Hlavní navigace

Servery s procesory Nehalem překypují výkonem (2.)

4. 1. 2010

Sdílet

Zřejmě nejčastěji skloňovaným pojmem na poli x86, resp. x64 serverů bylo v loňském roce slovo Nehalem, kódové označení architektury nejnovějších procesorů Xeon od společnosti Intel.

Dokončení včerejšího článku...

Výrobci serverů
Přední dodavatelé serverů reagovali na příchod nových procesorů na jaro letošního velmi pružně a své produktové řady průběžně aktualizují a doplňují. Současný trh tak nabízí velmi pestrou nabídku serverového hardwaru s procesory Xeon nové generace ve všech využívaných provedeních – jak v podobě tradičních tower či a standardních rackových serverů až po blade alternativy určené typicky pro konsolidovaná, energeticky efektivní řešení.

Společnosti jako IBM, HP a Dell uvedly širokou škálu nových serverů low-endové a střední třídy, jež představují nejrychlejší modely kategorie x64 a svým výkonem výrazně ční nad starší modely běžící na intelovských čipech. Servery obsahují nejnovější čtyřjádrové procesory řady Intel Xeon 5500, které poskytují nejen vyšší výkon serveru, ale zároveň spotřebují mnohem méně energie oproti starší řadě Xeon 5400. Například podle HP či Dellu čipy zdvojnásobují serverový výkon při spotřebě o 50 procent méně energie než jejich předchůdci.

Při uvádění nových serverů na strh lze obecně pozorovat přetrvávající či přímo sílící trend snižování celkový nákladů, z nějž mohou těžit jak podniky provozující rozsáhlejší datová centra, ale i menší a střední firmy, jež rovněž ocení zvýšení výkonu díky rychlejším čipům a výhody virtualizace. V době křehké ekonomiky, kdy je třeba jasně vyčíslit ekonomické hodnoty a přínosy IT produktů, jež mají IT oddělení v plánu koupit, je to značným přínosem. Vysoký výkon umožňující provádění více úkolů současně ve virtualizovaném prostředí, které konsoliduje servery na menším prostoru a při lepším využití jejich kapacit, totiž pomáhá snížit také dodatečné režijní náklady na server včetně spotřeby energie a výdajů na pořízení hardwaru i dodatečné infrastruktury.

Dell například uvedl na trh nové servery PowerEdge 11g a jeho nabídka tak nyní zahrnuje šest nových blade, rackových a tower serverů založených na procesorech Xeon 5500. Konkrétně se jedná o modely M610 a M710 v případě blade serverů, rackové R710 a R610 a T610/T710 ve věžovém šasi.

HP na jaře představilo celkem 11 nových levných a midrange serverů ProLiant G6 v rámci – dle jeho slov – dosud největší aktualizace serverových řad v historii firmy a tuto nabídku průběžně doplnilo o další, levnější modely. Mezi produkty postavené na technologii Nehalem tak v současnosti patří trojice blade serverů a větší počet rackových či tower systémů rodiny G6, mezi nimiž lze najít alternativy od těch levných s jedním procesorem až po výkonné systémy pro náročné aplikace. Produkty přitom obsahují i řadu vylepšení určených ke snížení nákladů na provoz.

Technologie správy napájení nabízená HP může dynamicky přizpůsobit či nastavenými limity omezit spotřebu serverů. Doplňuje ji přítomnost 32 čidel v každém serveru, která sledují a dynamicky redukují spotřebu dle různých kritérií. Senzory měří tepelnou aktivitu komponent, jako jsou ventilátory, a speciální algoritmy pak používají získané údaje k přizpůsobení provozu komponent, aby byly systémy efektivněji chlazeny.

IBM do svého portfolia doplnilo čtyři nové, na Nehalemu založené rackové a blade servery, jež jsou rovněž doplněny o jeho vlastní, unikátní nástroje, jež mají umožnit ořezat energetické náklady až o 50 procent. Jedná se konkrétně o blade server IBM BladeCenter HS22 a rackové modely System x3650 M2 a System x3550 M2. Výrobce rovněž představil System x iDataPlex dx360 M2, který je už ale navržen pro datová centra, jimž poskytuje až pětkrát vyšší výpočetní hustotu ve srovnání s tradičními 1U rackovými jednotkami a efektivnější chlazení.

Několik nových rackových i blade modelů serverů s Nehalemy uvedl také Sun, který se chlubí, že je vylepšil o jednu speciální vlastnost: flash paměť o velikosti 25-50 GB umístěnou mezi pevným diskem a pamětí. Ta má za úkol zrychlit odezvu aplikací tím, že odstraňuje úzké hrdlo v I/O. K dalším příkladům serverů založených na nejnovějších procesorech Xeon patří také Xserve společnosti Apple, určený zákazníků, kteří preferují operační systém Mac OS X.

Lepší správa
Vedle výkonnostních parametrů a spotřeby představuje další z klíčových aspektů také oblast správy serverů. Zde hrají roli jak funkce implementované přímo do hardwarových produktů, tak softwarové správní nástroje, jež výrobci nabízejí zákazníkům, aby mohli snížit náklady na spotřebu a údržbu systémů. Například Dell a IBM nabízejí software v podobě systémů Dell Management Console, respektive Systems Director 6.1, které firmám usnadňují správu hardwarových, softwarových i síťových zdrojů ve virtuálním prostředí. HP nabízí nástroje k řízení spotřeby skupiny serverů a software pro řízení operací zpracovávaných v rámci virtuálních strojů ve virtualizovaném serverovém prostředí.

Stejně tak ale výrobci začleňují funkce pro správu systémů a diagnostické nástroje přímo do hardwaru. Jejich úkolem je usnadnit údržbu, aktualizaci či opravy systémů. Dosud bylo obvyklé, že servery byly dodávány spolu s instalačními CD obsahujícími příslušné nástroje. V nejnovějších produktech společností jakého, Dell či IBM je ale software namísto toho umístěn na čipu, což uživateli ušetří starosti při instalaci i provozu.

V současnosti nabízené servery založené na procesorech Xeon 5500 nabízejí vysoký výkon, který je dostupný v podobě celé řady serverových produktů pro různě náročné aplikace – od levných modelů až po výkonné stroje. Trh ale zdaleka neusnul na vavřínech a také příští měsíce přinesou mnohé novinky, jak v nabídce serverů, tak i procesorů. Společnost Advanced Micro Devices začátkem podzimu představila své nové šestijádrové čipy Opteron postavené na architektuře Istanbul, s nimiž se nyní bude snažit konkurovat na poli x64 serverů výkonné intelovské platformě. Naproti tomu Intel již mluví o osmi-jádrové variantě procesorů Nehalem-EX, chystané na konec tohoto nebo počátek příštího roku (ta už bude cílit spíše na high-endový trh) a na v první čtvrtletí 2010 chystá nové procesory Westmere vyráběné 32nm procesem – jejich prostřednictvím by měl rodinu Xeon 5000 rozšířit o ještě výkonnější varianty svých procesorů.

Byl pro vás článek přínosný?