Hlavní navigace

Služba Landscape se dočkala velké aktualizace

15. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © Canonical
Canonical očekává zvýšený zájem o linuxovou distribuci Ubuntu ze strany firemních uživatelů a vydal proto významnou aktualizaci pro svou vlajkovou loď, službu Landscape.

Nová verze nástroje, Landscape 12.09, přináší výrazné zlepšení v oblasti správy softwarových aktualizací, vůbec poprvé umožňuje administrátorům nainstalovat Ubuntu po síti a navíc dává k dispozici své kompletní aplikační rozhraní, takže Landscape lze snadno propojit s dalšími nástroji pro systémovou správu, jakým je třeba Puppet. „V poslední době jsme vývoji Landscape věnovali velké úsilí. Jde o důležitou součást naší podnikové strategie,“ řekl Federico Lucifredi, produktový manažer Canonicalu pro Landscape.

Landscape, který je v nabídce Canonicalu od roku 2008, je nástrojem pro systémovou správu, jehož prostřednictvím mohou administrátoři firemní sítě centrálně monitorovat a aktualizovat počítače s desktopovým operačním systémem od Canonicalu nebo serverovou linuxovou distribucí. Software je obvykle aktualizován dvakrát do roka. Tentokrát si však jeho vývojáři dali opravdu na čas, protože verze 12.09 je prvním updatem po téměř celém roce. Zato jde o verzi s velkým množstvím nových funkcí, která si tak v ničem nezadá s nástroji používanými pro správu operačních systému Windows.

Aby se Landscape lépe přizpůsobil specifickému firemnímu prostředí, obsahuje nově řídící panel, jenž administrátorům ukáže, které počítače v síti byly aktualizovány. To může být užitečné například pro ověření toho, zda se servery aktualizují v souladu s firemní bezpečnostní politikou. Pro získání lepšího přehledu nad děním ve firemní síti je pak určena také funkce řízení přístupů pomocí uživatelských rolí (Role Based Access Control, RBAC), pomocí které lze jasně určit, jaké akce mohou uživatelé Landscape provádět a ke kterým počítačům mají přístup.

Zveřejněné API programu zase dává vývojářům přístup ke všem funkcím Landscape. Vytvořením skriptů přistupujících k funkcím Landscape prostřednictvím API lze tak například sestavit automatizované pracovní postupy, při kterých by Lanscape pracoval v součinnosti s jinými správcovskými nástroji, jako jsou Puppet nebo Nagios.

Takový skript by mohl vypadat třeba tak, že Nagios, open-sourcový nástroj pro monitoring infrastruktury, zašle do Lanscape varování, kdykoliv nějaký server přejde do režimu offline. Po obdržení této zprávy pak Landscape na problém upozorní odpovědného správce nebo sám zjedná nápravu. „API umožňuje integraci docela velké počtu populárních firemních nástrojů,“ říká Luciferdi, podle kterého žádný software nezvládne všechno, takže je logické, že musí koexistovat s dalšími nástroji, často i staršími než je on sám.

Landscape je proprietárním softwarem dostupným pouze jako součást balíčku Ubuntu Advantage. Lze jej spustit na dedikovaném serveru nebo jeho hostitelem může být samotný Canonical. Současná verze si již poradí až se 40 tisícovkami připojených klientů z jediné konzole. Jeho cena začíná na 100 dolarech pro desktop a 700 dolarech pro server.

Byl pro vás článek přínosný?