Hlavní navigace

Zůstane možnost volby prohlížeče i ve Windows 8?

15. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Microsoft odmítl komentovat, zdali se tzv. „ballot screen“ dávající uživateli na výběr z několika prohlížečů objeví také v operačním systému Windows 8.

Koncem roku 2009 uzavřel Microsoft s antimonopolním orgánem Evropské unie dohodu, podle které musí být součástí operačního systému Windows obrazovka, která uživateli nabídne přímé odkazy ke stažení prohlížečů alternativních k Internet Exploreru, tedy včetně Firefoxu, Opery nebo Chromu. Z dohody přitom vyplývá, že je závazná také pro další verze Windows a nikoliv jen pro Windows 7, ve kterých se ballot screen poprvé objevil.

„Pro další klientské operační systémy po Windows 7 platí, že výběrová obrazovka bude nejprve dostupná ve všeobecně dostupné verzi takových systémů a zůstane jejich součástí i při distribuci,“ píše se v dokumentu. Dohoda má pětiletou platnost, což znamená, že skončí až koncem roku 2014. Vzhledem k tomu, jak široce jsou v dokumentu produkty Internet Explorer a Windows definované, je zřejmé, že se při jeho podpisu počítalo i s budoucími verzemi.

Uzavřením dohody mezi Microsoftem a EU před třemi lety skončilo dlouhé vyšetřování antimonopolních regulátorů, kterým se nelíbil způsob, jakým Microsoft spojuje prohlížeč IE se systémem Windows. Vyšetřování bylo zahájeno na popud norského výrobce Opera Software v roce 2007.

Není však vůbec jisté, jestli Microsoft hodlá dohodu plnit i nadále a umístí ballot screen také do Windows 8. Zatím tomu totiž vůbec nic nenasvědčuje. Po výběrové obrazovce není vidu ani slechu a ve spotřebitelském preview Windows 8 měl uživatel k dispozici opět jen Internet Explorer. Microsoft se přitom nemůže vymlouvat na nové rozhraní Metro, protože součástí systému bude i klasický desktop, se kterým si konkurenční prohlížeče rozumějí. Lze navíc předpokládat, že výrobci své prohlížeče upraví také pro Metro.

Sám Microsoft se k přítomnosti ballot screenu ve Windows 8 zatím nevyjádřil. Stejně tak svůj názor nedaly k dispozici ani příslušné orgány EU. Otázku ballot screenu v minulém týdnu opět připomněla Mozilla, když si stěžovala, že jí Microsoft brání v přístupu k Win32 API ve Windows RT, na kterých bude postavena verze Windows 8 pro procesory ARM. Ačkoliv jde o samostatnou edici, dohoda se podle Mozilly vztahuje i na ni.

Byl pro vás článek přínosný?