Hlavní navigace

Středoškolští studenti soutěžili v hackování stránek

25. 4. 2018

Sdílet

 Autor: CyberSecurity.cz
Už druhý ročník středoškolské soutěže v kybernetické bezpečnosti proběhl koncem minulého týdne v prostorách Policejní akademie České republiky v Praze. Vítězové nás pojedou reprezentovat na mezinárodní klání v Londýně.

Za akcí stojí pracovní skupina kybernetické bezpečnosti Afcea s celou řadou státních, akademických i profesních organizací a hlavním smyslem je podle Radka Holého z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost vzbudit zájem mladé generace o problematiku kyberbezpečnosti a také podchytit talenty, kteří by v budoucnu mohli sehrát významnou roli v oblasti bezpečnosti, ať už v komerční oblasti, nebo ve státních službách.

Pracovníci české pobočky Afcea proto se svými partnery – jako třeba firmy Cisco, CZ.NIC, Gordic nebo Cetin --  oslovili střední školy bez ohledu na studijní obory, aby zapojily své žáky do zmíněné soutěže.

Finále se nakonec zúčastnilo 36 nejlepších studentů a studentek z 26 středních škol z celé České republiky – přecházely jim ale dvě vyřazovací on-line kola, která podle pořadatelů absolvovalo více než 3 000 studentů.

V dopoledním individuálním bloku mohli studenti vyřešit až 20 úloh různého stupně obtížnosti, časové náročnosti a z toho vyplývajícího bodového ohodnocení. Prvním úkolem bylo získat přístup k webové stránce, která byla chráněna heslem. Toto heslo museli soutěžící hacknout, aby se vůbec dostali k soutěžním otázkám. Již na tomto kroku někteří z nich pohořeli.

Do odpolední části soutěže pak postoupilo na základě počtu získaných bodů 24 studentů, pro něž byly připraveny tři týmové úlohy. Složení jednotlivých týmů pro každou z úloh určoval zvláštní los.

Studenty, kteří se nakonec nejlépe poprali s nástrahami soutěže, byli Ondřej Bleha z Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové, Břetislav Hájek z Gymnázia Český Brod a konečně Ondřej Tesař ze SPŠE a VOŠ Pardubice.

Ti, stejně jako dalších 12 v pořadí, se zúčastní letní přípravy na evropské finále soutěže mladých talentů v oblasti kyberbezpečnosti, která se koná v říjnu 2018 v Londýně, kde bude český národní tým (stejně jako v roce 2017 ve španělské Malaze) reprezentovat Českou republiku v souboji s 20 týmy ostatních evropských zemí.

Součásti ocenění nejlepších bylo i pozvání k řadě doprovodných aktivit, které pro ně připravují Masarykova Univerzita v Brně v rámci svého kybernetického polygonu (KYPO), Fakulta Elektrotechniky ČVUT v Praze, Univerzita obrany v Brně a další státní, akademické a neziskové organizace.

soutez_casestudy

Součástí akce bylo i setkání studentů a pedagogů středních i základních škol z celé České republiky s profesionály a odborníky na kybernetickou bezpečnost prostřednictvím souboru osvětových a odborných přednášek, hackerských soutěží a dalšího doprovodného programu.

Doprovodné akce se zúčastnilo více než 650 osob, včetně 400 studentů a středoškolských pedagogů z celé ČR, a desítek odborníků z veřejné správy, akademické sféry a privátního sektoru. Ti se mohli seznámit i problematikou bezpečnosti i v rámci doprovodné výstavy, které se zúčastnilo téměř 30 subjektů veřejné správy, akademické sféry a soukromého sektoru.

Byl pro vás článek přínosný?