Hlavní navigace

Recenze: Serif PhotoPlus X3 Digital Studio

Sdílet

Co může nabídnout nová verze programu PhotoPlus od britské firmy Serif?

Serif PhotoPlus X3 Digital Studio


Fotoeditační programy se začínají podobat jeden druhému více, nežli se zdá být bezpodmínečně nutné, od uživatelského rozhraní až po jednotlivé funkce. Co zajímavého tedy může nová verze programu PhotoPlus od britské firmy Serif?

Rozhraní vypadá na první pohled jako "vypůjčené" z Photoshopu (pokud vynecháme elegantní tmavou barvu), což ale nemusí být bezpodmínečně špatné - když už se chceme přiblížit konkurenci, tak proč ne rovnou té nejlepší. Při otevření fotografie dostaneme na horní liště k dispozici nabídku funkcí. Buď si je vybíráme jednotlivě nebo zvolíme jednu z trojice nabídek Quick Fix, Instant Artist nebo Filter Gallery, kde se však funkce do určité míry dublují.

 

Serif PhotoPlus X3 Digital Studio

 

Instant Artist je spíše úlitba fotografickým hračičkům, dle našeho názoru však tyto možnosti použije jen málokdo. Ostatně upravovat fotografii tak, aby předstírala olejomalbu, není ničím jiným nežli cvičením v programování. Funkce automatického vylepšení fotografie nazvané příznačně Quick Fix funguje spolehlivě, ale nemůžeme se zbavit dojmu, že provedené změny vypadají v praxi poněkud skokově, a to i když zde jsou všechny klasické aplikace jako změnu jasu, saturace či ostrosti vybaveny ovládáním nejen pomocí posouvací úsečky, ale i přímo číselně.

Příjemnou vlastností je možnost ostraňovat části obrázku, které se nám do kompozice nehodí. Na první pohled sice není ovládání nijak mimořádně přívětivé, po chvíli si ale zvykneme a zvládneme z fotografie hravě odstranit jak nepříjemné dráty, tak i protivného strýce Jozefa.

Serif PhotoPlus X3 Digital Studio

 

Pro export zpracovaných fotografií máme hned dvě možnosti – celkem klasický Export a mnohem zajímavější Export Optimizer, který nabízí i náhled komprimovaných obrázků. V obou případech však bohužel chybí možnost uploadu přímo na internet. Pochválit v každém případě musíme existenci tištěného návodu, což je příslušenství, kterému v poslední době hrozí vymření. A když připočteme velice solidní a rozsáhlou integrovanou nápovědu, bude jasné, že nám program pomůže i v případě náhlého uvíznutí.

soutez_casestudy

Verdikt:

Oproti minulé verzi rozhodně došlo ke značnému vylepšení, i když o nějaké revoluci zde mluvit nemůžeme. V žádném případě se nejedná o špatný program, bohužel však není tak uživatelsky přívětivý, jak by mohl být. Jednoduše řečeno: za tuto cenu můžeme sehnat lepší fotoeditor.


Klady: Dostatečný počet funkcí

Zápory: Ovládání není tak přívětivé, jak by mohlo být
Chybí přímý upload na oblíbené portály

Hodnocení: 60%

Zapůjčil: www.serif.com

Cena: 79.99 dolarů (1400 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.