Hlavní navigace

Servery v Česku: Ztráta IBM, vzestup Cisca

4. 12. 2012

Sdílet

 Autor: Alexander Orlov - Fotolia.com
Globální prodej serverů ve třetím čtvrtletí vykázal podle Gartneru poněkud rozporuplné výsledky – zatímco počet prodaných jednotek meziročně stoupl o téměř čtyři procenta, tržby výrobců se naopak snížily o téměř tři procenta.

V oblasti EMEA jsou však oba ukazatele negativní – zatímco kusové dodávky klesly o tři procenta, příjmy prodejců se snížily dokonce o zhruba devět procent. Česká republika hlásí zmenšení příjmu prodejců o 6 %, avšak v počtu kusových dodávek došlo v dvoucifernému navýšení – o více než 11 %.

„Dodávky serverů třídy x86 globálně vzrostly o 4,3 % a v podobném tempu stouply i příjmy prodejců,“ říká Jeffrey Hewitt, viceprezident Gartneru pro výzkum. Podle něj unixové servery s architekturou RISC/Itanium i nadále pokračují ve svém pádu – tentokrát se jich ve třetím čtvrtletí 2012 meziročně prodalo o téměř třetinu méně, což pro jejich dodavatele znamenalo výpadek příjmu ve výši více než 16 %.

V kategorii „Ostatní CPU“, kam spadají především mainframy, je vidět také určitý odliv zákazníků – výrobci těchto řešení utržili v daném období o 17 % méně.

Čtyři z pěti největších prodejců serverů měli v třetím čtvrtletí tohoto roku nižší tržby. Jediným producentem s pozitivní dynamikou příjmů byl celkově třetí Dell. Dosavadní lídr na poli serverů, firma IBM, hlásí pokles příjmů o téměř deset procent, druhé HP dokonce o 12,5 %.

Nejvíce serverů globálně dodalo HP, ale ani to se nevyhnulo určité korekci, když na trh umístilo meziročně o 8,4 % méně zařízení. Naopak největší dynamiku v počtu prodaných jednotek je vidět u firmy Cisco (+ 40 %).

Co se týče výhledu, analytici pro region EMEA nepředpokládají žádný zásadní obrat – podle nich budou zdejší dodavatelé stále pod tlakem kvůli omezené poptávce a nemohou očekávat nějaké významné zlepšení situace.

Největším dodavatelem v České republice, pokud jde o kusové dodávky ve třetím čtvrtletí 2012, je firma HP, jejíž podíl dosahuje téměř 47 %. Zdaleka největší růst je ale vidět u firmy Cisco, jejíž dynamika dosahuje impozantní hodnoty okolo 800 %, což ji katapultuje na pozici celkově pátého největšího tuzemského prodejce serverů. Nutno ale podotknout, že k tomuto výsledku ji stačilo v uvedeném období prodat 200 serverů.

Při porovnání příjmů je v Česku největší rovněž HP, a jeho podíl je dokonce nadpoloviční. Tím, kdo v Česku nejvíce ztratil, je IBM – jeho tržby klesly meziročně o téměř 60 %, což jej posunulo až na třetí místo za Dell, který naopak měl největší relativní nárůst příjmů – o více než 22 %.

 

Prodej serverů v Česku

Podíl výrobců podle prodaných jednotek, třetí čtvrtletí 2012

soutez_casestudy

HP

46,6 %

Dell

17,6 %

IBM

6,5 %

Fujitsu

5,4 %

Cisco

2,3 %

ostatní

21,7 %

 Zdroj: Gartner, listopad 2012

 

Byl pro vás článek přínosný?