Hlavní navigace

Symbian a Android jsou nejpopulárnějšími systémy v ČR

4. 12. 2011

Sdílet

 Autor:
Mobilní telefony s operačním systémem, tzv. chytré telefony, si ukusují čím dál větší podíl na trhu.

Podle statistik společnosti Telefónica se podíl smartphonů na trhu za poslední dva roky více než zdvojnásobil a nyní přesahuje 20 procent. "Mezi roky 2009 a 2010 stoupl podíl chytrých telefonů využívajících síť O2 o 51 procent a letos to nejspíš bude podobné číslo. V listopadu činil meziroční nárůst téměř 40 procent, nicméně očekáváme, že předvánoční trh číslo ještě posune směrem k loňské hodnotě," říká Jiří Dvorjančanský, marketingový ředitel společnosti Telefónica Czech Republic a dodává: "Prodejům dnes chytré mobily jednoznačně dominují."

Mezi nejpoužívanější chytré telefony stále patří značka Nokia s operačním systémem Symbian, která si drží zhruba 60procentní podíl. Podíl druhého Androidu roste každým měsícem a nyní se blíží k 20 procentům. Na třetí místo se postupně propracoval Apple iOS, který o 3,2 procentního bodu vede před systémy Microsoft. Pátý je operační systém BlackBerry s podílem 3,3 procenta. Podíl všech ostatních operačních systémů už se pohybuje zhruba kolem 1,6 procenta.

soutez_casestudy

 



Podíly operačních systémů v kategorii chytrých telefonů v síti O2

Rostoucí podíl chytrých telefonů je dán také větším výběrem a nižšími cenami. Zatímco v prosinci 2009 měla Telefónica v nabídce jen zhruba desítku telefonů s operačním systémem, o rok později jich bylo už víc než dvacet. Převažujícími operačními systémy jsou potom Android a Symbian.

Byl pro vás článek přínosný?