Hlavní navigace

Tip: 7 jednoduchých úprav registru pro vyladění Windows 7 - 8. díl

15. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Andrey Sukhachev - Fotolia.com
Ovládněte operační systém Windows 7 pomocí jednoduchých, ale efektivních úprav registru!

Registr Windows patří mezi velmi mocné nástroje tohoto operačního systému, ovšem na druhou stranu je obestřen řadou tajemství. V předchozích verzích Windows byly úpravy registru považovány za velmi riskantní – pokud uživatel měnil obsah registru pomocí špatně napsaného nástroje nebo pokud změnil obsah špatného klíče, výsledkem byl naprosto nepoužitelný operační systém Windows. Windows 7 však jsou oproti svým předchůdcům, co se úprav v registru týče, daleko tolerantnější – alespoň v případě úprav prováděných v editoru registru integrovaném ve Windows 7 (nástroj regedit).

Registr Windows 7 není v podstatě ničím jiným než ohromnou databází nastavení a dat nejen pro konfiguraci operačního systému, ale i pro všechny aplikace a ovladače nainstalované v počítači. Pokud ladíte registr, upravujete či vytváříte položky v databázi za účelem úpravy funkčnosti operačního systému. Pokud se rozhodnete provádět změny v registru Windows, nezapomeňte zálohovat všechna důležitá data, protože všechny nepovedené operace mohou počítač poškodit, popřípadě jej dostat do stavu, kdy nebude provozuschopný. Na druhou stranu – pokud se budete držet pouze úprav známých klíčů či údajů, nemáte se v podstatě čeho obávat.

 

1. díl článku: Začínáme

2. díl článku: Úprava místních nabídek

3. díl článku: Přidání položky "Otevřít příkazový řádek zde" do místní nabídky každé složky

4. díl článku: Přidání možnosti defragmentace do místní nabídky ikonky diskové jednotky

5. díl článku: Připnutí aplikací do místní nabídky pro pozadí pracovní plochy

6. díl článku: Potlačení zobrazování bublin s upozorněními

7. díl článku: Nechte nástroj Vyčištění disku odstranit (téměř) všechny soubory

 

Přidání příkazu Převzít vlastnictví do místní nabídky

Je velmi pravděpodobné, že se dříve či později dostanete k souboru, k němuž nebudete moci z nějakého důvodu získat přístup, a to i přesto, že jste přihlášeni jako správce. Přístup k souboru se pak v těchto situacích dá získat převzetím vlastnictví souboru či složky. Bohužel se jedná o operaci, která je poměrně komplikovaná. Stačí ale úprava registru a převzetí vlastnictví souboru či složky bude takřka na dosah, resp. na jedno klepnutí pravým tlačítkem myši.

Ovšem namísto toho, abychom vás prováděli celou operací, pokusíme se vysvětlit, jak to zvládnout celé najednou. Nejprve zkopírujte veškerý níže uvedený text:

 

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell\runas]

@="Převzít vlastnictví"

"NoWorkingDirectory"=""

[HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell\runas\command]

@="cmd.exe /c takeown /f \"%1\" && icacls \"%1\" /grant administrators:F"

"IsolatedCommand"="cmd.exe /c takeown /f \"%1\" && icacls \"%1\" /grant administrators:F"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\runas]

@="Převzít vlastnictví"

"NoWorkingDirectory"=""

[HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\runas\command]

@="cmd.exe /c takeown /f \"%1\" /r /d y && icacls \"%1\" /grant administrators:F /t"

"IsolatedCommand"="cmd.exe /c takeown /f \"%1\" /r /d y && icacls \"%1\" /grant administrators:F /t"

soutez_casestudy


Zkopírovaný text vložte do okna Poznámkového bloku (či jiného jednoduchého textového editoru) a uložte jej jako soubor s příponou .reg. Soubor pojmenujte například prevzeti-vlastnictvi.reg. Po uložení souboru na tento soubor poklepejte, řiďte se pokyny na obrazovce a do registru Windows přidejte všechny klíče. Nyní klepněte pravým tlačítkem myši na soubor či složku a vzápětí uvidíte, že je v místní nabídce nová položka s názvem Převzít vlastnictví. Pokud tedy nebudete moci přistupovat k souboru či složce, pak na ni klepněte pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberte právě onen výše uvedený příkaz.

Byl pro vás článek přínosný?