Hlavní navigace

Šest tipů pro urychlení počítače s Windows 10 - 1.díl

5. 4. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Vyzkoušejte naše tipy, které váš počítač nejen zrychlí, ale poskytnou mu i vyšší stabilitu.

Chcete, aby byl váš počítač s Windows 10 ještě rychlejší než dosud? Nebojte se, pomůžeme vám. Udělejte si chvilku na vyzkoušení našich tipů a uvidíte, jak se váš stroj zrychlí a jak stabilně vysoké výkony bude najednou podávat.

1. Zakažte spouštění programů při startu operačního systému

Jedním z častých důvodů, proč je váš počítač s operačním systémem Windows 10 pomalý, je prostá skutečnost, že na pozadí je spuštěno příliš mnoho aplikací, často takových, které buď nepoužíváte vůbec, nebo jen zřídka. Stačí tyto aplikace ukončit a hned uvidíte, jak se váš počítač zrychlí.

Začněte spuštěním programu Správce úloh. Ten spustíte klávesovou zkratkou Ctrl-Shift-Esc, popřípadě klepnutím pravým tlačítkem do pravé části Hlavního panelu a výběrem položky Správce úloh. Pokud se Správce úloh spustí v kompaktním minimalistickém rozhraní bez záložek, pak ve spodní části okna klepněte na odkaz Více informací. Správce úloh se následně zobrazí ve své plné kráse. V tomto zobrazení tento program dokáže spoustu věcí, nicméně my se v tomto okamžiku soustředíme na ukončení zbytečných programů, které se spouští při startu operačního systému.

Proto klepněte na záložku Po spuštění. Zde uvidíte seznam všech aplikací a služeb, které se spouští při startu operačního systému Windows. V seznamu naleznete název každé aplikace spolu s údajem o vydavateli a informaci o tom, zda se má tento program spouštět při startu operačního systému a také tzv. dopad na spuštění operačního systému, který označuje, nakolik tento program zpomalí vlastní start operačního systému Windows 10.

Chcete-li tedy zakázat spuštění programu nebo služby při startu operačního systému, klepněte na něj pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberte příkaz Zakázat. Po restartu počítače bude operační systém daleko méně zatěžován zbytečnými aplikacemi a bude tak daleko svižnější.

Tato volba však nezakáže definitivní spuštění a používání programu, ale pouze jeho spuštění při startu operačního systému. Kdykoliv tedy budete potřebovat, můžete si tuto aplikaci spustit ručně a pokud si někdy později budete aplikaci chtít nastavit, aby se spouštěla při startu operačního systému, pak stačí opět spustit Správce úloh, klepnout na tuto aplikaci pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vybrat položku Povolit.

Správce úloh vám pomůže získat informace o programech spouštěných při startu operačního systému a dokáže jejich spuštění v případě potřeby zakázat.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?