Hlavní navigace

Text editor: Který si z bohaté nabídky vybrat jako nejvhodnější?

15. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Součástí činností, které je možné provozovat prostřednictvím počítače, je také psaní, vytváření prezentací, tabulek a grafů. Proto se bez něho v dnešní době neobejde řada profesí – asistentkami počínaje, manažery konče. Kromě nich je využívají také žáci a studenti a vlastně všichni, kteří si chtějí na počítači něco napsat. K tomu ovšem potřebují vhodný program, jenž jim to umožní.

Microsoft Office je dnes už klasika

Pojďme se podívat, co současný trh nabízí. Asi nejoblíbenějším kancelářským programem je Microsoft Office. Nabízí vše potřebné v jednom balíku. Na výběr pak máte jako jednu možnost zakoupení Microsoft Office s trvalou licencí. Prostě si koupíte krabicovou verzi nebo elektronickou licenci a máte vystaráno. Dále již nic neplatíte a vše můžete začít ihned využívat. Nebo si vyberete Office 365, což je služba předplacená a předplatné se měsíčně obnovuje. Obě tyto varianty mají všechno, co pro práci v kanceláři je třeba – tedy Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Access a Publisher.

CS24

Když nemáte ve svém počítači Windows

I když je Microsoft Office asi nejvíce využívaným kancelářským balíkem, nenajdete ho kupodivu ve všech počítačích. Pracuje totiž jen s operačním systémem Windows. Máte-li tedy na svém počítači nainstalovaný Linux, budete muset sáhnout po něčem jiném, budete-li potřebovat text editor. Zde se pak nabízejí například free verze OpenOffice či LibreOffice, jež mají služby podobné. Uživatelé MacOS pak mají k dispozici balík iWork, v němž mohou psát, vytvářet prezentace i tabulky. Svůj text editor má také Google, jenž je zdarma poskytovaný on-line a lze ho využívat s jakýmkoliv operačním systémem nainstalovaným v počítači.

Takže dnes už není problém si vybrat program na psaní podle toho, co vám nejvíce vyhovuje. K dispozici jsou placené i free verze.

Byl pro vás článek přínosný?