Hlavní navigace

Sophos: 80% útoků bylo přesměrováno z legitimních stránek

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Zpráva o bezpečnosti Security Threat Report 2012, kterou vydala společnost Sophos, ukázala, že až 80 procent všech útoků malwaru v roce 2012 bylo přesměrováno z legitimních webů.

Sophos poukázal na to, že rok 2012 byl  rokem nových platforem a moderní malware, který byl kdysi zaměřen pouze na systémy od Windows, se této změně přizpůsobil. Podle Sophosu moderní malware zneužívá současných trendů a vytváří pro bezpečnostní profesionály IT nové výzvy.

„Rok 2012 definují dva termíny: Posílení a vývoj. Útoky a hrozby pro osobní počítače, Macy a mobilní zařízení se stále vyvíjejí stejně jako technologie, které s nimi bojují,“ řekl Gerhard Eschelbeck, hlavní technický ředitel v Sophosu.

Studie také zveřejnila žebříček nejbezpečnějších i nejvíce ohrožených zemí. Hong Kong se umístil jako země s největším rizikem s hodnocením 23,5 procent vystavení hrozbě. Taiwan, UAE, Mexiko a Indie následují  Hong Kong s 21,3 procenty, 20,8 procenty, 19,8 procenty a 17,4 procenty.

Norsko se naopak umístilo jako nejbezpečnější země, procento vystavení se hrozbě má pouhých 1,81 procent. Následuje ho Švédsko s 2,56 procenty, Japonsko (2,63%), Velká Británie (3,51%) a Švýcarsko (3,81%).

Sophos předvídá, že v roce 2013 způsobí zvýšená dostupnost testovacích platforem pro malware větší pravděpodobnost, že malware proklouze tradičními bezpečnostními systémy společností.

Další trendy předpokládají, že  následující rok stoupne počet chyb v základních Webových serverech a riziko malwaru stoupne.

„Uživatelé požadují lepší způsoby k vykonávání své práce a IT pokračuje ve vývoji a přináší nové operační systémy a další výhody plné různých bezpečnostních modelů,“ řekl Eschelbeck. Stejně tak se podle něj vyvíjí i technologie, které koncové uživatele ujišťují o tom, že jsou chráněni nehledě na to, jakou platformu, zařízení nebo operační systém používají.

Byl pro vás článek přínosný?