Hlavní navigace

Společnost HP nabízí svůj pohled na budoucnost cloudu

15. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © Andreas Haertle - Fotolia.com
Světová elita poskytovatelů cloudu se bude rozrůstat, předpovídají výkonní manažeři.

Společnost HP tvrdí, že soupeření v cloudových službách odstartované službami Google Apps a Amazon EC2 brzy zanikne a že se již nyní formuje prostředí nového cloudu budoucnosti. Namísto nekonečně se rozrůstajícího prostředí tisíců různých cloudů se trh nakonec usadí a zůstane 10-20 globálních poskytovatelů cloudových řešení, jejichž nabídky budou interoperabilní a budou splňovat jistá kritéria kvalitních služeb.

HP očekává, že se stane jedním z těchto většinových poskytovatelů. Zbytek budou pouze oborově a lokálně zaměřené cloudové aplikace. „Podnikoví uživatelé globálních služeb nové generace budou chtít hybridní cloudy, které fungují v naprosté shodě s jejich back-end systémy,“ říká Biri Singh, senior viceprezident a generální manažer divize HP Cloud Services. „Uživatelé těchto služeb budou chtít přístup přes cloud k systémům tak komplexním, jako jsou obchodní analýzy, i tak jednoduchým, jako jsou widgety pro vývoj aplikací,“ dodává.

Získávání tvůrců aplikací do cloudového obchodu s iaplikacemi, který HP plánuje vyvinout, bude probíhat trochu jinak než v případě modelu App Store od Applu. Když vývojář přidá do cloudového obchodu svou utilitu, která například pomůže uživatelům vytvořit lepší aplikaci, bude moci dostat zaplaceno za každé spuštění této aplikace.

„Máme za to, že nabídka samotného virtuálního stroje patří do roku 2009. Vývojáři budou chtít využívat nástroje a služby z cloudu. A na to potřebují tržiště. Uživatelé rovněž budou chtít, otevřené prostředí,“ dodává  Singh.

Přestože se HP snaží spíše podporovat cloudové řešení open-source, Singh přesto věří, že je důležité vytvoření konvergovaného cloudu z mnoha různých cloudových řešení. „Neinvestujeme svůj čas pouze do snahy vypíchnout jediný technologický balíček, který zvládne všechno, ale i do plánování různorodého prostředí,“ říká dále Singh.

HP hodlá tržiště otevřít v horizontu měsíců, nejpozději do konce tohoto roku. Společnost v úterý představila veřejný model IaaS, která začne nabízet příští měsíc jako část širší a obsáhlejší nabídky a distribuce cloudových řešení. „Tržiště bude místem, kde si každý člen cloudového prostředí bude skutečně moci spouštět a vytvářet své vlastní služby,“ uvedl na závěr Singh.

James Staten, analytik agentury Forrester Research, tvrdí, že většinovými uživateli služeb HP budou poskytovatelé služeb, zčásti kvůli změnám na outsourcingovém trhu. „Společnosti totiž postupně opouštějí tří až pětileté smlouvy na outsourcing IT, ve kterých nechávali vše přímo na společnosti, která outsourcing prováděla. Uživatelé se již nyní více specializují a spíše si udrží některé vlastní aplikace nebo je budou chtít používat formou SaaS,“ říká Staten. „Proto předvídáme selektivní outsourcing,“ dodal.

„Cloudové řešení od HP bude odlišné od nabídky Amazonu, shodují se analytikové. Amazon spoléhá na účast třetích stran, aby mohl nabízet vše od podpory infrastruktury až po služby. Ale tam, kde Amazon zodpovídá pouze za zprostředkování základních cloudových služeb, bude mít HP možnost udržovat operační sytém nebo monitorovat síť pro uživatele,“ uvádí Staten.

HP také svou představu staví na názoru, že IT přejde z modelu investic do vlastních prostředků na model provozních výdajů využívajících vše formou pronájmu služeb. Sing předpovídá, že k této změně dojde v příštích deseti letech. Charles King, analytik agentury Pund-IT, ovšem tvrdí, že přechod na model provozních nákladů, který je předpovídán již několik let, může být výhodnější v období ekonomické stability a rozkvětu. Jakmile ale dojde k recesi, ztrácejí zákazníci k tomuto modelu důvěru.

Byl pro vás článek přínosný?