Hlavní navigace

Systém Windows 8 pro výrobce hardwaru unikl na internet

Sdílet

 Autor: © Rob Byron - Fotolia.com
Vydání pro výrobce systému Windows 8 bylo na internetu dostupné den po té, co Microsoft tento milník oznámil.

Minulý týden unikla na internet finální verze Windows 8. Přesně den po oznámení Microsoftu, že je nový operační systém předán výrobcům hardwaru, kteří jej budou instalovat do svých přístrojů.

Na několika výměnných serverech se objevila verze Windows 8 Enterprise N („N” označuje, že je určena pro uživatele v Evropě). Ještě ve čtvrtek nebylo jisté, zda je uniklá verze funkční. Přestože někteří z těch, kdo tuto verzi stáhli, tvrdili, že se jedná o nefunkční sestavení, v pátek bylo potvrzeno, že se skutečně jedná o finální verzi. „Pravé. Fungují. Vypadá to skutečně,“ napsal jeden z uživatelů na populárních stránkách s torrenty. Několik uživatelů vložilo i screenshoty potvrzující jejich zprávy, že se jedná skutečně o uniklé Windows 8.

Uniklá verze je v angličtině, ale podle webů, na kterých se vyskytovala, z ní nejde spustit instalaci přímo z disku DVD. To znamená, že piráti musí vytvořit instalační médium. Instrukce pro vytvoření instalačního DVD nebo USB disku ale byly na internetu také dostupné.

Edice N jsou prodávané ve většině států Evropy. Liší se tím, že neobsahují Windows Media Player kvůli antimonopolním regulacím Evropské unie. Podle rozhodnutí z roku 2004 svázání operačního systému se softwarem přehrávače znevýhodňuje konkurenci.

Microsoft měl problémy s úniky Windows před oficiálním vydáním již v minulosti. Před spuštěním Windows 7 se pirátské kopie objevovaly pravidelně od října 2008, kdy unikla „alfa” verze určená pouze pro vývojáře, až do vydání kandidáta na vydání (RC) Windows 7, který byl na internetu ke stažení dva týdny před oficiálním vydáním.

S Windows 8 se tomuto problému Microsoft vyhnul, i když čínská edice operačního systému byla na Internetu dostupná na konci května, tři dny před vydáním RC. V minulosti Microsoft uživatele před stahováním uniklých verzí varoval, protože by mohly být nakažené malwarem.

Pro některé zákazníky bude dostupná legální verze nových Windows již 15. srpna. Firmy s licenčním plánem Software Assurance (který dává společnostem právo použít kteroukoliv verzi produktu), budou moci používat Windows 8 od 16. srpna, stejně jako členové obchodní sítě Windows Partner Network.

Windows 8 se začne maloobchodně prodávat 26. října v několika edicích – Windows 8, Windows 8 Pro a Windows Enterprise, která je zaměřena na firmy s multilicenční smlouvou. Verze Windows RT bude k dispozici předinstalovaná v tabletech a jiných zařízeních s architekturou ARM.

Byl pro vás článek přínosný?