Hlavní navigace

Spacetop: Futuristický notebook bez obrazovky jde do prodeje

31. 5. 2024

Sdílet

 Autor: Sightful
Něco málo přes čtyřicet tisíc korun není za notebook, který nahrazuje skutečnou obrazovku tou virtuální, zase až tolik.

Spacetop společnosti Sightful, notebook bez obrazovky, je s nejnovějším modelem s označením Spacetop G1 komerčně dostupným. K dispozici bude koncem roku za relativně rozumnou cenu 1 900 amerických dolarů, v přepočtu zhruba 43 tisíc korun.

Koupíte si letos laptop?

Spacetop používá jako zobrazovací rozhraní brýle pro rozšířenou realitu (AR) – v tomto případě upravenou verzi Xreal Air 2 Pro. Ačkoli tedy SpaceTop G1 vypadá podobně jako představený „raný model“, který jsme si vyzkoušeli v loňském roce, jeho výkon by však měl být výrazně lepší (16 GB LPDDR5, 128GB SSD). Zorné pole brýlí se nicméně zřejmě o chlup zúžilo.

Myšlenka Spacetopu však zůstává stejná: typický notebook má jedinou obrazovku, Spacetop však využívá AR brýle k tomu, aby před vás promítal „100stupňovou virtuální pracovní plochu“, na kterou můžete připevnit virtuální okna. Zbytek Spacetopu, včetně skutečné fyzické klávesnice, leží na stole před vámi. Spacetop tvrdí, že to dává smysl ve stísněném prostředí letadla nebo prostě ve světě, kde chcete mít výhody více monitorů bez zatížení skutečným hardwarem.

V čem Spacetop G1 přináší zlepšení

Spacetop G1 vylepšuje svého předchůdce v několika ohledech.

Spacetop Sightful staví na brýlích a výrobce uvádí, že na nich provedl „řadu úprav“. Brýle nyní promítají s frekvencí 90 Hz namísto 72 Hz při stejném rozlišení 1080p. Zobrazovací panely jsou však nyní OLED, což přinejmenším na stolních počítačích obecně nabízí příjemnější vizuální zážitek.

Zorné pole (FOV) se však zmenšilo. Firma uvádí, že FOV měří 50 stupňů, což je méně než 53 stupňů u loni představeného modelu. Ve srovnání například se staršími brýlemi Xreal, jako jsou Air XR (46 stupňů FOV), to ale není špatné. Apple nezveřejnil FOV brýlí Vision Pro, ale předpokládá se, že budou mít více než 90 stupňů v obou směrech. To může představovat kompromis: širší FOV znamená větší vzdálenost mezi pixely, což vede k zrnitějšímu zobrazení. Spacetop ponechává pevnou hodnotu pixelů na stupeň (PPD), která činí 42.

Společnost Sightful také uvádí, že vylepšila konstrukci brýlí, které jsou nyní pohodlnější a vyváženější, což byla jedna ze slabin loňského modelu. Sightful taky nabízí pro brýle čočky na vlastní předpis. Pokud při nákupu Spacetopu G1 tento předpis zadáte, budou vám čočky dodány přímo v balení.

Autor: Sightful

Uvnitř brýlí je také rychlejší procesor: Qualcomm QCS8550, čip určený spíše pro aplikace internetu věcí než pro notebooky. Mluvčí výrobce uvedl, že čip disponuje 48 TOPS výpočetního výkonu. V každém případě by to mělo přinést svižnější interakce.

CS24

Není jasné, zda je k dispozici větší baterie, v každém případě Spacetop G1 by měl vydržet až sedm hodin a z 0 na 85 % jej lze nabít za méně než dvě hodiny. Mírně klesla i jeho hmotnost, a to na pouhých 3,08 kilogramu, včetně brýlí, které váží o 0,19 kilogramu méně.

Spacetop G1 stále vypadá jako model z dřívějších verzí: zmačkané burrito, které se rozloží na běžnější klávesnici a pracovní plochu. Podle mých starších zkušeností byl posun po virtuální pracovní ploše plynulý, okna a aplikace však ve srovnání s běžným počítačem byly méně plynulé. Nevím, jestli Sightful tento problém vyřešil, rychlejší procesor i vyšší paměť se však tváří slibně.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?