Hlavní navigace

Tip: 7 jednoduchých úprav registru pro vyladění Windows 7 - 5. díl

12. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © nfsphoto - Fotolia.com
Ovládněte operační systém Windows 7 pomocí jednoduchých, ale efektivních úprav registru!

Registr Windows patří mezi velmi mocné nástroje tohoto operačního systému, ovšem na druhou stranu je obestřen řadou tajemství. V předchozích verzích Windows byly úpravy registru považovány za velmi riskantní – pokud uživatel měnil obsah registru pomocí špatně napsaného nástroje nebo pokud změnil obsah špatného klíče, výsledkem byl naprosto nepoužitelný operační systém Windows. Windows 7 však jsou oproti svým předchůdcům, co se úprav v registru týče, daleko tolerantnější – alespoň v případě úprav prováděných v editoru registru integrovaném ve Windows 7 (nástroj regedit).

Registr Windows 7 není v podstatě ničím jiným než ohromnou databází nastavení a dat nejen pro konfiguraci operačního systému, ale i pro všechny aplikace a ovladače nainstalované v počítači. Pokud ladíte registr, upravujete či vytváříte položky v databázi za účelem úpravy funkčnosti operačního systému. Pokud se rozhodnete provádět změny v registru Windows, nezapomeňte zálohovat všechna důležitá data, protože všechny nepovedené operace mohou počítač poškodit, popřípadě jej dostat do stavu, kdy nebude provozuschopný. Na druhou stranu – pokud se budete držet pouze úprav známých klíčů či údajů, nemáte se v podstatě čeho obávat.

 

1. díl článku: Začínáme

2. díl článku: Úprava místních nabídek

3. díl článku: Přidání položky "Otevřít příkazový řádek zde" do místní nabídky každé složky

4. díl článku: Přidání možnosti defragmentace do místní nabídky ikonky diskové jednotky

 

Připnutí aplikací do místní nabídky pro pozadí pracovní plochy

Windows 7 poskytují uživatelům rozličné oblasti, do nichž mohou umisťovat zástupce svých oblíbených aplikací. Co když ale máte aplikaci či utilitu, která si zas až tak moc nezaslouží, aby byla mezi těmi vyvolenými aplikacemi v Hlavním panelu či nabídce Start? Zkuste ji uklidit do místní nabídky vyvolávané pomocí pravého tlačítka myši, kde bude rovněž po ruce!

CS24

Připojení aplikace do místní nabídky provedete tak, že otevřete editor registru a přesunete se do klíče HKCR\Directory\Background\shell. Nyní klíč shell označte a klepněte na něj pravým tlačítkem myši. Z místní nabídky, která se vzápětí objeví, vyberte položku Nový/Klíč. Tento klíč můžete pojmenovat podle libosti – my jsme zvolili název Ccleaner, protože jsme se rozhodli do místní nabídky přidat právě tuto velmi šikovnou utilitu pro čištění počítače. Po vytvoření klíče pak na něj klepněte pravým tlačítkem a z místní nabídky vyberte položku Nový/Klíč. Tentokrát vytvořte nový klíč s názvem command.

Nyní v levé části okna editoru registru vyberte klíč command a v pravé části okna si všimněte nové automaticky vytvořené řetězcové hodnoty (Výchozí). Tuto hodnotu označte, klepněte na ni pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberte položku Změnit. Objeví se okno Upravit řetězec, kde zadejte cestu ke spouštěcímu souboru aplikace či utility, která se má spouštět. V našem případě se jedná o cestu "C:\Program Files (x86)\CCleaner\Ccleaner.exe" (řetězec uveďte včetně uvozovek). Zadání potvrďte stiskem tlačítka OK a okno editoru registru uzavřete. Kdykoliv od této chvíle klepnete pravým tlačítkem myši na pracovní plochu či složku, budete moci spustit aplikaci jedním klepnutím myší.

Byl pro vás článek přínosný?