Hlavní navigace

Tip: Deset vynikajících nástrojů pro práci s fotografiemi - 1. díl

8. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Gopas
Vlastníte digitální fotoaparát? Fotografujete s ním často? Máte spoustu fotografií a chcete pomoci s jejich úpravou a uspořádáním? Pak je tento seriál určen přímo pro vás. Představíme vám v něm postupně deset vynikajících nástrojů pro úpravu a správu vašich snímků.

Jste šťastným majitelem digitálního fotoaparátu, kterým jste si pořídili spoustu fotografií? Chcete pomoci s jejich úpravou a uspořádáním? Pak jste na tom správném místě, protože jsme pro vás vybrali deset nástrojů, které vám umožní získat kontrolu nad všemi vámi pořízenými snímky. Je přitom úplně jedno, zda hledáte špičkový program pro úpravu snímků, vydařenou aplikaci pro správu fotografií nebo šikovné nástroje, jež zvládají takové operace, jako je třeba vyhledávání duplicitních souborů – je zde skutečně pro každého něco. Navíc je každý z námi nabízených nástrojů zdarma, a to nejen ke stažení, ale i pro používání.

 

Programy pro úpravu snímků

Určitě to znáte: ne každý snímek, který pořídíte, je ideální. Často je u něj potřeba upravit barvy, odstranit efekt červených očí či upravit jeho rozměry. Všechny tyto operace a ještě spoustu dalších funkcí nabízejí programy pro úpravu snímků. I jako profesionální fotograf budete určitě tu a tam potřebovat nějaký ten snímek trochu poupravit, a právě tehdy oceníte námi nabízené nástroje, které vám dozajista pomohou.

GIMP

Jakýmsi nepsaným a oceňovaným standardem pro práci s digitálními fotografiemi je Photoshop, pokud jej však chcete používat, musíte si jej za poměrně velké peníze zakoupit. Namísto něj však můžete zkusit zdarma dostupný nástroj šířený pod licencí Open Source s názvem GIMP (GNU Image Manipulation Program). Jedná se o výjimečně mocný nástroj pro úpravu fotografií se spoustou funkcí, které jsou známy právě z programu Photoshop, ovšem bez nutnosti za ně platit.

GIMP

Určitě budete sami překvapeni pestrostí funkcí, které tento program ukrývá, a to včetně nejrůznějších efektů, filtrů, masek a vrstev. I přesto, že řada funkcí je určena pro profesionální uživatele, jsou zde samozřejmě i funkce základní, jako je kupříkladu nástroj pro odstranění efektu červených očí. Buďte však při používání tohoto programu připraveni na to, že vám bude poněkud déle trvat, než se s programem naučíte pracovat. Používání těch nejlepších funkcí budete muset docela dlouho trénovat, než se je naučíte skutečně bez problémů používat, navíc vzhled a samo prostředí programu je poněkud nestandardní.

Jakmile ale překonáte počáteční obtíže, zjistíte, že máte k dispozici nástroj pro úpravu fotografií skutečně na profesionální úrovni a přitom vás nebude stát ani korunu. Navíc se nejedná pouze o program pro úpravu fotografií, protože se dá s výhodou použít i pro kreslení obrázků či jiných ilustrací.

Download: http://www.gimp.org/

Cena: Zdarma

soutez_casestudy

 

V dalším díle se budeme věnovat programu Photo Pos Pro, který se používá pro úpravu digitálních fotografií.

Byl pro vás článek přínosný?