Hlavní navigace

Srovnání tří fotoprogramů pro práci s HDR

31. 1. 2011

Sdílet

Technologie HDR (High definition range) se v poslední době stala požehnáním i kletbou digitální fotografie. Zatímco profesionální fotografové jí příliš neholdují, amatéři ji milují.

Technologie HDR (High definition range) se v poslední době stala požehnáním i kletbou digitální fotografie. Zatímco profesionální fotografové jí příliš neholdují, amatéři ji milují. Doby, kdy technologie HDR opravdu pouze vylepšovala špatně exponované fotografie, jsou dávno pryč a velké flash karty dnes dovolují fotografovat s několika expozicemi skutečně každému. A jelikož z HDR často lezou úchvatné (i když někdy nepříliš realistické fotografie), i profesionálové se s tím museli smířit.

Nabídka samostatných programů pro HDR byla dlouho poměrně chudá, velké fotoeditační programy  rovněž dlouho zaostávaly. Poslední rok je ale svědkem opačného trendu, kdy se technologie HDR se dostala všude, od Zoneru až po Photoshop. Je jasné, že reagují i menší softwarové firmy, které začínají zaplavovat trh programy s klíčovým slovem HDR v názvu. A tak se podívejme hned na tři novinky.

HDR Expose

Jedná se o program firmy Unified Color Technologies, který nahrazuje její starší software HDR PhotoStudio. Firemní technologie umožňuje separaci dynamického rozsahu od informace o barevném podání, takže když editujeme třeba stíny a jasná místa, neposuneme barvy. Dalším krokem vpřed je využívání plného 32bitového rozsahu.

 

 

Rozhraní se dočkalo výrazného přepracovnání, ovládací lišty jsou nyní umístěny vpravo. Jedná se o přehledné řešení, nicméně nutno připomenout, že jednotlivé editační kroky jsou kumulativní, takže pokud se chceme vrátit a upravit nějaký úkon, ty novější zmizí. Tím se práce výrazně zpomalí. Nepotěší ani to, že neexistuje povel Zpět, který by umožnil jít přesně původního nastavení, to si prostě musíme pamatovat. Sice si je můžeme uložit, ale i tak to funguje jen u některých změn. Mnohem horší je ale náročnost na CPU, i ta nejmenší změna si vyžádá prakticky všechny zdroje počítače, byť poměrně výkonného. Potom nezbývá než koukat na monitor a čekat, protože nic „nedělá“ ani samotný program, ani zbytek počítače.

 


Pokud tohle všechno zkousneme, výsledkem budou solidní fotografie, které zvládnou (víceméně) i HDR z jediné expozice, aniž by z toho vzniklo megazrnité monstrum. Aplikace Histogram Screen Zone nás upozorní na to, jak moc z připraveného obrázku tiskárna opravdu zvládne.

Software si poradí i s častým prokletím HDR – pokud totiž opravdu využijeme několik expozic, v některých případech vzniknou rozmazaná místa (moře jistě nezůstane v klidu). Redukce těchto problémů nabízí hned tři nastavení. Vedle klasických formátů je zde i podpora řady (ne všech) typů RAW. Na druhé straně ale s programem dostaneme i plug-in pro Lighteroom a Aperture, takže si je můžeme využít ke konverzi a s HDR si potom hrát přímo z Expose. Program je to rozhodně více než solidní, i když se 150 dolary poněkud na drahé straně. Kdyby jen nebyl tak pomalý.

Klady::  Slušné HDR, odpovídá realitě

Zápory:  Pomalý

Hodnocení: 80%

 

 


 

 

HDR Express

Od stejné firmy pochází také o třetinu levnější program Express, který se na trhu objevil ve stejné době. Od prvního pohledu na spuštěný program uvidíme, o co při vývoji šlo – zachovat maximum z velkého bratříčka a přitom ovládání zjednodušit pro každého amatéra.

 

 

Ovládání je zjednodušelo, zmizely těžko pochopitelné ikonky a objevilo se 7 možných editačních kroků. Některé kroky (např. eliminace „halo“) byly zautomatizovány. To všechno ale nemusíme ani tak potřebovat, většinu kroků udělá software sám, protože jednotlivé funkce jsou předem nastaveny pro optimální efekt. Naprostý amatér si tak vybere vhodné obrázky, složí je dohromady a má hotovo.

 

 

Řada funkcí z dražšího softwaru pochopitelně zůstala, od 32bitového editování přes plug-iny pro Lightroom a Aperture. Spolu s tím ale zůstala také obrovská náročnost na CPU a tedy práce rychlostí nespěchající želvy. Možnost ukládání je omezena na formáty JPEG, TIFF a BEF.

Klady:  Mimořádně jednoduché ovládání

Zápory:  Pomalé zpracování fotografií

Hodnocení: 80%




 

 

HDR Photo Pro

Třetí z kandidátů  pochází z dílny švýcarské společnosti Ever Imaging. Ta na to jde přesně z opačného směru nežli tomu je v případě výše zmíněné dvojice Expose/Express. Photo Pro je totiž dražší a výkonnější sourozenec nedávno recenzovaného programu HDR Darkroom, který byl určen zejména pro amatérskou veřejnost.

Pokud máme na počítači některý z předchozích programů, můžeme získat pocit, že se nový software ani nespustil, pracovní plocha je až nepříjemně podobná a jediná změna spočívá snad v tom, že vybrané obrázky nejsou v liště dole, ale vlevo. Jinak stejný histogram pravo nahoře, pod ním stejné ovládání jednotlivých fotoeditačních kroků.  Těch není málo. V roli zvědavce jsme je začali počítat a u třicátého jsme ještě nebyli u konce. Pokud byly u konkurence ikonky poněkud záhadné, tady je tomu naopak – nejsou prakticky žádné. Ty na horní liště toho příliš nenabídnou a slouží pouze k ovládání klasických kroků jako je otevření nebo uložení souborů.


 

Práce je jednoduchá, vybereme vhodné snímky, ty si ještě doupravíme podle potřeby a potom si je jednoduše znovu vybereme (nové kliknutí myší) a přetáhneme z levé lišty do pracovní plochy uprostřed. Musíme ale napnout intuici opravdu naplno, protože nás k tomu nic v programu ani na ploše nevede.

CS24

Když už to zvládneme, můžeme ocenit jednoduchost (jak ovládání tak pracovní plochy), která vede pohodlnou cestou k velice povedeným výsledkům. Pochválit nutno rychlost, v tomto případě lze opravdu mluvit o editaci v reálním čase. Program podporuje vedle formátu DNG také formát RAW od každého většího výrobce a pyšní se dokonce tím, že podporuje nejméně 150 fotoaparátů. Další prý budou následovat. Milovníky sociálních sítí potěší, že nově vytvořené obrázky lze posílat rovnou na Facebook nebo na Flickr.

Photo Pro je solidním HDR softwarem. Pokud se přeneseme přes poněkud záhadné (byť jednoduché) ovládání, odmění se nám solidním výsledkem a bleskovou rychlostí.

Klady:  Rychlý, jednoduchý program pro HDR

Zápory:  Ne každý krok je jasný

Hodnocení: 85%

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.