Hlavní navigace

Správce IT trápí upgrade na Windows 8.1

19. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Správci si stěžují, že aktualizace prostřednictvím elektronického obchodu Windows Store vyžaduje spuštění na každém počítači samostatně, což je časově velmi náročný proces.

Mechanismus aktualizací je připraven vždy na míru konkrétnímu počítači, což je u jednotlivých uživatelů v pořádku, ale v podniku, kde mají několik stejných strojů, je nejen podle správců zbytečné stahovat 3GB soubor do každého počítače samostatně.

Zatímco zákazníci, kteří používají hromadné licence, mohou v centru služby hromadných licencí získat obraz instalačního disku, který potom mohou použít k upgradu všech svých počítačů zahrnutých ve skupinové licenci.

Menší podniky, které si licence kupují jednotlivě s počítači, mají ovšem smůlu. „Microsoft oznámil, že pro veřejnost nebude k dispozici žádný obraz instalačního disku Windows 8.1, který by si zákazníci mohli stáhnout,“ oznámil Andre Da Costa, specialista na produkty Microsoft, na diskusním fóru Microsoftu. „Mám na mysli systémy, které si zákazníci nekoupili v rámci hromadných licencí. Takže například malý podnik, který chce upgradovat 20 počítačů, to bude muset provést s každým počítačem samostatně pomocí Windows Store – bude tedy muset instalaci stahovat dvacetkrát.“

Aktualizační soubor má podle konfigurace velikost 2,8 až 3,5 GB. De Costa, který je správcem IT na jedné střední škole na Jamajce, tápající diskutující upozornil na to, že upgrade na Windows 8.1 nebude pro menší podniky a organizace nic příjemného. „Jediným způsobem získání upgradu a jeho instalace pro koncové uživatele je Windows Store,“ uvedl De Costa. „K dispozici nebudou žádné soubory ISO, každé zařízení tedy musíte aktualizovat samostatně pomocí obchodu Windows Store.“

Jedná se jak o uživatele, kteří získali Windows 8 s novým počítačem, tak ty, kteří na tuto verzi aktualizovali z některé z předchozích verzí tohoto operačního systému. Všichni musí navštívit Windows Store a spustit aktualizaci. Pokud nebudou mít smůlu v tom, že budou používat procesor nepodporovaný novou verzí, budou si moci zdarma stáhnout instalační soubor a spustit upgrade.

Společnosti, které nakupují licence hromadně, budou moci aktualizovat jednodušším způsobem, musejí ovšem použít správce konfigurace Systém Center 2012 R2, který ovšem zatím není k dispozici ve finální verzi. Dalšími možnými variantami jsou Development Toolkit 2013 (MDT), který je na tom stejně jako správce konfigurace, nebo nástroj Windows ADK pro Windows 8.1. „Starší verze správce konfigurace a MDT nasazení systému Windows 8.1 nepodporují,“ upozorňuje Microsoft v častých dotazech na svém webu.

Jiný způsob upgradu u těchto zákazníků možný není. Není tedy možné použít variantu prostřednictvím Windows Store. Což by v některých případech mohlo být výhodné i pro podnikové uživatele. Například v případě podniku s mnoha pobočkami, které jsou vybaveny jedním až několika málo počítači.

Microsoft shrnul všechny možnosti upgradu pro jednotlivé skupiny uživatelů na svém blogu.

Byl pro vás článek přínosný?