Windows. Dále klepněte pravým tlačítkem na položku Aplikace, v pravé části okna vyberte položku Najít a do okna pro zadání výrazu pro vyhledávání zadejte příkaz chkdsk.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?