Hlavní navigace

Šéf Windows vnímá umělou inteligenci jako přemostění mezi cloudem a osobními počítači

11. 12. 2023

Sdílet

AI Autor: Depositphotos
Microsoft vydělává miliardy na předplatných a umělá inteligence tyto zisky navýší. Sázejí na ni však i výrobci čipů.

Umělá inteligence v podání Microsoftu dosud funguje v cloudu. Společnosti AMD, Intel a Qualcomm však chtějí, aby žila v počítačích poháněných jejich vlastními procesory. Představuje to potenciální konflikt?

Kvíz: Jste znalci Windows 11? Přečtěte si také:

Kvíz: Jste znalci Windows 11?

Zřejmě ne. Na prezentaci AMD nazvané Advancing AI, na níž společnost představila rodinu mobilních procesorů Ryzen 8040 vylepšených o podporu AI, řekl šéf Microsoftu pro Windows, že cloudová AI a lokální AI mohou existovat vedle sebe.

Není to triviální záležitost. Microsoft nejen dodává licence pro miliony počítačů se systémem Windows, ale také prodává předplatné Microsoft 365 ještě většímu počtu uživatelů – dle aktuálních dat jich ve třetím kvartálu letošního roku bylo 76 milionů a společnost očekávala nárůst o dalších 14 %. 

Microsoft chce taky uživatelům účtovat 30 dolarů měsíčně za Microsoft 365 Copilot, nástroj s umělou inteligencí, který má být využíván ke zvýšení produktivity. Ten bude stejně jako většina služeb Microsoftu využívat cloud Microsoft Azure, z něhož Microsoftu plyne většina jeho příjmů.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Jmenovaní výrobci čipů však chtějí, aby běžní uživatelé i komerční zákazníci provozovali umělou inteligenci lokálně na počítači. Společnost AMD zdůraznila aplikace jako je Adobe Photoshop a Lightroom, spolu s DaVinci Resolve od společnosti BlackMagic, které už AI přímo na čipu využívají. Také aplikace Windows Studio Effects od Microsoftu využívá místní schopnosti AI k rozmazávání pozadí a filtrování zvuku. Umístění funkcí umělé inteligence do cloudu by tak mohlo podkopat výrobce čipů a jejich přidanou hodnotu.

CS24

Naštěstí Pavan Davuluri, nový korporátní viceprezident v rámci divize Windows and Devices společnosti Microsoft, naznačil hybridní strategii, kdy by k procesování AI funkcí byly využívány jak lokální zdroje, tak ty cloudové. Davuluri hovořil o něčem, co nazval „hybridním motorem“, v rámci kterého cloud a lokální výpočetní technika pracují společně. „Jde o bezproblémové procesní úkony, které spojují výhody obou řešení – tedy větší soukromí a nízkou latenci s cloudovým výkonem,“ uvedl Davuluri.

Šéfka AMD Lisa Suová s Davulurim žertovala, že Microsoft vždy požadoval více TOPS (bilionů operací za sekundu). „Využijeme každý TOP, který nám poskytnete,“ odpověděl jí Davuluri. „Společně s Windows máme pocit, že utváříme budoucnost pro Copilota, v níž budeme ovládat více aplikací a služeb napříč zařízeními. Copilot tak bude fungovat jako jakýsi váš životní agent, který zná kontext a bude si ho udržovat napříč vším, co děláte. Jsme nadšení z toho, jak tato zařízení a celý ekosystém Windows ožívají,“ uzavřela Suová.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?