Hlavní navigace

Service Pack 2 pro Exchange 2010 přichází s řadou novinek

6. 12. 2011

Sdílet

 Autor: © Nmedia - Fotolia.com
Microsoft uvolnil Service Pack 2 pro Exchange Server 2010, který kromě oprav řady chyb přináší i některé nové funkce, jež reagují na požadavky firem v širším přístupu k e-mailům a rozšiřují scénáře nasazení.

SP2 pro Exchange 2010 například obsahuje průvodce hybridní konfigurací, který je navržen pro takové organizace, které si přejí používat některé e-mailové účty v rámci služby Microsoft Office 365, zatímco jiné chtějí ponechat na svých interních systémech. Průvodce má za cíl zjednodušit proces archivace dat a také sdílení záznamů v kalendářích a ochranu e-mailů napříč hostovanými i interními účty.

Další z novinek, nazvaná Outlook Web Application (OWA) Mini, nabízí možnost přistupovat do e-mailových schránek a adresářů i z přístrojů s pomalým internetovým připojením a s nízkým rozlišením displeje. Tento mini-browser může být použit také jako alternativa k nutnosti synchronizovat všechny data s telefonem, což nemusí být ve všech situacích vhodné.

Aktualizace Exchange Serveru 2010 dále umožňuje tiché přesměrování napříč sítěmi pro Outlook Web Access, kdy je nově umožněno, aby žádost OWA klienta byla převedena z jedné implementace Active Directory na jinou. Tato funkce by se pak mohla stát základem pro systém jednotného přihlášení (SSO, single sign-on) ve firmě. Jedná se o systém, kdy uživatel zadá svoje přihlašovací údaje jen jednou a na jejich základě získá přístup ke všem povoleným systémům v rámci SSO. Nasazení SSO má vést ke zjednodušení uživatelského přístupu a k omezení situace, kdy má uživatel řadu účtů, resp. identit a hesel, což vede k jejich častému zapomínání či zaměňování.

Další nová funkce umožňuje rozdělit firemní adresář kontaktů (global address list) do menších segmentů a tím tak vytvořit virtuální skupiny uživatelů. I když podobnou funkci nabízely i předchozí Exchange, aktualizovaná verze tento krok automatizuje tak, že nevyžaduje manuální zásahy ze strany IT administrátorů.

Service Pack 2 pro Exchange 2010 dále obsahuje souhrn oprav, které Microsoft vydal od uvolnění prvního servisního balíčku v srpnu 2010. Aktualizace na SP2 pak má podle Microsoftu také vyžadovat, aby organizace aktualizovaly svoje schémata Active Directory, což by mohl být časově náročný proces a je potřeba se na něj předem proto připravit.

Byl pro vás článek přínosný?