Hlavní navigace

Šest tipů pro urychlení počítače s Windows 10 - 6.díl

10. 4. 2016

Sdílet

 Autor: (c) paradox - Fotolia.com
Vyzkoušejte naše tipy, které váš počítač nejen zrychlí, ale poskytnou mu i vyšší stabilitu.

Předcházející díl

 

Chcete, aby byl váš počítač s Windows 10 ještě rychlejší než dosud? Nebojte se, pomůžeme vám. Udělejte si chvilku na vyzkoušení našich tipů a uvidíte, jak se váš stroj zrychlí a jak stabilně vysoké výkony bude najednou podávat.

6. Zlikvidujte bloatware

Často se ukáže, že největší vinu na zpomalování počítače nemají ani tak samotná Windows 10, ale různý bloatware nebo Avare, který spotřebovává čas procesoru a další systémové prostředky. Adware a bloatware je obecně vzato nejzákeřnější, protože jste jej ani nemuseli nainstalovat vy, jako spíše výrobce počítače. Doslova užasnete, jak svižný je operační systém Windows 10, když z něj odstraníte vše, co jej zpomaluje.

A jak na to? Nejprve je třeba najít všechen malware a bloatware na vašem počítači. Pokud již máte na počítači nainstalováno nějaké bezpečnostní řešení, jako je třeba Norton Security či McAffee LiveSafe, pak můžete použít toto. Použít můžete i antimalwarové řešení integrované ve Windows 10, konkrétně aplikaci Windows Defender. Do políčka pro vyhledávání jednoduše zadejte výraz Windows Defender, zadání potvrďte stiskem klávesy Enter a po spuštění programu v něm klepněte na tlačítko Zkontrolovat nyní. Windows Defender vyhledá malware a pokud nějaký najde, pak jej odstraní.

Je však dobré nechat otestovat systém i nějakým jiným programem, proto zvažte použití nějakého jiného nástroje, například zdarma dostupné utility Malwarebytes Anti-Malware. Tato zdarma dostupná verze vyhledává v počítači malware a odstraňuje jej, placená verze pak nabízí ochranu v reálném čase, která dokáže zastavit malware už v okamžiku, kdy pronikne do počítače.

Malwarebytes Anti-Malware je velmi užitečná aplikace, která zjišťuje a opravuje problémy v počítačích s operačním systémem Windows 10Malwarebytes Anti-Malware je velmi užitečná aplikace, která zjišťuje a opravuje problémy v počítačích s operačním systémem Windows 10

soutez_casestudy

Dále je třeba spustit v počítači nástroj pro vyhledávání bloatwaru a tento následně zlikvidovat. I pro tento účel existují zdarma dostupná řešení a i zde platí, že nejlepším řešením je spuštění vícera z nich – jednoduše proto, že žádný nedokáže v počítači najít všechen bloatware. Osobně doporučujeme PC Decrapifier, Should I Remove It? či SlimComputer.

Postačí, když tedy sami vyzkoušíte výše uveden tipy a záhy zjistíte, že najednou budete mít na počítači rychlejší Windows 10 a s největší pravděpodobností také operační systém, který bude zároveň i daleko stabilnější než kdykoliv předtím.

Byl pro vás článek přínosný?