Hlavní navigace

„Softwaroví AI inženýři“ změní celé odvětví vývoje

20. 3. 2024

Sdílet

 Autor: Computerworld.cz s využitím Dall-E
Devin, „softwarový AI inženýr“ vyvinutý společností Cognition, dosahuje vynikajících výsledků při samostatném řešení softwarových projektů. Od běžných kódovacích asistentů, které nabízejí podporu při generování programů, se Devin odlišuje schopností komplexního řízení projektu – od počátečního psaní kódu, přes ladění, až po konečné provedení.

Devin pracuje podobně jako lidský inženýr a k provádění úloh používá editor kódu, příkazový řádek a prohlížeč. Projekty zahajuje na základě podnětů v přirozeném jazyce zadaných uživatelem a nejprve formuluje podrobný plán napodobující postupy lidského vývojáře, což zahrnuje psaní kódu, identifikaci a řešení problémů, které se během vývoje vyskytnou, testování programu a informování o postupu prací v reálném čase. 

Důvěřujete firmám, které s vámi komunikují pomocí AI?

Uživatelé tak mají možnost pečlivě sledovat práci této umělé inteligence, do níž mohou prostřednictvím chatu zasahovat a podle potřeby ji korigovat.

To, čím se Devin odlišuje od předešlých nástrojů jako Github Copilot, je všestrannost. Scott Wu, CEO společnosti Cognition, při předvedení Devina ukázal, že zvládá nejrůznější úkoly typu nasazování a vylepšování aplikací nebo webových stránek, identifikaci a oprav chyb v programu, a dokonce i zapojení do složitějších úloh, jako je optimalizace velkých jazykových modelů nebo učení se novým technologiím z online zdrojů, například z GitHub a programátorských blogů.

Schopnosti Devina podtrhuje jeho výkon v testu SWE-bench, v němž se různí AI asistenti potýkali s problémy z reálných projektů s otevřeným zdrojovým kódem na serveru GitHub. 

Zde Devin dokázal správně vyřešit 13,86 % případů – bez jakékoli pomoci člověka. Pro srovnání, Claude 2 dokázal vyřešit pouze 4,80 %, zatímco SWE-Llama-13b jen 3,97 % a GPT-4 pouhých 1,74 %, a to s dopomocí, kdy jim muselo být sděleno, který soubor je třeba opravit.

Zatím jako černá skříňka

Navzdory působivým vlastnostem společnost Cognition zatím neodhalila konkrétní technologii, na které je Devin založen. Startup naznačuje, že jde o pokroky v dlouhodobém uvažování a plánování, ale nesdělil, zda je Devin postaven na vlastních AI modelech, nebo využívá technologie třetích stran.

CS24

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

V současné době je Devin k dispozici omezenému okruhu uživatelů, přičemž Cognition plánuje v budoucnu přístup k němu rozšířit. Širší ambicí společnosti je vytvoření podobných autonomních agentů pro různé obory, které by mohli hrát významnou roli v různých odvětvích.

Společnost Cognition, která získala 21 milionů dolarů a podporu významných osobností včetně Petera Thiela z Founders Fund, Elada Gila z Twitteru nebo Tonyho Xu, spoluzakladatele firmy Doordash, stojí v čele snah o transformaci vývoje softwaru. Devin představuje nejen skok v programování s AI, ale i nové paradigma, v němž by se AI pracovníci řízeni lidmi mohli stát základním prvkem v průmyslu i mimo něj.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?